Hoppa till innehållet

Dagens ETC granskar

SD-toppen styrde trollarmén – gav sig på unga under klimatdemonstration

Bild: Montage. Bilder: TT / Skärmdumpar / Holger Ellgard

Dagens ETC

De kallade sig Operation Ringhals. Sverigedemokrater klädde ut sig och infiltrerade en klimatdemonstration. De fotograferade unga engagerade flickor, för att sedan hänga ut dem på den högerextrema sajten Samnytt.

Aktionen styrdes med järnhand av Tobias Andersson, SD:s rättspolitiska talesperson, som gav order att ”konfrontera”.

Han bildade också, tillsammans med kommunikationschef Joakim Wallerstein, den hemliga trollgruppen Avantgarde.

Dagens ETC publicerar chattarna från SD:s nätkrigare.

Det var 19-åriga Stinas första demonstration. Hon hade fått upp ögonen för klimatfrågan tack vare Greta Thunberg och med en ”How dare you”-skylt anslöt hon sig till folkhavet på Medborgarplatsen i Stockholm. Solen sken den 27 september 2019 och organisationen Fridays for future samlade 60 000 unga klimat­aktivister, varav många barn.

I folkvimlet dök det upp en välkammad 20-åring med ett kamerateam.

– De sa aldrig vilka de var men ville ställa några frågor. Jag hade inte en tanke på att de hade ett ont uppsåt. Det var väldigt naivt, säger Stina.

Några dagar senare lade Ungsvenskarna, SD:s ungdomsförbund, upp en video på Youtube som snabbt fick tiotusentals visningar. Debattören Alexander Bard delade klippet och skrev: ”Väldigt lyckad trollning.”

– De hade lagt på clownmusik och klippt intervjun så att jag framstod som dum och okunnig. Jag kände mig oerhört förnedrad. Videon hade över 2 000 kommentarer och tonläget var väldigt hårt och hånfullt, säger Stina som inte vill framträda med sitt riktiga namn.

Hon vågade inte gå in och svara på kommentarerna av rädsla för att högerextremister skulle börja trakassera henne.

– Jag ringde polisen men de kunde inte göra något eftersom jag hade gett mitt godkännande att vara med.

Mannen som intervjuade dig heter Tobias Andersson och är SD:s rättspolitiska talesperson, vad säger du om det?

– Det visar på en ganska taskig moral när han hänger ut unga klimataktivister. Jag har mått fruktansvärt dåligt över vad han gjorde mot mig.

Youtube
Tobias Andersson intervjuade klimataktivister utan att avslöja vem han var. ”Sedan klippte de intervjun så att jag framstod som dum och okunnig”, säger Stina. Bild: Youtube

”Inga kostymer”

Tobias Anderssons roll den här dagen var mer än bara intervjuare. Han, som är partiets kandidat till justitieministerposten, var hjärnan bakom en stor aktion med 20 sverigedemokrater som infiltrerade klimatdemonstrationen. Det visar interna chattar i appen Messenger som Dagens ETC tagit del av.

SD-riksdagsledamoten rekryterade deltagarna och styrde aktionen som döptes till Operation Ringhals. I chattgruppen gav Tobias Andersson order att klä sig i second hand-kläder för att smälta in: ”Inga kostymer”.

Han delade in deltagarna i grupperna A, B samt ”Insatsstyrkan”, där ingick Roger Sahlström, riksdagsledamoten Angelika Bengtsson samt flera anställda på SD:s kommunikationsavdelning. Även Dennis Askling deltog i aktionen, han lämnade senare sina uppdrag i Haninge efter att Expressen avslöjat att han uttryckt sig nazistiskt.

Provocerande skyltar

Deltagarna tog med sig skyltar med medvetet provocerande budskap som: ”Mindre vindkraftverk = mindre mördade fåglar”. Tobias Andersson gav direktiv att gå ”in i demonstrationen” och ”konfrontera personer”. 

Syftet var att provocera igång arga reaktioner från klimataktivister som de andra skulle fånga på film, berättar en källa i partiet.

– De vill förminska och håna klimatrörelsen eftersom det säljer i SD:s led och blir extremt delat. Miljöpartiet är en skarp motståndare i migrationsfrågan. Som motstrategi vill man utmåla miljörörelsen som världsfrånvända hippies och koppla samman med MP, säger källan.

