Dagens ETC avslöjar.

2020-11-02 14:00
 • Stefano Catenacci, 54, har varit kökschef på Operakällaren sedan 1996, och hovtraktör sedan 2012. Bild: Lars Pehrson / SvD / TT, Press/Nobis
  Stefano Catenacci, 54, har varit kökschef på Operakällaren sedan 1996, och hovtraktör sedan 2012.
 • ”Nu efteråt undrar jag vad fan jag höll på med. Men då kände jag att jag var tvungen att göra det för att få behålla jobbet.” Bild: Pressbild/Nobis, Shutterstock
  ”Nu efteråt undrar jag vad fan jag höll på med. Men då kände jag att jag var tvungen att göra det för att få behålla jobbet.”
 • ”Jag kände verkligen… att jag var nytt kött i huset. Han cirkulerade runt mig. Sedan började det hända olämpliga saker.” Bild: Operakällaren/Press, Shutterstock
  ”Jag kände verkligen… att jag var nytt kött i huset. Han cirkulerade runt mig. Sedan började det hända olämpliga saker.”
 • Stefano Catenacci är hovtraktör och därmed ansvarar han för kungahusets officiella middagar. Här deltar han i juryarbetet under tävlingen Årets kock 2019. Bild: Patrik Österberg/TT
  Stefano Catenacci är hovtraktör och därmed ansvarar han för kungahusets officiella middagar. Här deltar han i juryarbetet under tävlingen Årets kock 2019.
 • Abbe Ibrahim, vd för Operakällaren & Nobis Restaurant Division, tillsammans med Stefano Catenacci. Bild: Karina Ljungdahl/TT
  Abbe Ibrahim, vd för Operakällaren & Nobis Restaurant Division, tillsammans med Stefano Catenacci.
 • Stefano Catenacci är en av Sveriges mest kända kockar och har bland annat ansvarat för maten på prinsessbröllopen. Bild: Renée Kemps/Press, Nobis
  Stefano Catenacci är en av Sveriges mest kända kockar och har bland annat ansvarat för maten på prinsessbröllopen.
Puffetikett
Dagens ETC

Så sextrakasserar kungakocken unga kvinnor på Operakällaren

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

SÅ GJORDE VI GRANSKNINGEN

• Dagens ETC har under lång tid samlat källor som har god insyn i det som skett och sker på Operakällaren. Det handlar om personer som blivit utsatta och om personer som bevittnat sådana incidenter.

• Dagens ETC har på begäran av dessa personer valt att göra samtliga källor anonyma då de är rädda för repressalier. För att garantera att källornas identiteter inte röjs har Dagens ETC valt att inte specificera när i tiden och på vilken position som de jobbade på Operakällaren.

• Oberoende av varandra lämnar 12 personer detaljerade och samstämmiga berättelser om att Stefano Catenacci systematiskt missbrukar sin maktställning gentemot unga kvinnor och att företagets chefer och högsta ledning har låtit detta pågå.

• Dagens ETC har samlat vittnesmål som visar att Stefano Catenaccis beteende på Operakällaren pågått under minst 15 år. Under den tiden har han samtidigt blivit en av de mest profilerade kockarna i Sverige, uppmärksammad av medier och med uppdrag för exempelvis hovet, TV4 och Årets kock-tävlingen.

• Dagens ETC har också fått tillgång till omfattande sms-kommunikation som Stefano Catenacci skickat till unga kvinnor som han då varit chef för. Det är här vi hittar ett antal dick picks, det vill säga bilder av kön, samt nakna helkroppsfotografier. Dagens ETC kan belägga att det är från Stefano Catenaccis telefon dessa sms och bilder har skickats.

FAKTA: Nobis lyximperium

Operakällaren är kronjuvelen i familjen Catenaccis imperium av lyxiga restauranger, hotell, nattklubbar och konferensanläggningar. Nobis-koncernen grundades 1987 av Alessandro Catenacci, bror till Stefano Catenacci, och driver idag 14 restauranger, sju hotell och fyra nattklubbar. Främst i Stockholm, men också med filialer i Köpenhamn och Rom. I koncernen arbetar 388 anställda och den totala omsättningen är 794 miljoner kronor (2019). Operakällaren är den största och mest anrika verksamheten med 82 anställda och en årlig omsättning på 156 miljoner kronor.

Restauranger: Operakällaren, Operabaren, Operakällaren bakfickan, NOI Stockholm, NOI Copenhagen, Bino, Långa Raden Restaurant, Miss Clara Restaurant, Giro Pizzeria, Stallmästaregården Restaurant, Restaurant J, Giretto Pizzeria, Boketto Restaurant, ARC Restaurant.

Hotell: Nobis Hotel Stockholm, Nobis Hotel Copenhagen, Hotel Skeppsholmen, Miss Clara Hotel, Stallmästaregården, Hotel J, Blique by Nobis.

Nattklubbar: The Gold Bar, Miss Clara Cocktail Bar, Café Opera, End

Vet du mer?

Tipsa oss på tel: 0708485716

Mejl:christoffer.rostlund@etc.se