Inrikes.

2014-02-20 14:01
Allan Jönsson har vid åtskilliga tillfällen varit kritisk mot SD:s partiledning.  Bild: Janerik Henriksson/TT
Allan Jönsson har vid åtskilliga tillfällen varit kritisk mot SD:s partiledning.

SD splittras i starkaste fästet – nytt parti startas

Sverigedemokraten Allan Jönsson i Bjuv blir partiledare för nystartade Framstegspartiet. Han tror att många kommer följa honom och att lokala partiföreningar redan är på gång i 40 kommuner runt om i Sverige.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per månad. Avsluta när du vill.

Bjuv i nordvästra Skåne blev i valet 2010 Sverigedemokraternas starkaste fäste. Nästan var femte väljare valde partiet, mycket tack vare den lokalt populäre Allan Jönsson. Men under senare tid har Jönsson vädrat allt mer missnöje mot SD:s partiledning och nu lämnar han alltså partiet.

– Det har legat och gnagt länge och jag ser att vi har betydligt bättre möjligheter att få igenom frågor som Framstegspartiet än som Sverigedemokraterna, säger han.

Allan Jönsson har tidigare varit aktiv i Framstegspartiet innan det och en rad andra lokala partier i främst Skåne gick in i Sverigedemokraterna.

– Vi gjorde det för att bli starkare men istället har det påverkat oss negativt. Vi har blivit hämmade när andra partier inte velat ta i oss med tång, säger han.

Han tycker också att SD fokuserat för mycket på invandringsfrågan och tanken är att Framstegspartiet först och främst ska driva krav om bättre villkor för pensionärerna.

– Vårt krav är att pensionärer ska ha minst 15 000 kvar att leva på efter skatt, säger han.

Vart står ni i invandringsfrågan då?

– Vi kommer definitivt att ha en adekvat diskussion. Vi vill att de som kommer hit ska inlemmas på ett bra sätt. Idag inhyser vi folk i provisoriska lösningar och de får ingen möjlighet att bli en del av samhället.

Vill ni ha minskad invandring?

– Vi säger varken mindre eller mer. Vi ska ta vårt ansvar. Men invandringsfrågan blir inte den frågan som vi går till val på. Medierna kommer vilja få oss dit men jag tänker inte besvara det.

Enligt Allan Jönsson består Framstegspartiet idag av mellan 200 och 250 personer varav drygt hälften är före detta sverigedemokrater som hoppat av eller blivit uteslutna.

– Vi kommer starta upp i tio skånska kommuner och i 30 kommuner utanför Skåne. Tillströmningen är stor, säger han.

Var kritisk som SD-medlem

Allan Jönsson har under lång tid varit kritisk till SD-toppen och han har själv varit föremål för uteslutningsärenden vid sju tillfällen. Bland annat har han kritiserat Jimmie Åkessons höga lön och det faktum att bland annat Kent Ekeroth finns kvar i partiet trots inbladningen i den så kallade järnrörsfilmen.