Spel.

2015-09-08 09:02
  • Bild: Niklas Alveskog
  • Bojkott. Ali Khalil är ordförande för Konyaspor i Botkyrka. Förra året tackade fotbollsklubben nej till stödpengar från Svenska spel i protest mot det stora antalet Vegasautomater i området.
    Bojkott. Ali Khalil är ordförande för Konyaspor i Botkyrka. Förra året tackade fotbollsklubben nej till stödpengar från Svenska spel i protest mot det stora antalet Vegasautomater i området.

Så tjänar Svenska spel miljoner på fattiga

Sjuttio maskiner i Botkyrka mot tre i Danderyd. Svenska spel skor sig på utsatta människor med sina högrisksautomater Vegas.
– Var man än vänder sig finns det en spelautomat alldeles intill. Svenska spel borde ta sitt ansvar, säger fotbollsordföranden Ali Khalil i Botkyrka.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Läs också: Patrik spelade bort allt: "Det är ett farligt spel"

Vegasautomaterna är en guldgruva för Svenska spel. Förra året drog spelbolaget in 1,3 miljarder kronor netto på spelet och spelformen är den tredje största spelformen i Sverige, efter Lotto och Triss.

Samtidigt klassas Vegas som ett högriskspel när det kommer till spelberoende. Enligt Svenska spels egna siffror hamnar nästan var tionde Vegasspelare i spelmissbruk. Men det hindrar inte bolaget från att placera ut flertalet av maskinerna i socialt utsatta områden. I Stockholmsområdet finns det till exempel 70 automater i Botkyrka och 81 i Södertälje, men bara tre i Danderyd och på Ekerö. Bilden bekräftas av Johan Söderkvist, pressinformatör hos Svenska spel.

– Det stämmer i all väsentlighet att det finns fler automater i vad man kallar socioekonomiskt utsatta områden. Att det är så beror på att det helt och hållet är efterfrågan som styr var vi placerar automaterna, säger han.

Bojkottar Svenska spel

Men att låta efterfrågan styra fritt är att fly från sitt ansvar, menar Ali Khalil, ordförande för fotbollsklubben Konyaspor i Botkyrka. Förra året tackade föreningen nej till stödpengar från Svenska spel i protest mot det stora antalet Vegasautomater i området. Ali Khalil tycker att resonemanget om efterfrågan är en dålig bortförklaring.

– När det gäller till exempel alkohol så slutar restaurangerna servera vid en viss punkt, för att skydda människor. Hur hög efterfrågan än är så måste de ta sitt ansvar och säga nej. På samma sätt tycker jag att Svenska spel ska säga nej när det finns för många automater i ett område, säger han.

2013 kom en uppgift om att varje Vegasautomat i Botkyrka omsatte i snitt 2,32 miljoner kronor, en siffra som var den högsta i landet. I dag vill spelbolaget inte lämna ut några uppgifter på hur mycket maskinerna i olika områden omsätter.

Unga killar riskgrupp

Ali Khalil beskriver Vegasautomaterna som en inkörsport till ett liv i utanförskap.

– Ta en helt vanlig kille, en helt vanlig dag. Han har lite ont om pengar och ska få en hundring att bli två, för att han ska ha råd med både en biobiljett och popcorn. Han stoppar in en hundralapp i hopp om att det ska komma ut två. Det gör det inte, så då lånar han pengar. För att betala tillbaka skulden tar han ett sms-lån och sedan är han fast i en ond cirkel som inte går att ta sig ur, säger han.

Enligt Frida Fröberg, utredare på Folkhälsomyndigheten, är killar mellan 18–24 år en känd riskgrupp när det gäller spelmissbruk. Men det finns också en koppling mellan spelmissbruk och social utsatthet.

– Spelandet är fördelat så att en person med genomsnittlig inkomst och genomsnittlig utbildning spelar mest, men bland dem som har lägre inkomst och lägre utbildningsnivå är förekomsten högre när det gäller att missbruka spel, säger hon.

Spelberoendes riksförbunds ordförande Kim Grahn menar att maskinerna i dag inte alls fyller den funktion som förströelsespel som de var tänkta att göra.

– Den gruppen som spelar för nöjes skull är förhållandevis liten jämfört med de som spelar för mycket. En ganska stor procent av intäkterna kommer från folk som spelar för mycket. Man skulle spara mycket lidande om man tog bort Vegasautomaterna, säger hon.

Vegasmaskiner är bara tilllåtna i bingohallar och lokaler som har alkoholtillstånd. Regeln kom till för att myndigheterna lättare skulle kunna ha koll på verksamheten. Men kombinationen alkohol och spel är allt annat än lyckad, säger Kim Grahn.

– Vi vet ju att om man dricker mycket alkohol så spelar man fast man har bestämt att man inte ska göra det, säger hon.

Johan Söderkvist på Svenska spel säger att bolagets uppgift är att tillgodose den efterfrågan som finns på spel.

– Det skulle finnas en hel del utmaningar med att utöva etiskmoraliska betänkligheter kring var automaterna placeras ut. Då skulle man i så fall diskriminera de krögare som finns i de här områdena. De skulle nekas att bli partner till Svenska spel bara för att de finns i ett visst område. Det funkar inte, säger Johan Söderkvist.

Ett annat problem som Svenska spel pekar på är att de illegala spelmaskinerna och spelet på nätet ökar om Vegasmaskinerna försvinner. Ali Khalil är bekant med de flesta av bolagets argument, och han ger inte mycket för dem.

– De illegala maskinerna är ett polisiärt problem i så fall. Svenska spel får ta sitt ansvar och polisen får ta sitt. Svenska spel behöver inte gå in och rädda världen. Det räcker att de tar sin del av ansvaret, säger Ali Khalil.

Läs också: Patrik spelade bort allt: "Det är ett farligt spel"

Vegas

• Vegas är ett värdeautomatspel och är Sveriges, sett till nettospelintäkter, tredje största enskilda spelform efter Lotto och Triss.

• Maxinsatsen är 5 kronor och högsta vinsten är 500 kronor.

• Svenska spel har tillstånd för 7 500 automater. I dag finns det ungefär 6 500 Vegasautomater placerade på cirka 2 280 restauranger och bingohallar runtom i landet.

• Vegas nettospelintäkter 2014 uppgick till 1 302 miljoner kronor vilket motsvarar 15 procent av Svenska spels totala nettospelintäkter.

• Svenska spel har monopol på värdeautomatspel i Sverige. För att få speltillstånd för Vegasautomater krävs serveringstillstånd eller ett bingotillstånd.

Källa: Svenska spel