Inrikes.

2019-08-28 09:30
  • Bild: Skärmdumpar / Shutterstock
  • Bild: Skärmdumpar från sociala medier
Puffetikett
Dagens ETC

Så sprider svenska vaccinmotståndare myter på nätet

WHO klassar vaccinmotstånd som ett av de tio största hoten mot folkhälsan i världen. Sjukdomar man för några år sedan hoppades kunna utrota ökar nu kraftigt. Även i Sverige frodas motståndet, framför allt på nätet.

Dagens ETC öppnar dörren till slutna Facebookgrupper där myter och konspirationsteorier blir till orubbliga sanningar, där vaccinmotståndare uppmanar oroliga föräldrar att ge sina barn surkål istället för att vaccinera dem med påstått skadliga vacciner.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

En kvinna som vägrat vaccinera sina barn oroar sig nu för mässlingen: ”Jag står fast vid mitt beslut än, men undrar vad ni kan ge mig för råd.” Tråden växer snabbt, och hon uppmanas att stärka barnens immunförsvar med vitaminer, omega 3, surkål, glutenfri kost och ”minimalt med socker”.

Hon borde också öka deras ”livsglädje och minimera exponeringen för gifter och stress”. Att låta BVC vaccinera barnen anses däremot uteslutet.

Vaccin mot mässlingen har funnits sedan 1960-talet. Sedan 1982 ingår det i trippelvaccinet MPR, mot mässlingen, påssjuka och röda hund. Enligt Folkhälsomyndigheten är det kontrollerat, säkert och effektivt. Men alla litar inte på det.

En mamma, som utifrån sin magkänsla just avbokat en planerad vaccinering av dottern, ber om ”tips på hur jag håller fast vid att tacka nej till vaccinationer”.

”Följ din magkänsla”, blir svaret. Andra fyller på med argument: ”Att tro att gifterna i vacciner skulle skydda oss är lika naivt som att tro att man blir fet av fett eller grön av grönsaker”, skriver en man. ”Självklart är ovaccinerade barn friskare än de som förgiftats av vacciner, det säger ju sig självt.” Dessutom, tillägger en annan, bör alla veta att vaccinerna ”är en MÅNGMILJARDAFFÄR för tillverkarna” och att läkarna ”har förmåner för att spela med i denna show”.

Kort sagt: vacciner är skadliga, och de som påstår annat är ”vaccintroende”, ”provaxx-troll” och ”vaccinskadeförnekare” – kanske utsända av dolda makter.

”Som att spela rysk roulette”

Exemplen är hämtade från två slutna Facebookgrupper som samlar svenska vaccinmotståndare: ”Vaccinationers baksida” med 5 767 medlemmar och ”VVV” (våga vägra vacciner) med 4 870 medlemmar. Grupper som Dagens ETC fått insyn i.

”Vaccinationers baksida” beskrivs som ett ”andningshål” för vaccinmotståndare. Här bekräftar de varandras teorier och världsbild. Samtidigt skolas de ännu osäkra: ”Om några månader ska min flicka bli erbjuden MPR-sprutan och funderar av och an hur jag ska göra”, skriver en kvinna. Svaret kommer snabbt: ”NEJ, du ska absolut inte vaccinera ditt barn mer. Vacciner är skadliga och i princip verkningslösa. Att vaccinera är som att spela rysk roulett med sitt barns liv och hälsa.” Tvivlaren uppmanas att läsa på, och får förslag på lämpliga sajter, filmer och böcker som erbjuder information och argument till diskussioner med släkten, vården, och i öppnare forum på nätet.

Antivaccinrörelsen är gränsöverskridande, och många av de texter och videoklipp som sprids i Facebookgrupperna kommer från andra länder, särskilt från USA, där ”anti-vaxxers” har satt allt större avtryck i debatten. Många refererar till dokumentären ”Vaxxed” av Andrew Wakefield, skandalläkaren bakom myten att MPR-vaccinet orsakar autism.

Grundboken för många vaccinmotståndare är “Vaccinationer: risker och skador” av två amerikaner, den hårt kritiserade barnläkaren Meyer Eisenstein och journalisten Neil Z Miller. Den svenska upplagan – utgiven av Anarchos – har ett längre förord av Linda Karlström, en finlandssvensk fembarnsmor från Österbotten som föreläst om faran med vacciner ett antal gånger i Sverige och även medverkat i tv-debatter.

Karlström driver vaccin.me, en sajt om ”vaccinernas mörka baksida”. Den som surfar in får veta att vaccinerna inte skyddar oss från allvarliga sjukdomar utan istället gör oss sjuka. Vacciner påstås orsaka diabetes, crons sjukdom, reumatism, MS, ADHD och inte minst autism – något som dock saknar stöd i forskningen. Men det beror på att vaccinindustrin ”lyckas indoktrinera en hel läkarkår genom likriktad skolning, dupera politiker genom lobbying och få en bred allmänhet att fortsätta upprepa samma gamla mantra ’vacciner är säkra och effektiva’”, heter det.

