Politik.

2015-10-29 10:43
Adresser till ett tiotal asylboenden lades ut på SD Tyresös facebooksida. Skärmdump från Facebook
Adresser till ett tiotal asylboenden lades ut på SD Tyresös facebooksida.

SD Tyresö lägger ut adresser till flyktingboenden

Efter den senaste tidens bränder beslutade Migrationsverket igår att adresser till nya och befintliga asylboenden ska sekretessbeläggas. Trots det vill inte SD Tyresö ta bort ett inlägg på Facebook från september, där man uppger adresser till ett tiotal asylboenden.

– Jag ser inte det här som något större problem, säger Leonid Yurkovskiy, politisk sekreterare för SD Tyresö.

 

Läs också: Svensk terrorism sätter eld på asylboenden

Den 18 september lade SD Tyresö ut en bild på sin Facebooksida, där man uppger adresserna till ett tiotal asylboenden. Bilden ska även ha tryckts i form av ett flygblad och delats ut. Men trots den senaste tidens bränder, och trots att Migrationsverket nu beslutat att adresser till asylboenden ska behandlas med sekretess, vill inte lokalföreningen ta bort inlägget.

– Det är kommunen själva som gått ut med informationen, på den egna hemsidan. Så vi har tagit det direkt därifrån. Det är lämpligt att informera om var det ska byggas tycker vi, säger Leonid Yurkovskiy, politisk sekreterare för SD i Tyresö.

Men Migrationsverket har ju beslutat om sekretess, och det gäller även befintliga boenden. Varför tar ni inte bort inlägget?

– Jag har inte fördjupat mig i sekretessbeslutet. Men så länge kommunen själva anser att det är lämpligt att gå ut med adresserna ser jag ingen anledning till att ett enskilt parti ska dölja det.

Det brinner på asylboenden i princip varje dag nu. Är det lämpligt att lägga ut adresser på det här sättet då tycker du?

– Man får ju vara eftertänksam när man ger ut känslig information. Men jag ser inte det här som något större problem, kommunen har ju själv valt att inte dölja informationen.

Vad är egentligen syftet med att lägga ut adresserna?

– Det finns ingen djupare eftertanke. Vi tyckte att det här var viktig information som fanns i offentliga handlingar, när det ska byggas saker så är det relevant information att dela med sig av, säger Leonid Yurkovskiy.

Inte ensamma om agerandet

Jörgen Fogelklou, distriktsordförande för SD i Göteborg, har också kritiserats då han på lagt ut en bild på Twitter där man kan se geografiska placeringar av nya asylboenden. Även SD i Lund har kritiserats för samma agerande.

– Att lägga ut adresser var ju inget syfte, utan det här var att visa hur många nya boenden man planerar att bygga i Göteborg, säger Jörgen Fogelklou till Metro.