Hoppa till innehållet

Inrikes

Säpo: Sveriges största kurdorganisation är terrorister

Ridvan Altun är ansvarig för NCDK:s diplomatiska arbete och kräver att det demokratiska samhället, rättsväsendet och riksdagen regerar på Säpos terrorrubricering.

Ridvan Altun är ansvarig för NCDK:s diplomatiska arbete och kräver att det demokratiska samhället, rättsväsendet och riksdagen regerar på Säpos terrorrubricering.

Bild: Zanna Nordqvist

Dagens ETC

I förundersökningsmaterialet till det uppmärksammande PKK-finansieringsåtalet pekar Säpo ut NCDK, Sveriges största kurdiska organisation, som terrorister. Både Säpo och förundersökningsledaren vill tona ner betydelsen, men själva kräver NCDK en ordentlig förklaring.

– Hur kan de anklaga en civilsamhällesorganisation för terrorism och sedan säga att det inte är viktigt, säger Ridvan Altun vid NCDK.

I fredags i förra veckan åtalades en kurdisk man i 40-årsåldern för grov utpressning och försök till finansiering av terrorism, sedan han i januari ska ha avlossat skott utanför en krog i Stockholm och krävt ägaren på pengar. Enligt åtalet påstod mannen att han drev in pengar åt den kurdiska PKK-rörelsen, som står med i EU:s lista över terroristorganisationer.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här .

JUST NU: Prova en vecka utan kostnad

Från

Lås upp alla låsta artiklar en hel vecka utan kostnad. Ingen bindningstid.

Läs digitalt i 3 mån

Från

Prova 3 månader digitalt till superpris. Ingen bindningstid.

Betala per år

Från

Spara upp till 1 109 kr med en årsprenumeration på Dagens ETC.

Detta ingår:

  • Tidning varje dag i veckan
  • Läs den digitalt när och var du vill
  • Läs låsta artiklar på ETC.se
  • Tillgång till arkivet på sajt och i app
  • Garanterat inga fossila annonser