Hoppa till innehållet

Dagens ETC granskar

SD-toppen slog larm om nazister i partiet – då fick han sparken

Bild: Carlos Zaya, Amir Nabizadeh/TT & privat

Dagens ETC

Wilhelm Eriksson hade toppjobb på SD:s pr-avdelning, var ordförande för partiet i Järfälla kommun och revisor i Mattias Karlssons kulturförening Gimle. Men när han varnade om nazister i partiet blev han utesluten.

Det tidigare stjärnskottet avslöjar bland annat hur det heilas på partifester och att ledningen skyddar extremister – men straffar visselblåsare.

 

Kanske blev han fartblind. Men partiets mörka sidor bekymrade inte den besvikne socialdemokraten som bytte parti och kastade sig in i den sverigedemokratiska rörelsen. Allt gick ofattbart snabbt. Först en inflytelserik position på kommunikationsavdelningen, sedan tunga förtroendeposter i Ungsvenskarna och Konservativa förbundet. Wilhelm Eriksson var bara strax över 20 år när han utsågs till ordförande i Järfälla. Den 30 november 2018 höll SD-ideologen Mattias Karlsson ett grundande möte med kulturföreningen Gimle i sitt hem i Uppvidinge. ­Wilhelm ­Eriksson var där och valdes till revisor.

– Jag lockades av att SD pratade om folkhemmet. Jag älskar folkhemmet. Och jag köpte idén om att vi var folkets sanna röst.

Gimle
Wilhelm Eriksson (t.h.) på Gimlemöte hemma hos Mattias Karlsson, den 30 november 2018. Bild: Privat

Partiets stadigt stigande opinionssiffror var berusande och han firade varje helg med de nya partivännerna i Stockholm. Inte sällan dök det upp högdjur från partistyrelsen. Det blev ofta Wilhelm Erikssons uppgift att med partiets kreditkort köpa flakvis med öl, bubbel och whiskey.

Men allt var inte kul på jobbet. 

Wilhelm Eriksson modererade kommentarsfälten i partiets sociala medier. Det var som att sitta mitt i en störtflod av hat.

– Jag har sett folk skriva så vidriga saker som du aldrig någonsin kan föreställa dig. Man blir avtrubbad på ett obehagligt sätt.

Stödmedlem i NMR

Under tiden då Wilhelm Eriksson började engagera sig i SD Järfälla avslöjade Dagens ETC att en av partikamrat hade tecknat stödmedlemskap i nazistiska Nordiska motståndsrörelsen, NMR. SD-politikern uteslöts men fortsatte att ha nära samröre med den dåvarande gruppledaren Björn Lindgren och en handfull sympatisörer i Järfällas SD-förening. Deras åsikter var väl kända men skyddades av personer högre upp i den sverigedemokratiska hierarkin, berättar Wilhelm Eriksson.

– I samband med valet bjöds NMR-sympatisören in på flera gruppmöten. Trots att han var utesluten. Det är ju det allra heligaste i den politiska verksamheten. Han hade inget där att göra.

Björn Lindgren
Björn Lindgren, dåvarande gruppledare i SD Järfälla. Den pixlade mannen på bilden är NMR-sympatisören. Bilden är tagen på SD-Järfällas kansli 2020. Bild: Privat

Den uteslutna medlemmen festade också på SD Järfällas valvaka 2018. Kort därefter anlitades han som konsult av partiet ”för arbete med text och uträkningar för budget 2019”, enligt en faktura som Dagens ETC tagit del av. Mobilbilder visar att hur exmedlemmen deltog på flera partimöten trots att hans antisemitiska åsikter var väl kända. Han har till och med sammanfattat sin världsbild i ett manifest.

nmr-sympatisör sd
Här deltar NMR-sympatisören på SD Järfällas gruppmöte 2018. Bild: Privat

”Judar styr världen”

Den uteslutne medlemmen grundade Fritt patriotiskt nätverk, som samlade flera SD-politiker i Järfälla. I nätverkets åsiktsprogram påstås att judar styr medierna och finansvärlden. Etablerade politiker och journalister är ”folkförrädare” som bör straffas med livstids fängelse. Icke-etniska svenskar ska förbjudas i politiken samt uppmanas och ”i vissa fall tvingas” lämna landet. 

