Politik.

2015-10-22 14:11

SD-anhängare på Facebook uppmanar till mordbränder och terrordåd

Hyllningar och uppmaningar till mordbrand och våldsbrott flödar i SD-vänliga grupper på Facebook i asylbrändernas kölvatten, rapporterar tidningen Expo. "Härligt folk som fixar detta", har en användare skrivit om en av den senaste tidens eldhärjningar.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Läs också: Svensk terrorism sätter eld på asylboenden

I flera SD-positiva grupper på Facebook förekommer hyllningar av den senaste tidens mordbränder på asylboenden och även uppmaningar till fler terrordåd. Det rapporterar Expo, som gjort en kartläggning av kommentarerna i sex grupper.

En användare i gruppen "Det räcker nu !! Jag vill ha omval, NU !!" skriver: "Bränn ner allihoppa men spika igen dörrar o fönster innan", en annan "härligt folk som fixar detta”. I gruppen förekommer även att medlemmar tipsar om hur man enklast och bäst anlägger bränder, rapporterar Expo.

”Bränn, bränn bränn”

Facebookgruppen ”Blåsipporna” är enligt Expo ett forum som SD:s kommunikationsavdelning använder för att nå ut till gräsrötterna. Även här finns liknande kommentarer.

"bränn, bränn bränn" och "En 15 åring, en dunk bensin, en tändare och en klapp på axeln så är det klart" är två kommenterar som förekommer på en artikellänk från Aftonbladet, om att tre asylboenden på en vecka brunnit.

Kan vara brottsligt

Enligt Mårten Schultz, professor i civilrätt vid Stockholms universitet, kan en hel del av kommentarerna vara brottsliga.

– Det kan handla om uppvigling. Eller i vissa fall hets mot folkgrupp. Jag skulle bli förvånad om det inte visar sig att en del av de här uttalandena är kriminella, säger han till Expo.

Läs vidare på nästa sida