Hälsa.

2019-07-31 11:15
Dagens ETC ger dig barnpsykologernas bästa tips om hur du och barnen ska slippa skärmbråken i semestertider. Bild: Shutterstock
Dagens ETC ger dig barnpsykologernas bästa tips om hur du och barnen ska slippa skärmbråken i semestertider.
Puffetikett
Dagens ETC

Så undviker ni konflikter om skärmtid i familjen

Semestertid är den tid på året då flest par påbörjar sin skilsmässa. Kanske också en tid av ständiga konflikter i familjen om skärmtid? Men det behöver inte vara så. Dagens ETC ger dig barnpsykologernas bästa tips om hur du och barnen ska slippa konflikterna.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Fyrabarnsmamman Malin Bergström är barnhälsovårdspsykolog, forskare på Karolinska institutet och författare till boken ”Lyhört föräldraskap”, som handlar om anknytning mellan barn och föräldrar i småbarnsåren.

Hon har även tagit fram råd om medienvändning till barnavårdscentraler. Livet framför en skärm är idag är en naturlig del av den barndomen, konstaterar hon. Men det ställer krav på föräldrarna. Att vägleda barnen till en vettig medie­användning är nu en lika viktig föräldrauppgift som att fostra till goda matvanor eller trafikvett, menar Malin Bergström.

Det är tre områden som barnen behöver hjälp med. Att dela, vägleda och begränsa. Delandet handlar både om att få berätta om sina egna upplevelser och att ha tid framför skärmen tillsammans. Gemensamma skärm­aktiviteter kan vara ett bra sätt att koppla av tillsammans och att dela gemensamma upplevelser genom till exempel ett spel kan vara värdefullt på liknande sätt som att läsa en bok ihop.

Det är också viktigt för barn att förstå hur medier fungerar och att utveckla ett kritiskt förhållningssätt till informationen. Men viktigast av allt är kanske att få hjälp att begränsa tiden för medieanvändning.

Hjärnforskaren Katarina Gospic liknar det snabba belöningssystemet för hjärnan som finns på sociala medier och i spel vid en godispåse, där det är lätt att fortsätta äta om en väl har tagit första biten. Blir det ofta konflikter kring skärmtiden kan det därför underlätta att ha fasta regler som man har ställt upp i förtid. Reglerna kan handla om att ha maxtid per dag eller om att helt undvika skärmar under vissa tider.

Inför skärmfria zoner

Zoner i hemmet kan också hållas skärmfria, till exempel barnets eget rum. Matbordet under måltiderna är en bra tid för alla i familjen att lägga undan sina skärmar. Att stänga av skärmar som inte används är också bra för kommunikationen i familjen.

Om det redan blivit stora konflikter kring skärmtiden kan det vara läge för en detox, då skärmtid helt undviks och barnet får hjälp att hitta andra aktiviteter.

Hanna Thermaenius, barn­psykolog på Rädda Barnen tipsar om att ha gemensamma måltider då famljen pratar om hur vardagen ska se ut. Då kan man till exempel komma överens om att barnet får hjälpa till att laga middagen en viss dag i veckan.

Barn gör som bekant inte som föräldrarna säger utan som de gör och för barnen blir det motsägelsefullt att bli tillsagd när mamma eller pappa ständigt går med näsan över telefonen, poängterar psykologerna Malin Bergström och Hanna Thermaenius. 

Läs vidare på nästa sida: Enkät: Hur hanterar ni barnens skärmtid?

Så löser ni skärmbråken på bästa sätt

Andas först. Ta ett steg tillbaka och fundera över vad som är din frustration som förälder och vad som går att ändra på kort och på lång sikt.

Hjälp varandra. Utbyt erfarenheter med andra familjer. Går det att införa gemensamma förhållningsregler? Hur mycket skärmtid är lagom?

Ha timing. Att bara skrika ”stäng av nu!” fungerar sällan bra. Det är lättare att hjälpas åt med timing, till exempel att hålla koll på hur långt ett videoklipp är. Då kan man bestämma att barnet får titta färdigt på klippet och sedan göra något annat, till exempel hjälpa till med middagen. Ha framförhållning, om barnet ska sluta spela klockan 20 kan det vara bra att ta upp saken en halvtimme innan och ha en dialog om vad barnet hinner på resterande tid.

Tänk om. Istället för att reglera skärmtiden kan det vara bra att fokusera på vad barnet gör utanför skärmen. Tiden som finns mellan dessa hållpunkter som till exempel läxläsning eller fotbollsträning kan vara valfri och öppen för exempelvis skärmaktivitet.

Inför gemensam skärmfri tid som även gäller för de vuxna. Gör experiment, testa och låt barnen komma med lösningar kring vad som fungerar i er familj. Hur länge kan man klara sig utan telefoner och skärmar och vad är lagom skärmtid?

Källa: Rädda Barnen