Wilhelm Eriksson känner igen åsikterna från diskussioner han haft med den uteslutne medlemmen och hans allierade i SD Järfällas partiförening.

– Jag har hört dem prata om att judar styr världen och att sionister inom Nato ­ligger bakom Palmemordet. Totala stollerier.

Valvaka faktura
Trots att SD-politikern uteslutits för sitt samröre med nazistiska NMR fortsatte han att umgås med sin gamla partikamrater och deltog på flera gruppmöten. Den uteslutna medlemmen festade också på SD Järfällas valvaka 2018. Kort därefter anlitades han som konsult av partiet ”för arbete med text och uträkningar för budget 2019”, enligt en faktura som Dagens ETC tagit del av. Bild: Facebook

Wilhelm Eriksson ville få de extrema medlemmarna i SD Järfälla uteslutna och lämnade 2019 in en anmälan till medlemsutskottet. Han slog även larm till kommunikationschefen Joakim Wallerstein och SD-toppar i Stockholm som Dennis Ekström och Jacob Hagnell. Men partiet lade locket på.

faks sd
Dagens ETC 13 och 15 september 2017.

Fick pariastämpel

Först tre år senare, i februari 2022, lyckades han få medlemsutskottet att väcka ett ärende mot Björn Lindgren, dåvarande gruppledare i SD Järfälla. Men det slutade inte som han tänkt sig. Medlemsutskott stängde av Wilhelm Eriksson och samma dag fick han gå från jobbet på kommunikationsavdelningen. Senare kom den slutgiltiga domen i ett brev från partisekretariatet: både Wilhelm Eriksson och Björn Lindgren blev uteslutna ur partiet. 

Kändes som ett straff för att jag bröt mot tystnadskulturen i partiet.

Åtgärden var ett straff för att han bråkade med fel personer i partiet, säger Wilhelm Eriksson som även tvingades ge upp sitt engagemang i de SD-anknutna föreningarna Gimle och Konservativa förbundet.

– Det kom som en chock och kändes som ett straff för att jag bröt mot tystnadskulturen i partiet. Efter det har knappt någon inom SD velat hålla kontakten eftersom det finns en pariastämpel på mig. Men jag hade gjort det igen.

Wilhelm Eriksson
”Åsikterna är så djupt rotade att de sitter i fibrerna som håller ihop partiet. Hur jag blev behandlad är en bekräftelse på det. Jag bröt tystnadskulturen och straffades för det”, säger Wilhelm Eriksson. Bild: Carlos Zaya

”Det är nonsens”

Partiets medlemsutskott motiverade uteslutningen med att Wilhelm Eriksson påstås ha smygfotat på möten.

– Det är nonsens. Bilderna har andra medlemmar skickat till mig, säger Wilhelm Eriksson och visar i sin mobil när han fick bilderna skickade till sig.

Trots bildbevisen förnekar NMR-­stödmedlemmen att han varit på några partimöten. 

Dagens ETC har tagit del av mejl från honom där han sprider det antisemitiska manifestet med texten: ”Hier kommt das manifest.”

– Kommer inte ihåg vad jag har skickat men de använder mig som ett slagträ i en intern konflikt.

Jimmie Åkesson 2012
”I vårt parti finns inget utrymme för extremister eller rasister.” Så presenterade Jimmie Åkesson (SD) sin nolltolerans för partiets politiker år 2012. Han lovade då att ”storstäda”. Bild: Henrik montgomery/TT

Wilhelm Erikssons version får stöd från förre partikamraten Peter Wallmark, även han nyligen utesluten.

– Det är uppenbart att partiet rensade ut Wilhelm Eriksson för att någon högre upp inte ville ha honom kvar. Anklagelserna är svepskäl, säger Peter Wallmark.

Sverigedemokraternas pressavdelning vill inte kommentera ärendet och säger i ett mejl: 

– Då vi betraktar dessa ärenden som avslutade har vi inget ytterligare att ­kommunicera.

Rensar bort motståndare

Det är inte första gången som motiven bakom ett uteslutningsärende ifråga­sätts. Nolltoleransen mot rasism har varit omstridd sedan den infördes av Jimmie Åkesson efter järnrörsskandalen 2012.

