Politik.

2015-10-25 11:00
  • Peje Emilsson.  Bild: Felipe Morales/SVD/TT
    Peje Emilsson.
  • Carl Bildt på en presskonferens i Tblisi.
    Carl Bildt på en presskonferens i Tblisi.

Så vann lobbygrupperna över SD för vinster i välfärden

I maj i år svängde Sverigedemokraterna i frågan om vinster i välfärden, från nej till ja. Flera tunga pr-byråer hade agerat mellanhand i kontakterna med näringslivet, vilket tros ha påverkat omsvängningen. Vad säger det om demokratin? ETC undersöker den informella maktsfären.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

I maj meddelade Sverigedemokraterna att de skulle rösta nej till regeringens föreslagna begränsningar av vinster i välfärden, trots att de tidigare hävdat att det är ”oacceptabelt att skattepengar avsedda för skolundervisning slussas över till aktieutdelningar”. Anledningen var enligt SD:s ledning att regeringen drev ”Vänsterpartiets politik”.

Dagens Industris avslöjande i september satte händelsen i nytt ljus – Sverigedemokraterna hade påverkats av näringslivet, och i centrum för uppvaktningen av partiet stod Kreab, moderaten Peje Emilssons lobbyfirma.

Många förvånades av nyheten. Men svängningen var en logisk utveckling av en tid där umgänget intensifierats mellan parter som tidigare tyckts stå långt ifrån varandra.

Tre dagar efter valet 2014 bjöd Kreab och opinionsinstitutet Demoskop in till champagnefrukost i de gemensamma lokalerna på Östermalm för en eftervalsanalys. På scenen stod cheferna för respektive bolag, Markus Uvell och Peter Santesson för att diskutera valets utgång. 

Bland de inbjudna fanns också Jan Sjunnesson, grundare och dåvarande ansvarige utgivare för Sverigedemokraternas tidning Samtiden. Enligt Sjunnesson ska Uvell bland annat ha sagt att ”ni som äger riskkapitalbolag och välfärdsföretag här i salen kan känna er lugna”, varpå Santesson ska ha formulerat utmaningen för de samlade borgerliga opinionsbildarna och lobbyisterna på följande vis: 

– När ska ni börja lobba mot SD? De är ett nytt och lite vilset parti i vissa frågor. Att ge dem en knuff i strategiskt rätt riktning kan vara viktigt.

Ett år senare skulle det visa sig att den mycket riktigt gett uppdrag åt Kreab.

Firmans chef Markus Uvell började söka kontakt med topparna inom partiet tillsammans med andra näringsaktörer inom välfärdssektorn. Sociologen Stefan Svallfors är en av tre forskare som har undersökt den informella politiska sektorn och ser i händelsen tecken på att något nytt håller på att hända.  

– Tidigare hade Sverigedemokraterna en tydlig giftstämpel. I intervjuer som vi höll med lobbyister så var det många som sa att ”vi kan anställa vem som helst, från vänster till höger, men inte en sverigedemokrat”.  

– Allt tyder på att det börjar luckras upp nu. Dels handlar det om hur stort SD har blivit, och sedan finns det ett egenvärde för dem att bli behandlade som vilket parti som helst av lobbyisterna.

Å andra sidan, förklarar han, ligger en del av de framgångsrika påtryckningarna i att vinster i välfärden inte har varit en tillräckligt stark profilfråga för Sverigedemokraterna i valrörelsen.

– Inget lobbyföretag i världen hade kunnat påverka deras syn på invandring, men här var de inte så hårt profilerade. Det är den sortens frågor som lobbyisterna kan skjuta in sig på. 

Det kan tyckas underligt att pr-firman Kreab huserar med Demoskop, som betraktas som ett oberoende opinionsinstitut, vars tjänster anlitas av både myndigheter och privata aktörer och vars slutsatser mycket ofta refereras i medier. 

Men faktum är att båda bolagen ägs av koncernen Magnora – som också äger vinstdrivande skolkoncernen Kunskapsskolan och vårdbolaget Silver Life. Allt drivet och ägt av moderaten Peje Emilsson och hans familj, med namn som Carl Bildt och Klas Eklund i styrelsen.

Några delar av Magnora är alltså vinstdrivande bolag i välfärdssektorn, ett annat bedriver lobbying för att behålla vinster i välfärden, och ett tredje ska leverera oberoende undersökningar, trots att man rekryterat analyschefer från liberala tankesmedjan Timbro två gånger i rad. 

– På något sätt förkroppsligar och tydliggör Peje Emilsson ett system som annars brukar vara dolt, säger Daniel Suhonen, chef för tankesmedjan Katalys. 

