Stockholm.

2015-08-24 09:08
”Jag trodde aldrig att det skulle ligga mig till last att jag inte missbrukat tillräckligt mycket”, säger Mikael Eriksson.
”Jag trodde aldrig att det skulle ligga mig till last att jag inte missbrukat tillräckligt mycket”, säger Mikael Eriksson.

"Samhället måste lyssna mer på oss brukare"

Mikael är 36 år och bor i Stockholm. Han använder heroin dagligen och har gjort det i två år, och försöker nu komma in på metadonprogrammet. Han vet vad narkotikapolitiken betyder i realiteten.
– Det är ett skitsnurrigt system, säger han.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Läs också: "Svensk narkotikapolitik är ett stort misslyckande"

Det är andra gången Mikael försöker komma in på programmet. Han arbetar till vardags och har sina rutiner, men när han försökte komma in första gången blev han nekad. Han var inte tillräckligt illa däran.

– Jag fick avslag för att jag inte hade ett års dokumenterat missbruk. Jag trodde aldrig att det skulle ligga mig till last att jag inte missbrukat tillräckligt mycket.

Hur hanterar samhället din situation?

– Det är ett jävla hattande fram och tillbaka. Jag har flera gånger tagit kontakt med myndigheter. Jag som använder narkotika dagligen vet vad jag behöver hjälp med, men man blir inte lyssnad på. Sjukvården och socialtjänsten har delat ansvar och det resulterar i att ingen har ansvar. Det är väldigt svårt att få den hjälp man ber om, säger han.

”Fler använder droger”

Att de narkotikarelaterade dödstalen ökar lavinartat tror han har en enkel förklaring.

Det pratas om att det finns bättre mätmetoder för att undersöka om dödsfall är narkotikarelaterade och att mörkertalet har varit så stort som 15 procent tidigare. Men det kan inte stämma. Det är helt enkelt så att fler använder droger i dag och vården hänger inte med.

Hur skulle du vilja att narkotikapolitiken såg ut i stället?

– Samhället måste lyssna mer på oss brukare. Nolltoleransen mot droger är inte vad vi behöver. Jag vill gärna vara drogfri, men det har gått så långt nu att jag går under om jag inte tar heroin eller metadon. Som droganvändare i dag har man två val, antingen att komma in på ett program eller kämpa dag för dag ensam för att få tag på droger.