– Rasismen är ingrodd i partiet. Noll­toleransen är inte till för att rota ut det utan för att få bort meningsmotståndare, säger Wilhelm Eriksson.

Wallerstein
2016 gillade kommunikationschef Joakim ­Wallerstein nazistbilder i sociala medier utan att partiledningen reagerade. Bild: Stina Stjernkvist/TT

Kommunikationschef Joakim ­Wallerstein gillade nazistbilder i sociala medier och ­Oscar Sjöstedt filmades när han drog ett grovt så kallat judeskämt. Båda fick vara kvar i partiet. Ett annat exempel är det göteborgska kommunalrådet Jörgen ­F­ogelklou som av Aftonbladet och andra medier kopplades till hatkontot ”afghan”. Medlemsutskottet gav kommunikationsavdelningen uppdraget att undersöka om det gick att utesluta att bevisen var fabricerade.

– Det finns såklart en teoretisk möjlighet att någon hade fifflat med bevisen men det var uppenbart att Fogelklou låg bakom kontot. Jag fick intrycket att de redan hade bestämt sig för att fria eftersom han är Jimmie Åkessons nära vän.

Oscar Sjöstedt
­2016 filmades Oscar Sjöstedt när han drog ett grovt så kallat judeskämt. Idag är han partiets ekonomisk-politiske talesperson.

Sedan är det frågan om partiets rötter. Första kapitlet i vitboken som gavs ut i somras viftades bort av Martin Kinnunen, ledamot i SD:s verkställande utskott. Till SVT sa han att uppgifterna om att nazister bildade partiet har ”historisk betydelse men saknar relevans för vårt parti idag”. Wilhelm Eriksson håller inte med. 

– Det finns kvar folk från starten med mycket låga medlemsnummer, under fyrsiffrigt. De har inte bytt åsikter utan bara blivit bättre på att hålla masken inför journalister.

Fogelklou
Jörgen ­F­ogelklou, kommunalråd i Göteborg, kopplades till hatkontot ”afghan” men är kvar på sin post. Bild: Ylva Bowes

”Något extremt obehagligt”

Tonen är en annan när alkoholen kommer fram och dörrarna stängs, berättar han. 

– Många är jättefina Sverigevänner och genuint oroade för samhällsutvecklingen. Jag är själv en av dom. Men det finns ­också något extremt obehagligt i partiet.

Han såg det med egna ögon på partiets ölindränkta sommarfestival i Sölvesborg 2019 där bland andra Ultima Thule spelade. I publiken var det flera personer som reste högerarmen och gjorde Hitlerhälsning.

– Snabbt var partifunktionärer där och sa till av rädsla för att någon skulle fånga det på bild.

Chipsskål SD
Ett av Wilhelm Erikssons stoltaste ögonblick var när han med en enorm chipsskål lyckades trolla Expressen och Aftonbladet. SD:s direkt­sändning på Youtube inför EU-valet 2019 blev plötsligt hyperintressant för medierna. ”Skålen var riktigt grisig men var tänkt som ett skämt. Det var absurt när Expressen hörde av sig för en kommentar om en snacksskål.” Bild: Youtube

 Rasismen är institutionaliserad, ­hävdar Wilhelm Eriksson. 

– Åsikterna är så djupt rotade att de sitter i fibrerna som håller ihop partiet. Hur jag blev behandlad är en bekräftelse på det. Jag bröt tystnadskulturen och straffades för det.

Har du bytt åsikter sedan du blev u­tesluten?

– Jag känner mig trygg i de värderingar jag alltid haft, oavsett partitillhörighet. Jag har alltid ställt upp på demokrati, människovärde, trygghet och social rättvisa. Min röst i valet kommer reflektera det. Jag kommer inte rösta på SD.

Men du har under fem års tid spridit SD:s politik och trissat upp det politiska tonläget, hur blev det så?

– Jag jobbade under många år i en slags SD-bubbla. Det är svårt att inte bli på­verkad i den miljön. Jag har gjort saker jag inte är jättestolt över, som mitt nät­krigande och delaktighet i ren ­mobbing av meningsmotståndare. Men för att gottgöra det vill jag nu berätta om partiet inifrån. 

Vet du mer?

Kontakta Eigil Söderin:

076-216 76 16

eigil.soderin@etc.se

Ämnen i artikeln