Hoppa till innehållet

Inrikes

SD:s trollsidor kallade Lööf för ”landsförrädare”

Bild: Christine Olsson/TT, Faksimil

Dagens ETC

Sverigedemokraterna har i åratal drivit en hemlig hatkampanj mot Annie Lööf. De partikontrollerade Facebooksidorna Politiskt inkorrekt och Sverigebilden har postat hundratals hetsande inlägg om Centerledaren. I flera inlägg kallas hon för ”landsförrädare”, ”mytoman” och ansvarig för att invandrare ”säljer droger, knivar poliser och våldtar”.

Hon ljuger, är falsk och sviker sitt land. Temat är återkommande i de hundratals inlägg som pumpas ut på Facebook och i andra sociala medier. Tonläget mot Annie Lööf är sexistiskt, uppskruvat och hatiskt. Inlägg av typen: ”I den hjärnan saknas nått” och ”Annie Lööf ljuger om sin juristexamen” är vanliga. Facebooksidan Sverigebilden delade ett inlägg där C-ledaren kallas ”Den falskaste människa jag någonsin har sett. Ljuga svenska folket rakt upp i ansiktet, hoppas hon straffas rejält för straff hade jag fått om jag ljugit som hon”. 
Samma sida pekar ut Lööf som ansvarig för att ta hit ”afghaner” som ”rekryteras av kriminella gäng, säljer droger, knivar poliser och våldtar.” Inläggen har spridits av PI och Sverigebilden till sina sammanlagt över 100 000 följare.

Order av partistyrelsen


Det står ingenstans vem som skrivit inläggen eftersom sidornas administratörer är anonyma. Men Dagens ETC kunde nyligen avslöja att Politiskt inkorrekt och Sverigebilden är två av en hel flora av hemliga Facebooksidor som drivs av Sverigedemokraternas kommunikationsavdelning. Partiet har ett antal heltidsavlönade nätkrigare som på uppdrag av Jimmie Åkesson och andra medlemmar i partistyrelsen drevar mot politiska meningsmotståndare.

– Det kommer ofta direkta order från partistyrelsen att idag kör vi stenhårt mot Miljöpartiet, eller sossarna inför en debatt eller liknande, säger en källa.180 klipp i Riks


Hatet mot Annie Lööf på nätet har diskuterats flitigt sedan åklagaren nyligen lämnade besked att centerledaren var den tilltänkta måltavlan i Almedalen. Gärningsmannen Theodor Engström avbröt av någon anledning sina planer och attackerade istället psykiatrisamordnaren Ing-Marie Wieselgren som dog av skadorna. Gärningsmannen har erkänt mordet. Utrikesminister Ann Linde (S) menar att Sverigedemokraternas öppna kampanjer haft en påverkan på händelserna i Almedalen.

”Fruktansvärt att det hat som SD och andra högerextrema krafter riktat mot Annie Lööf lett till detta. All heder och omtanke till dej Annie”, skriver utrikesminister på Twitter.

SD:s kommunikationsavdelning driver även Youtube-kanalen Riks som gjort fler än 180 klipp om Annie Lööf där hon hånas och kallas bland annat för ”ett hot mot demokratin”.

Dagens ETC har sökt Sverigedemokraterna.