Inrikes.

2019-10-24 13:18
Sofia Lenninger gör sin sista arbetsdag i morgon. Foto: Veronica Johansson/SVD/TT
Sofia Lenninger gör sin sista arbetsdag i morgon.
Puffetikett
Dagens ETC

SD-styrda Sölvesborg köper ut kritisk kulturchef

Sofia Lenninger, kultur- och bibliotekschef i SD-styrda Sölvesborg, köps ut efter 20 år i kommunen. Enligt ett pressmeddelande har parterna slutit ett gemensamt avtal och hon arbetar sin sista dag redan imorgon fredag.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Kommunikationschefen Lars Ericsson säger i ett pressmeddelande från Sölvesborgs kommun att bakgrunden till beslutet är skilda syn på chefskapets roll och uppdrag i det förändringsarbete kommunen just nu genomgår.

– Detta påverkar förtroendet från arbetsgivaren. Vi har därför slutit en överenskommelse tillsammans med Sofia som innebär att hon avslutar sin anställning, säger kommunchef Lars Ericsson i pressmeddelandet från Sölvesborgs kommun.

Sofia Lenninger har tidigare uttryckt oro kommunens politik i kultur- och biblioteksfrågorna, bland annat beslutet att stoppa inköp av “utmanande samtidskonst”. I tidningen Biblioteksbladet har hon berättat att de politiska besluten i kommunen tvingat henne att fundera över sin yrkesroll och hon har upplevt att hon pressats att stå för de politiska ändringar som genomförts.

– När jag frågade vad det handlade om fick jag svaret att vi skulle lägga oss på en miniminivå när det gäller insatser för litteratur på främmande språk. Jag blev tillsagd tydligt: ”Vi vill göra så lite som möjligt”, sa hon till Biblioteksbladet.

Konflikt om demokratisyn

Sofia Lenninger förklarade att hon vill arbeta utifrån bibliotekslagen och att hon vill värna demokratin, vilket inte gått att kombinera med uppmaningen från arbetsgivaren.

– I begreppet demokrati ingår allas rätt att ha tillgång till kunskapsförmedling. Här har vi ett lokalt styra som gör en annan tolkning av begreppet demokrati, där alla grupper inte innefattas, sa hon till Biblioteksbladet.

Redan i slutet av september, då intervjun med Bilblioteksbladet publicerades, resonerade hon kring att det skulle bli svårt att som tjänsteman utföra den politik som hon ställer sig frågande till.

– Det är kanske att ta det eller att kliva av, jag förstår ju det, sa hon då.

Enligt P4 Blekinge får kultur- och bibliotekschefen nu 14 månadslöner till en total kostnad av 650 000 kronor.