Inrikes.

2017-11-14 14:00
”En farlig utveckling” och ”helt oacceptabelt” har finansminister Magdalena Andersson (S) kallat avslöjandena som följt av Paradisläckan. Bild: Thommy Tengborg/TT
”En farlig utveckling” och ”helt oacceptabelt” har finansminister Magdalena Andersson (S) kallat avslöjandena som följt av Paradisläckan.

Så vill regeringen skärpa reglerna för skatteplanering

Efter kritik om att ha varit för slappa mot den aggressiva skatteplaneringen kommer nu ett nytt förslag från regeringen.

Det ska inte gå att slippa straffskatt om man självmant rapporterar undangömda tillgångar – om det gått mer än två månader.

”En farlig utveckling” och ”helt oacceptabelt”. Det har finansminister Magdalena Andersson (S) kallat avslöjandena som följt av Paradisläckan, där dokument från redovisningfirmor på Malta, Bermuda och andra skatteparadis läckt.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


Regeringen fick också kritik för att den inte varit tydlig i sin inställning till EU:s vilja att utöka företagens plikt att redovisa vilka skatter de betalar. Magdalena Andersson har varnat för att ett alltför långtgående regelverk, där företag måste redovisa på sina hemsidor hur mycket som skattas och var, kan göra att länder hoppar av samarbetet.

– Det finns en risk att hela systemet inte skulle bli av, och att då möjligheten för skatteverken att kontrollera företagen skulle försvinna, sa Magdalena Andersson till Dagens ETC.

Förkortad tidsfrist

Men nu vill regeringen strama åt regelverket i en annan del, det som gäller när personer frivilligt rapporterar in uteblivna skatter till Skatteverket. Hittills har de sluppit det skattetillägg, eller straffskatt, som det vanligtvis ska innebära att undanhålla tillgångar. Det har gällt även om Skatteverket meddelat att de ska göra en kontroll.

Skärpningen innebär att en tidsgräns införs, på två månader för straffriheten, från det att det blivit känt att Skatteverket ska göra en kontroll.

– Det här är ett ytterligare steg för att dra åt nätet kring dem som smiter från att betala skatt. Det handlar om att fler av dem som har lämnat oriktiga uppgifter till Skatteverket ska få betala extra böter, säger finansministern till Aftonbladet.

Även Vänsterpartiet har uttalat sig positivt om att göra det mer kostsamt för de som ägnat sig åt olaglig undanhållande av skatter.

Orimligt att lagstifta om allt

Många frågar sig varför inte regeringen gjort mer för att stoppa det aggressiva skatteplanerandet. Axel Hilling, som är forskare på Ekonomihögskolan vid Lunds universitet sa nyligen i en intervju med Dagens ETC att lagstiftningen inte kan förutse alla tänkbara beteenden. Han jämför med hastighetsbegränsningen på en väg.

– Om en grusväg har 70-gräns så innebär det inte att du kan köra så fort genom till exempel en gård. Men du kan egentligen göra det och hävda din lagliga rätt, fast du borde tillämpa hastighetsskylten på ett rimligt sätt och anpassa hastigheten efter situationen, säger han.

Att försöka lagstifta för att täppa till alla kryphål vore som att skriva in i lagen alla olika situationer som kan uppstå under en biltur, menar Axel Hilling. 

DIGITAL PRENUMERATION

FÖRSTA MÅNADEN GRATIS!

Läs alla artiklar från Dagens ETC utan kostnad första månaden. Därefter är priset 199 kronor/månad. Ingen bindningstid. Du får dessutom Dagens ETC direkt till din mejl, alla dagar i veckan. Beställ för att läsa direkt.

Genom att klicka på ”Beställ” godkänner du prenumerationsvillkoren och samtycker till att ETC-företagen hanterar dina personuppgifter

Svenskarna i Paradisläckan

1 180 personer har hittats i de läckta dokumenten

87 procent är män, bara 158 personer är kvinnor

Hälften är 50 år eller uppåt

Fem minderåriga förekommer, den yngsta är 12

99 personer har redovisat att de inte haft någon inkomst av tjänst 2016

400 personer har redovisat inkomster på högst 500 000

300 personer har en inkomst mellan 500 000 och 1 miljon

153 personer har en inkomst på mellan 1 och 5 miljoner

19 personer har en inkomst på mellan 5 och 10 miljoner

12 personer, bara män, har inkomster på minst 10, 5 miljoner och upp till 61 miljoner på ett år.

Källa: SVT

Regeringens nya förslag

Skattetillägg ska tas ut om Skatteverket har informerat om att man ska genomföra en kontroll, den uppgiftsskyldige rättar en oriktig uppgift som har en direkt koppling till kontrollen och rättelsen görs först efter två månader.

Källa: Aftonbladet/Regeringskansliet och Skatteverket.