I redaktionen för vaccin.me finns också Marina Ahlm, en fotterapeut från Skåne som skriver och föreläser om vaccinrisker, och IT-entreprenören Torbjörn Sassersson. Han säger sig vara kapabel till fjärrskådning och har kallats ” alternativmedicinens egen spinndoktor” i 2000-Talets Vetenskap – en tidning om ”alternativ forskning och alternativa behandlingsmetoder” som ges ut av en förening där Linda Karlström är ordförande.

Kopplat till alternativmedicin

Vaccinmotståndet är tätt kopplat till fenomen som alternativmedicin och new age. Bland de tongivande figurerna hittar man bland annat homeopater och spirituella coacher, som erbjuder detox, själslig utveckling och healing.

Eleonor Amora är en ”drakryttare som kan berätta om de minnen hon har från tidigare rensningar efter de energimässiga svallvågorna från Atlantis fall”, och är specialiserad på multidimensionellt mediumskap och auratransformation. Men hon är också framträdande inom den svenska antivaccinrörelsen.

Det är också Mia Tjärnlund, en hälsobloggare som menar att vacciner gör oss sjuka, och att vi kan boosta immunförsvaret med positiva vibrationer och kolloidalt silver.

Även immunologen Sannah Ehdin – författare till flera storsäljande böcker – är kritisk till vacciner, och skriver på sin blogg att myndigheterna istället borde stärka barnens immunförsvar genom ”gratis tillskott av främst D-vitamin, C–vitamin, probiotika, fiskolja (omega 3), selen och en multimineral-vitamintablett. Där skulle man få väldigt stor effekt.”

Drivande är också Sara Boo, ordförande för den svenska grenen av National Health Federation (NHF), en lobbygrupp som bland annat kämpat mot ”tvångsvaccinering”, mot fluor i dricksvatten och som förespråkat alternativa – obevisade – behandlingar mot cancer. Boo, som själv praktiserar alternativmedicin, har intervjuats och skrivit flera artiklar om vacciner i den högerextrema konspirationstidningen Nya Tider.

Tror på stora konspirationer

Vaccinmotstånd övergår ofta i konspirationstänkande. Många tror att myndigheter och forskare är i händerna på läkemedelsindustrin, och att sanningen göms undan. Vilket också gör vaccinmotståndare öppna för andra konspirationsteorier. ”Om de ljuger för oss om vaccinerna, vad ljuger de om mer?”

Sambandet kan även vara omvänt. En internationell psykologisk studie från University of Queensland visar att människor som tror på konspirationsteorier i hög grad också tror att vacciner är farliga. Däremot tycks utbildningsnivå spela mindre roll för attityden till vaccination.

Även på webben förenas vaccinkritik och konspirationsteorier. Nya Tider hetsar mot invandring, men också mot vacciner. Konspirationsportalen Vaken.se länkas ofta i vaccinmotståndarnas Facebookgrupper. I 2000-Talets Vetenskap kan man läsa om hur ”vaccinationshysteri skapas genom statlig propaganda”, men också att månlandningen fejkades och att klimathotet är en bluff. Förlaget Anarchos, som publicerar antivaccinlitteratur, har också böcker om Illuminati, Bilderberggruppen och rymdödlor på sin utgivningslista. Och på Torbjörn Sasserssons nyhetssajt NewsVoice mixas vaccinkritiska artiklar med pseudovetenskap och konspirationsteorier.

Den som hamnar i någon av kanalerna översköljs snabbt av olika typer av alternativ information – sådant som har förkastats av de flesta forskare och journalister. I sociala medier uppstår ekokammare där informationen studsar runt bland likasinnade, tills den framstår som allmängiltig kunskap – något ”alla” är överens om. Det gäller för konspirationsteorier, men italienska forskare som analyserade 2,6 miljoner Facebookanvändare under sju år kunde se samma ”ekokammareffekt” i vaccinfrågan: ”Majoriteten av användarna konsumerade information som var för eller mot vacciner, inte både och.”

Misstro på många håll

Antivaccinrörelsen talar inte för döva öron. Enligt en färskt internationell undersökning litar visserligen åtta av tio på att vaccinerna är säkra. Men misstron är utbredd på många håll, inte minst i Europa. En betydande minoritet – 17 procent globalt och 14 procent i Sverige – tror samtidigt att sanningen om vaccinernas skadliga effekter medvetet döljs för allmänheten, enligt en annan stor undersökning från YouGov-Cambridge Globalism Project. Undersökningen visar också att människor med ”populistiska attityder” är mer benägna att tro på konspirationsteorier om vacciner. Den gruppen fick också i hög grad sin information via sociala medier som Facebook.

