Inrikes.

2014-04-11 05:50
”Vi räknar med att stå på egna ben”, säger Gudrun Schyman, partiledare för Fi som just nu arbetar hårt för att ta sig både till EU-parlamentet och riksdagen. Enligt Gudrun Schyman har Fi på senare tid ökat dramatiskt i medlemsantal. Bild: Lars Pehrson/SvD/TT
”Vi räknar med att stå på egna ben”, säger Gudrun Schyman, partiledare för Fi som just nu arbetar hårt för att ta sig både till EU-parlamentet och riksdagen. Enligt Gudrun Schyman har Fi på senare tid ökat dramatiskt i medlemsantal.

Schyman nobbar allians med de rödgröna

Feministiskt initiativ ökar i opinionsmätningarna och tros ta röster från det rödgröna blocket. Dagens ETC:s ledarskribent Göran Greider varnar för att en röst på Fi kan gå förlorad till alliansen. Men varken Fi eller S, V och MP är intresserade av ett valsamarbete för att få in partiet i riksdagen.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

När fyraprocentspärren infördes 1971 fick KDS (Kristen demokratisk Samling, senare KD) det svårt att ta sig in i riksdagen. För att en röst på KDS inte skulle vara bortkastad ingick Centerpartiet ett valtekniskt samarbete med KDS under den gemensamma partibeteckningen Centern. På fem centerpartlistor saxade man år 1985 in en kristdemokrat på valbar plats. Samarbetet ledde till att Alf Svensson tog sig in i riksdagen.

Ett liknande samarbete för att få in Fi i riksdagen är dock inte aktuellt.

– Det har inte funnits intresse varken från vår eller de rödgröna partiernas sida, säger partiledare Gudrun Schyman (Fi).

Det bekräftas av företrädare från både S och MP.

– Det är ingenting vi har diskuterat. Om så vore skulle frågan varit föremål för en årslång diskussion och tagits upp på kongressen, säger Ulf Söderström, Gustav Fridolins (MP) politiske sekreterare.

– Vi går till val på vårt eget valmanifest och är inte i allians med någon, säger Miriam Abu Eid, presskontakt åt partisekreterare Carin Jämtin (S).

”Stora risker”

Enligt statsvetare Magnus Hagevi är Centerpartiets och KDS samarbete 1985 enda gången i modern historia som två partier ingått ett sådant samarbete. Han tror att en liknande valallians mellan exempelvis V och Fi skulle vara förenat med stora risker för bägge partier.

– Beroende på valresultat skulle det kunna innebära att eventuella Fi-representanter hamnar i händerna på V:s ledningsgrupp, alternativt att Fi tar än fler röster från Vänsterpartiet. Gudrun Schyman är ett vallokomotiv och det är oklart vem av Jonas Sjöstedt och Schyman som skulle få flest röster.

Schyman positiv

Sedan 1974 är det förbjudet att ingå partikoalitioner inför val för att sedan efter valet splitta upp alliansen i två partier. Alla kandidater på en valsedel måste ingå under samma partibeteckning.

– Efter valet kan naturligtvis en invald person lämna partiet och bli oberoende, en politisk vilde, men det innebär också nackdelar.

Just nu uppskattar Magnus Hagevi att Fi har stöd av ungefär 1,5 procent av väljarna.

– Det är inte säkert att stöd från Fi skulle hjälpa de rödgröna att få egen majoritet, särskilt som risken är stor att de tar väljare från det rödgröna blocket om de växer, säger han.

Gudrun Schyman tror att Fi har goda chanser att ta sig både till EU-parlamentet och till riksdagen för egen maskin.

– Just nu ser vi ett stort feministiskt och antirasistiskt genombrott i Sverige och jag är övertygad om att det kommer att få genomslag i valen.

Fotnot: Vänsterpartiet har meddelat att de avböjer att kommentera frågan om valsamarbete med Fi.

Ska lyfta över tröskeln

Valallians eller valteknisk samverkan är ett samarbete mellan politiska partier inför ett val. Valallianser kan ha som syfte att underlätta för ingående småpartier att komma förbi tröskelkrav för att få representation i en församling, eller för att justera för eventuell över/underrepresentation som det valtekniska systemet kan resultera i. Ett exempel på det förstnämnda var samarbetet inför riksdagsvalet 1985 mellan Centerpartiet och KDS under namnet Centern.