Förföljde LO-ordförande

Grupperna ute på fältet orkestrerades av nätkrigarna i SD:s Battlefield-grupp, som Dagens ETC avslöjade nyligen. Allt material postades i chattråden och Jacob Hagnell, ledarfigur i Battlefield, var spindeln i nätet inne på kommunikationsavdelningen. Han tog emot mängder av bilder på barn och ungdomar och uppmanade grupperna att följa efter enskilda personer. 

En av dem var Karl-Petter Thorwaldsson, LO:s dåvarande ordförande. 

”Thorwaldsson är prio att följa”, skrev Hagnell i tråden. De jagade även efter personer med prästkragar och skådespelaren Kjell Bergqvist. Men framför allt letade de efter radikala budskap. 

”Ser ni skyltar med vänsterextrema budskap ladda upp ett foto direkt”, skrev Hagnell.

– Det finns en stark föreställning om att miljörörelsen har tagits över av vänsterkrafter. De letade efter bevis genom att fota röda fanor och liknande, säger en källa inifrån partiet.

Thorvaldsson
Demonstrationen gick från Medborgarplatsen till Kungsträdgården i Stockholm. I tåget förföljde SD:s aktionsgrupp LO:s dåvarande ordförande Karl-Petter Thorwaldsson. Bild: Claudio Bresciani/TT

I tråden postade Roger Sahlström, också medlem i Battlefield-gruppen, en bild på vänsteraktivisten och skribenten Mathias Wåg.

– Jag kommer ihåg att det var Roger Sahlström som tog bilden. Vi pratade lite men han ville inte säga vilka han fotade för, säger Mathias Wåg.

Hängdes ut på hatsajt

När tåget nådde slutdestinationen Kungsträdgården vällde tiotusentals människor in framför den stora scenen. Ett gäng ungdomar skanderade ”no borders, no nations, stop deportations”. Talkörerna filmades av Roger Sahlström som lade upp filmklippet i tråden och kort därefter dök videon upp på den högerpopulistiska sajten Samnytt.

Även SD-tjänstemannen Findel Madison var ute på fältet och i tråden lade han upp en selfie med mycket ung tjej som bar på en ”Compost the rich”-skylt. Kommunikationschef Joakim Wallerstein, en av Jimmie Åkessons närmaste medarbetare, kommenterade bilden med: ”kärlek!” När samma bild publicerades på Samnytt var Findel Madison bortklippt men inte tjejens ansikte. Flera andra av gruppens bilder publicerades på Samnytt under dagen.

Samnyttartikel
SD:s infiltratörer i klimattåget skickade bilder och filmklipp för publicering på hatsajten Samnytt. Bild: Skärmdumpar från Messengerchatt och Samnytt

Men Tobias Andersson började inse att aktionen kunde uppfattas som kontroversiell. I chatten skrev han:

”Om jag får en fråga om varför våra medlemmar gick vill jag kunna säga ’Det står dem fritt att delta’.”

Men det var inte första gången han organiserade ljusskygga aktioner för partiet.

Handplockade SD:s trollarmé

Inför valet 2018 utökade Sverigedemokraterna sin trollfabrik. Förutom nätkrigargruppen Battlefield anställde partiet ytterligare tio personer från ungdomsförbundet. Deltagarna handplockades av Tobias Andersson till gruppen som kallades Avantgarde. Arbetet skedde i nära samarbete med kommunikationschef Joakim Wallerstein.

”Jag satt ner med JW under förra veckan och presenterade er”, skrev Tobias Andersson i den interna chattråden. Han eldade på fotsoldaterna och skrev att de kan ”på riktigt att göra en skillnad för utvecklingen av vårt land”. Och i mitten av juli började gruppen arbeta mer eller mindre dygnet runt. 

Deltagare från andra städer inackorderades i våningsängar i partiets lokaler på Katarinavägen 19 i Stockholm. Fram till valdagen tampades de på Twitter och i kommentarsfälten till feministiska Instagramkonton samt även på ETC-tidningarnas Facebooksida.