– Han äger företag i välfärdssektorn, han lobbar för vinst i den sektorn, har kontakter inom svenskt näringsliv, är ideologiskt övertygad moderat … han är inte värre än någon annan, det visar bara vad det handlar om.

Kreab, som också äger den internationella underavdelningen Kreab Gavin Anderson, är en lobbygigant med kontor i 25 länder och 400 konsulter på lönelistan. I Sverige är anknytningen till Moderaterna mycket riktigt grundmurad. Förre arbetsmarknadsministern Sven-Otto Littorin och utrikesministern Carl Bildt fanns på lönelistan innan de tog klivet över till regeringen, och Maria Borelius, den första alliansregeringens kortlivade handelsminister 2006, fick hjälp av Kreab för att ta sig upp i partitoppen. När Dagens Nyheter granskade den förra regeringen 2011 fann de förutom Bildt och Littorin tre tjänstemän i departementen som tidigare jobbat för lobbyfirman.  

Flera av lobbyisterna som nu jobbade för Kreab hade å andra sidan tidigare haft uppdrag inom partiet. Magnoraägaren Peje Emilsson är dessutom personlig vän till både Carl Bildt, friskolestrategen Anders Hultin och tidigare finansministern Anders Borg. 

Läs vidare på nästa sida: Nära band mellan politiken och näringslivet

PRENUMERERA PÅ ETC HELG

Den här artikeln kommer från veckans ETC Helg.
Vill du prenumerera för under 16 kronor numret?
Här kan du teckna en prenumeration.

Läs vidare på nästa sida

Kreab: 45 år av lobbyism

1970 Jan-Erik Ander, Peje Emilsson och Peder Olin bildar pr-firman Kreab. 

1992 Journalister på Dagens Nyheter avslöjar att en av de tidigare styrelseledamöterna i Kreab, Christer Bergquist, hade fått jobb på den myndighet som skulle rädda de svenska bankerna, trots att han misskött sitt tidigare uppdrag som vd för Götabankens pensionsstiftelse

1998 Kreab blir anlitat av finansbolaget Trustor för att lägga locket på i samband med att Trustor-härvan nystas upp i SvD. Senare hävdar de att de har blivit lurade av bolagets ledning.

2000 Carl Bildt upptas i Kreabs styrelse.

2007 Pr-strategi regisserad av Kreab bidrog till att ge Maria Borelius en plats i riksdagen och regeringen. Kreab bidrog med kontakter i partitoppen och hjälpte Borelius att utforma sin kampanj. Maria Borelius bror Henrik Borelius är vd och koncernchef för Attendo AB.

2009 DN avslöjade att två ministrar och tre tjänstemän i den moderatledda regeringen tidigare haft uppdrag i Kreab.

2010 Peje Emilsson föreslogs som ny ordförande i Stockholm handelskammare.

2011 Rapport avslöjade att Stockholms stad under de senaste åren betalat Kreab miljoner. Bland annat över 150 000 kronor för krishantering under Carema-skandalen. Från Kreab arbetade Bengt Ludvigsson, tidigare Moderaternas stabschef. Beställare var partikamraten och personliga vännen Staffan Ingvarsson, före detta kanslichef för Moderaterna.

2011 Det avslöjades att Borg-kommissionen vara initierad av Peje Emilsson. Tillsammans med Markus Uvell, Tomas Idergaard och Niklas Nordström skapade han en välfärdskommission med Timbro och Arenagruppen som frontorganisationer. Kommissionens syfte var att komma fram till att kostnaderna för framtidens äldreomsorg måste privatiseras.

2012 Mona Sahlins närmaste man, Stefan Stern, gick in som konsult i Magnora, som äger Kreab, Demoskop, Kunskapsskolan och Silver Life. Uppgifterna blev att lansera privata alternativ inom skola och äldreomsorg. Strax innan Stern tog uppdraget skrev han en debattartikel som var positiv till friskolor. 

2012 Mikaela Valtersson missade språkrörsposten i MP till förmån för Åsa Romson. Strax därpå värvades hon som vd till Kunskapsskolan. 

2014 Aftonbladet avslöjar att Carl Bildt värvade georgiska regeringen som kund åt Kreab – med ett avtal där Georgien betalade Kreab 20 miljoner på bara ett år. Som utriksesminister fortsatte Bildt sedan att stötta president Micheil Saakasjvili politiskt. Efter att svenske ambassadören Hans-Gunnar Adén rapporterat om misstänkt valfusk 2008 skickades han hem. Bildt bloggade ”Resultatet av valet går inte att sätta i fråga”.

2015 Det avslöjades att Kreab upprättat kontakter mellan näringslivet och Sverigedemokraterna. Syftet var att få partiet att svänga i frågan om vinster i välfärden.