Hoppa till innehållet

Dagens ETC granskar

SD-politiker vill kriga mot svarta och hetsar mot ”svenskfittor”

Bild: Facebook

Dagens ETC.

Dagens ETC kan nu avslöja vad SD-politikerna skriver i dolda chattar • ”Straffa förrädare” • ”Död åt Israel” • ”Befria landet”

Under lång tid har ­Sverigedemokraterna ­kämpat för att framstå som värdiga en ­borgerlig regering. Interna direktiv ­upp­manar partiets företrädare att ”visa på stats­mannamässighet”. Öppen rasism och extremism har sedan Jimmie Åkesson ­införde nolltoleransen 2012 formellt varit grund för uteslutning. 

”Unken kvinnosyn”

Men i partiets många interna chattrådar ­frodas hatet. En flitig skribent är den uppåtstigande stjärnan Emil Eneblad, vice ordförande för Ungsvenskarna. 

Emil Eneblad 1
Ungsvenskarnas vice ordförande Emil Eneblad har skrivit flera grovt rasistiska och sexistiska inlägg.

I debattartiklar har Emil Eneblad ­skrivit att ”vissa kulturer, varifrån Sverige har haft en stor invandring, har en unken kvinnosyn”. Han kräver hårdhandskar mot ­”kvinnofientliga tendenser”. Men sam­tidigt, i de interna chattarna, kallar han den ­tidigare SD-politikern Paula Bieler ”jävla svenskfittta huuura”. 

Emil israel
Emil Eneblad säger att inläggen skrevs i en oseriös meme-chatt där han -rycktes med i en ”dekadent jargong”.

Inläggen har misstolkats, påstår Emil Eneblad.

– Påståendet om att det är en kommentar rörande Paula Bieler är felaktigt. Jag har stor respekt för henne och skulle inte uttrycka mig på det viset om henne, säger han.

Emil 2
Emil Eneblad (inringad) på möte med den SD-anknutna föreningen Gimle 2019. Näst längst till vänster syns SD-toppen Mattias Karlsson.

I chatten har han också postat rasistiska skämtbilder och foton från Rasbiologiska institutet i Uppsala. I ett inlägg återger han en middagskonversation om slavhandel och skriver: ”då sa jag att det stod i en fraktförteckning att skeppet innehöll negrer”. I andra inlägg skriver han ”Död åt Israel” och ”Leve Palestina”. 

Nu ska inte det där tas bokstavligt.

Men Emil Eneblad säger att inläggen skrevs i en oseriös meme-chatt där han ­rycktes med i en ”dekadent jargong”.

– De olämpliga ord som förekommer är direkta referat till Palmeutredningen och Ostindiska kompaniets register vilka vi diskuterat. Jag beklagar om någon tagit illa vid sig på grund av detta, säger han.

Dagens ETC 25 och 26 augusti
Dagens ETC 25 och 26 augusti.

Paramilitär polisstyrka

En annan frekvent skribent i de interna chattarna är SD:s Järfällas styrelseledamot Stefan Pettersson, som kandiderar i kommunen och till regionfullmäktige i Stockholm. I november 2019 skrev han på sin öppna ­Facebooksida att Migrationsverket är ­”Sveriges enskilt största säkerhetshot” och måste läggas ner.

– Jag föredrar ett återvandringsverk, säger Stefan Pettersson till Dagens ETC.

Du skriver också att detta återvandringsverk ”bör ges en egen halvmilitär polis­styrka”, hur menar du? 

– Nu ska inte det där tas bokstavligt. Men vet du vad, jag har lite dåligt med tid, säger Stefan Pettersson och lägger på luren.

Stefan Pettersson
SD Järfällas styrelseledamot Stefan Pettersson drömmer om att Sverige tas över av en ”Caudillo”, vilket var spanska fascistdiktatorn Francos titel.

Hyllar upprepat Rhodesia

Han vägrar svara på frågor om de många inlägg han skrivit i de hemliga SD-­chattarna. Där drömmer Stefan Pettersson om att Sverige tas över av en ”Caudillo”, vilket var fascistdiktatorn Francos titel. Han vill att ledaren ska ”straffa svenska överlöpare och förrädare”. Samt: ”Först därefter är det möjligt att befria landet från invasiva artfrämmande fiender”, skriver Stefan Pettersson. I ett annat inlägg skriver han att de nordiska länderna förstörts eftersom man släppt ”fram kvinnor och socialister samt främlingar till ledande positioner i samhället”.

Du ser också folk med Rhodesia-­tröjor på SD-fester.

Ett återkommande tema i SD-grupperna är dyrkandet av Rhodesia. I den höger­extrema nätkulturen har det tidigare brittiska kolonialområdet blivit en populär symbol. Dylann Roof som mördade nio personer i en metodistkyrka i Charleston 2015 bar en jacka med en Rhodesia-flagga. 

– Du ser också folk med Rhodesia-­tröjor på SD-fester. Det är populärt eftersom det var en vit stat som stred mot svarta ­afrikaner och kommunister, säger en källa inifrån partiet.

Vägrar kommentera

SD-politikern Jonatan Lindgren har twittrat frekvent om Rhodesia. I en Twitter-konversation 2017 med en brittisk högerextremist skrev han: ”They didn’t stop at Rhodesia. They wont stop at South Africa. They want us gone.” Han har i sociala medier spridit myten om att vita är utsatta för ett pågående folkmord med hänvisning till händelser i Sydafrika. När detta uppmärksammades av tidskriften Expo förra året inledde SD en internutredning. Men han klarade sig undan med en varning. 

Jonathan Lindgren
Jonatan Lindgren är SD:s toppnamn i Bollnäs. Han har tidigare varnats av partiet för att ha spridit myten om ett pågående folkmord på vita.

I årets valrörelse är Jonatan Lindgren SD:s toppnamn i Bollnäs där han är ledamot i kommunstyrelsen. Han har hållit låg profil på Twitter men i interna chattgrupper fortsätter han med full fart. Han hånar båtflyktingar och delar bilder på en t-shirt föreställandes människor som faller från ett flygplan med texten ”Kabul skydiving club. Est 2021”. T-shirten refererar till när talibanerna återtog makten och människor föll till döds efter att ha klamrat sig fast vid lyftande flygplan. 

Han Vägrar kommentera sina tidigare inlägg om det påstådda folkmordet på vita. 

Hans inlägg i de interna chattarna påstås komma från ”kommentarsfält vi modererar och är ofta saker som plockats bort på grund av dess olämplighet. Det är således inget jag personligen står bakom”, skriver Jonatan Lindgren i ett mejl.

00:00 / 00:00