Hälsa.

2019-07-31 11:15
Dagens ETC ger dig barnpsykologernas bästa tips om hur du och barnen ska slippa skärmbråken i semestertider. Bild: Shutterstock
Dagens ETC ger dig barnpsykologernas bästa tips om hur du och barnen ska slippa skärmbråken i semestertider.
Puffetikett
Dagens ETC

Så undviker ni konflikter om skärmtid i familjen

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Enkät: Hur hanterar ni barnens skärmtid?

Sabrina Mouhsin, 32, med Gardenia, 7, och Abdulla, 8, Gardemoen (Norge):

Bild: Mattias Göthberg

– Barnen använder läsplattorna hela tiden. De har fått varsin från skolan och använder den först hela dagen i skolan, sedan till alla läxor hemma och sedan till spel. Det är lätt att det blir bråk kring tiden de spenderar framför skärmen. Det är många föräldrar som klagar på detta och har lyft problemet med den enorma skärmtid som blir men också med att barnen inte lär sig skriva för hand. Men det är också mycket positivt, exempelvis lär de sig engelska när de spelar på nätet.

Dana Roman Blomster, 40, med Sabina, 11, och Emanuel, 6, Trollhättan:

Bild: Mattias Göthberg

– Barnen blir rastlösa så det är svårt att hålla nere användningen. Om vi vill begränsa skärmtiden för barnen måste vi hela tiden hitta på någonting annat som är roligare, ett attraktivt alternativ, för annars blir det bråk. Då får man lov att hota med att de inte får någon skärm alls resten av veckan, eller muta med något. Vi försöker att hålla tiden till två timmar om dagen, inte minst eftersom de rör sig mindre om de bara sitter framför skärmen.

Henrik Taubert, 42, och Josefin Taubert, 33, med Viktor, 4, och Vilhelm, 6, Nacka:

Bild: Mattias Göthberg

– Vi försöker att reglera tiden, det blir ungefär en timme om dagen och det brukar fungera bra att hålla sig till det. Det handlar framför allt om att begränsa den till situationer där det är nödvändigt, exempelvis för att skapa lugn efter middagen eller när vi är på resande fot. Ofta tittar barnen på tecknade serier och ibland spelar de något mer eller mindre pedagogiskt spel.

Elin Nordin, 35, med Iris, 3, Gävle:

Bild: Mattias Göthberg

– När barn får mycket skärmtid så tror jag att de riskerar att bli lite överstimulerade, det händer mycket i huvudet men inget i kroppen. Jag ger skärmen till Iris när jag ska göra något viktigt eller när vi sitter på tåget. Då får hon titta på ”Bolibompa”. Om hon inte får titta på tv kan det hända att hon blir ledsen.

Så löser ni skärmbråken på bästa sätt

Andas först. Ta ett steg tillbaka och fundera över vad som är din frustration som förälder och vad som går att ändra på kort och på lång sikt.

Hjälp varandra. Utbyt erfarenheter med andra familjer. Går det att införa gemensamma förhållningsregler? Hur mycket skärmtid är lagom?

Ha timing. Att bara skrika ”stäng av nu!” fungerar sällan bra. Det är lättare att hjälpas åt med timing, till exempel att hålla koll på hur långt ett videoklipp är. Då kan man bestämma att barnet får titta färdigt på klippet och sedan göra något annat, till exempel hjälpa till med middagen. Ha framförhållning, om barnet ska sluta spela klockan 20 kan det vara bra att ta upp saken en halvtimme innan och ha en dialog om vad barnet hinner på resterande tid.

Tänk om. Istället för att reglera skärmtiden kan det vara bra att fokusera på vad barnet gör utanför skärmen. Tiden som finns mellan dessa hållpunkter som till exempel läxläsning eller fotbollsträning kan vara valfri och öppen för exempelvis skärmaktivitet.

Inför gemensam skärmfri tid som även gäller för de vuxna. Gör experiment, testa och låt barnen komma med lösningar kring vad som fungerar i er familj. Hur länge kan man klara sig utan telefoner och skärmar och vad är lagom skärmtid?

Källa: Rädda Barnen