Wallerstein var mycket aktiv

Arbetet organiserades i chattgruppen och order kom ofta från Joakim Wallerstein. Hans direktiv förmedlades ofta via Julian Kroon, idag ordförande för Konservativa förbundet. ”Det är direktiv från Wallerstein. Jag hoppas ni verkligen kommenterar”, skrev Kroon i tråden. 

I valrörelsen lade en privatperson, utan partikoppling, ut ett SD-kritiskt inlägg på Facebook om en incident vid en valstuga. Inlägget delades i Avantgardes chatt av Mattias Wester, från kommunikationsavdelning, med uppmaningen: ”Kör hårt.” SD:s trollarmé gick in och hetsade i kommentarerna. Trycket blev enormt, berättar mannen som inte vågar gå ut med sitt namn.

– Jag blev utsatt för hat och hot. Det var väldigt obehagligt när de började skriva kommentarer. Även en lokal SD-politiker gick ut och kallade mig lögnare. Till slut tog jag bort mitt inlägg. De tystade mig.

Vägrar svara på frågor

Avantgarde hade stöd av en trollgrupp kallad ”Shadow warriors”, som bestod av ett stort antal frivilliga ungdomar i partiet. Den gruppen styrdes av Tobias Andersson som också rekryterade fem personer till en trollgrupp inför EU-valet 2019. Men när Dagens ETC når honom hänvisar han till pressavdelningen. 

I ett mejl förnekar partiet att de infiltrerade demonstrationen. Syftet var ”att få till ett politiskt samtal” och ”en allt för formell eller uppklädd klädsel ansågs störa detta”. Beträffande Avantgarde-gruppens arbete ägnade de sig åt att ”svara på kommentarer” för att ”hålla dialogen igång”. Partiet har inte hört talas om att någon blivit utsatt för hot.

Tobbe meddelande
SD-toppen Tobias Andersson styrde aktionen med järnhand. De letade efter bevis på att klimatrörelsen tagits över av vänstern. ”Spinnen” kom nu ändå, tre år senare.

Har blivit hårdhudad

Fridays for future, som organiserade klimatprotesten, skriver: 

”Vi tycker det är kul att klimatförnekarna ser oss, ett gäng unga fredliga klimataktivister, som ett så stort hot att de behöver sabotera för oss.”

För Stina, som hängdes ut i Ungsvenskarnas video, tog det lång tid att komma över den hemska upplevelsen. Erfarenheten har gjort henne hårdhudad.

– Det kom till en punkt då jag antingen gick under eller gjorde något åt det. Därför har jag ägnat de senaste tre åren till att läsa på och är nu engagerad i flera olika klimatorganisationer.

Läs Dagens ETC:s tidigare SD-granskningar. Nu är de upplåsta på www.etc.se till och med valet. Sprid dem gärna:

SD-toppen slog larm om nazister i partiet – då fick han sparken

Här är SD:s hemliga trollarmé – får order av Åkesson

SD-politiker vill kriga mot svarta och hetsar mot ”svenskfittor”

SD:s trollsidor kallade Lööf för ”landsförrädare”

Här är SD:s trollgrupper

Battlefield

Gruppen bildades 2017 av en handfull heltids-anställda  på kommunikationsavdelningen. Utifrån ett svartmålat rum inne på partiets kontor delar de förtäckt partipropaganda via anonyma Facebook-sidor som Politiskt inkorrekt och Stöd svenska polisen. De nätkrigar också med fejkprofiler i sociala medier. Styrs av kommunikationschef Joakim Wallerstein.

Avantgarde

10 personer från Ungsvenskarna rekryterades sommaren 2018 för att stärka SD inför valet. Bildades av Tobias Andersson, rättspolitisk talesperson, och Joakim Wallerstein, kommunikationschef.

Shadow Warriors

Bestod av ett stort antal frivilliga ungdomar i partiet. Samarbetade med Avantgarde inför valet 2018. Leddes av Battlefield-gruppen och Tobias Andersson. 

Operation Ringhals

20 unga Sverigedemokrater infiltrerade en klimatdemonstration 2019. De fotade unga engagerade flickor som sedan hängdes ut på Samhällsnytt. Styrdes av Tobias Andersson.