– Siffrorna visar att det inte har så mycket att göra med faktorer som utbildningsnivå, som man kanske kan tro. Istället drivs vaccinmotståndet av samma ilska och misstänksamhet mot eliter och experter som har lett till ökat stöd för antietablissemangspartier, sa Jonathan Kennedy från Queen Mary University of London till The Guardian.

Även i Sverige är misstron mot vacciner mer utbredd bland väljare långt till höger, även om det inte avspeglas i Sverigedemokraternas politik eller retorik. SD–politiker har istället varnat för att invandringen hotar den höga vaccinationstäckningen i Sverige.

I flera länder har dock vaccinmotstånd blivit en del av högerpopulisters och antietablissemangspartiers retoriska arsenal. I USA har Donald Trump upprepade gånger hävdat att vacciner kan orsaka autism. I Italien har regeringspartierna Lega och Femstjärnerörelsen blivit antivaccinrörelsens megafon. Senast i juli beslutades att italienska skolor inte längre kan kräva av föräldrarna att barnen vaccineras.

Fler fall av mässling

Italien har plågats av upprepade mässlingutbrott på senare år, något smittskyddsläkare har kopplat till sjunkande vaccinationstäckning. Och Italien är inte unikt. Mässlingfallen i världen var tre gånger fler under årets första sex månader jämfört med första halvåret 2018. I Europa har 90 000 fall rapporterats hittills i år, vilket redan har gjort 2019 till ett rekordår under 2010-talet. EU. Det beror på att vaccinationstäckningen i många länder ligger under de rekommenderade 95-procenten. På en del håll har den sjunkit, vilket går på tvärs med Världshälsoorganisationen WHO:s målsättning att utrota sjukdomen.

Enligt WHO räddar vaccinationsprogrammen två till tre miljoner liv per år i världen. Men ytterligare 1,5 miljoner dödsfall skulle kunna undvikas om den globala täckningen för vaccin förbättrades, enligt organisationen.

WHO klassar vaccinmotstånd som ett av de tio största hoten mot folkhälsan i världen. Ett motstånd som göds av falsk information och konspirationsteorier. Eller som generaldirektören Tedros Ghebreyesus skrev i en debattartikel i CNN i våras: ”Oärlighet om vacciner är inget nytt, men i dagens medievärld sprids myter lika fort som datorvirus.”

Folkhälsomyndigheten mobiliserar

I Sverige är vaccinationstäckningen alltjämt hög. 97 procent av tvååringarna är vaccinerade, enligt Folkhälsomyndigheten. Så vaccinmotståndet har ännu inte fått några stora konsekvenser, åtminstone inte för barnvaccinationsprogrammet.

– Jag tror att det är svårare för sådana åsikter att få fäste i ett land där förtroendet för myndigheterna är högt, säger Adam Roth, chef för Folkhälsomyndighetens enhet för vaccinationsprogram.

Men Folkhälsomyndigheten tar ändå vaccinmotståndet på allvar. Även med något sämre vaccinationstäckning kan följderna bli svåra. Då hotas den så kallade flockimmuniteten, som ger ett indirekt skydd till de som av hälsoskäl inte kan vaccineras, som nyfödda barn, folk med nedsatt immunförsvar och de som har autoimmuna sjukdomar.

– Man ska inte bara slå sig för bröstet och säga att det inte är ett problem, för det kan det mycket väl snabbt bli, det har vi sett i andra länder, säger Adam Roth.

Det handlar om att skapa förtroende och att se till att trovärdig, faktabaserad information om vaccinerna blir tillgänglig för alla, menar han.

– Vi måste motverka en situation där myter får samma status som information uppbackad av decennier av forskning. Om det är något vi tycker bör bemötas så kan vi gå ut med rätt information. Jag tror dock inte att vi ska ut i enskilda trådar och kommentera, det kan nog vara kontraproduktivt.

Vaccinationsmotstånd i siffror

79 procent av befolkningen globalt håller (delvis eller helt) med om att vacciner är säkra, enligt en Gallupundersökning med 41 000 personer i 140 länder, som gjorts på uppdrag av den brittiska stiftelsen Wellcome Trust. Bara 7 procent misstror vaccinernas säkerhet, helt eller delvis.

I Sverige svarar 12 procent att de inte alls håller med eller delvis inte håller med om att vacciner är säkra, vilket är en större andel än i exempelvis Norge (6 procent) och Finland (8 procent).

17 procent av befolkningen i ett 20-tal länder tror att sanningen om vaccinernas skadliga effekter medvetet döljs för allmänheten, enligt en stor undersökning genomförd av YouGov-Cambridge Globalism Project.

Bland de med ”populistiska attityder” är andelen betydligt högre, 27 procent. Mest benägna att tro på konspirationsteorier om vacciner var anhängare till högerpopulistiska och högerradikala politiker i länder som USA, Storbritannien, Frankrike och Italien.

14 procent av svenskarna, och 20 procent av de som placerar sig långt till höger, tror att sanningen om vaccinernas skadliga effekter medvetet döljs för allmänheten.