Politik.

2015-09-10 08:20
 • SD-toppen Kent Ekeroth. Bild: Anders Wiklund/TT
  SD-toppen Kent Ekeroth.
 • ”När man hänger med likasinnade får man sina tankar bekräftade gång på gång. Det kan leda till uttalanden som upplevs som vansinniga av andra”, säger Elza Dunkels, nätforskare vid Umeå universitet. Bild: Press
  ”När man hänger med likasinnade får man sina tankar bekräftade gång på gång. Det kan leda till uttalanden som upplevs som vansinniga av andra”, säger Elza Dunkels, nätforskare vid Umeå universitet.
 • Patrik Ohlsson, SD-politiker i Ängelholm, fick hård kritik i lokalpressen efter sin tweet om Alan Kurdi.
  Patrik Ohlsson, SD-politiker i Ängelholm, fick hård kritik i lokalpressen efter sin tweet om Alan Kurdi.
 • Joachim Hägg, ordförande i SD Lidingö, delar länkar på Twitter om att flyktingkatastrofen i själva verkat handlar om dold IS-invasion. Han jämför Tysklands mottagande av flyktingar med ”Anschluss”, det nazistiska maktövertagandet av Österrike 1938.
  Joachim Hägg, ordförande i SD Lidingö, delar länkar på Twitter om att flyktingkatastrofen i själva verkat handlar om dold IS-invasion. Han jämför Tysklands mottagande av flyktingar med ”Anschluss”, det nazistiska maktövertagandet av Österrike 1938.
 • Förre SD-toppen Erik Almqvist twittrar från sitt nuvarande hemland Ungern.
  Förre SD-toppen Erik Almqvist twittrar från sitt nuvarande hemland Ungern.
 • Kent Ekeroth delar Youtube-länk på sin Twitter.
  Kent Ekeroth delar Youtube-länk på sin Twitter.
 • Patric Silfverklinga, gruppledare för SD i Borås, sprider sajten Exponerats påstående om att Alan Kurdis kropp flyttats för bättre bilder. Metros viral- granskaren avslöjade snabbt att det var falskt. Bilderna visar två olika kroppar.
  Patric Silfverklinga, gruppledare för SD i Borås, sprider sajten Exponerats påstående om att Alan Kurdis kropp flyttats för bättre bilder. Metros viral- granskaren avslöjade snabbt att det var falskt. Bilderna visar två olika kroppar.
 • Före detta vikarierande partiledaren Mattias Karlsson ironiserar över medie- uppmärksamheten kring Alan Kurdis död.
  Före detta vikarierande partiledaren Mattias Karlsson ironiserar över medie- uppmärksamheten kring Alan Kurdis död.

Så sprider SD lögner om katastrofens offer

Mängder av svenskar ställer nu upp för att hjälpa de 100-tals syrier som kommer hit. Samtidigt växer hatet på nätet. Syrierna är ”lyxflyktingar” och bilderna på döde Alan ”snyftreportage”. Dagens ETC tar hjälp av experter för att förklara hatet mitt i katastrofen.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per månad. Avsluta när du vill.

Läs också: SD-topp vägrar ta avstånd från hatuttalanden

Fler svenskar vill öka flyktingmottagandet, visade siffror från Sifo nyligen. På Malmö central avlöser frivilliga varandra för att hjälpa de hundratals Syrier som kommer via Danmark. Över hela landet pågår insamlingar till förmån för flyktingarna. Engagemanget liknar närmast en folkrörelse och bilden på döde treåringen Alan Kurdi beskrivs ofta som det som startade allt. Samtidigt växer hatet.

SD-toppen Kent Ekeroth har kallat syrier ”lyxflyktingar” på Twitter och har även JO-anmält Migrationsverket för att ha beviljat uppehållstillstånd. Den främlingsfientliga sajten Exponerat publicerade nyligen ett falskt påstående om att döde Alan Kurdis kropp flyttats för bättre bilder. Flera lokala SD-toppar har spridit påståendet vidare, däribland gruppledaren i Borås Patric Silfverklinga.

– SD:s toppskikt har sett att det här är ett sätt att driva frågan framåt. Man ska ta i mycket på Twitter, för notera att de inte alls tar i på samma sätt när de står i agendastudion. Man kan säga att de har ett slags trollbeteende. I det digitala bruset gäller det att skrika så mycket det bara går, säger Johan Waara, psykolog och studierektor vid Uppsala universitet.

”Roligare när ni gick”

Före detta SD-toppen Erik Almqvist som numera bor i Ungern twittrade i veckan ut en bild på flyktingar med kommentaren: ”Jag säger som Pippi Långstrump: Det var kul när ni kom men ännu roligare när ni gick”. Elza Dunkels, nätforskare vid Umeå universitet, säger att uttalanden på nätet likt Almqvists är en del av en extremiseringsprocess där likasinnade hetsar varandra. På så sätt kan hatet frodas trots rapporter om den värsta flyktingkatastrofen sedan andra världskriget.

– När man hänger med ett likasinnade får man sina tankar bekräftade gång på gång. Det kan leda till uttalanden som upplevs som vansinniga av andra. Det kan vara att det börjar lite trevande med en oskyldig fråga om vi verkligen har plats för alla flyktingar. Sedan får man bekräftat från rasistiska människor att det har vi absolut inte, säger Elza Dunkels.

Enligt Johan Waara utmärker sig SD och dess nätanhängare särskilt när det gäller så kallad generalisering, alltså att de tillskriver hela grupper egenskaper utifrån enskilda fakta.

– De tar en enda sak och drar generaliseringar av den. Man kanske lyckas leta upp någon flykting som uttryckt sig på ett visst sätt och då blir det en generalisering för alla dessa 100 000-tals människor, säger Johan Waara.

Dött barn väckte ilska

Publiceringen av bilden på Alan Kurdi skapade en ilska bland SD-toppar och i kommentarsfälten på främlingsfientliga sidor som Avpixlat. Signaturen David skriver: ”Ändå verkar en stor del av folket reagera precis lika hysteriskt känslomässigt som PK-nomenklaturan vill: Ett barn! Oj, vi måste ta hand om det!” Näthatarnas reaktion på bilden av Alan Kurdi beskriver Johan Waara som det motsatta till en generaliseringsprocess.

– Man kan säga att man vänder på kakan och gör en diskriminering istället, genom att ta bort det enskilda fallet: Det är hemskt att han dör men det beror på den dåliga politiken–att vi inte hjälper på plats. Man skyller på att det är alla andras fel som inte står på ens sida.

Elza Dunkels understryker att avhumanisering är en viktig komponent i alla former av kräkningar och hat, men om den processen underlättas på nätet vet ännu inte forskningen säkert.

– Det finns definitivt en risk om man inte ser andra människor. Men det är också vanskligt att säga eftersom det finns rasister som står mitt emot fattiga flyktingar och skriker okvädningsord utan att ha nätet emellan.

Läs också: SD-topp vägrar ta avstånd från hatuttalanden