Claes Borgström 1944–2020.

2020-05-18 11:35
Foto: Fredrik Persson/TT
Puffetikett
Dagens ETC

Så minns vi feministen, aktivisten och advokaten Claes Borgström

Advokaten och tidigare jämställdhetsombudsmannen Claes Borgström avled i fredags, 75 år gammal. 

Anne Ramberg
Generalsekreterare i Sveriges advokatsamfund 2000–2019

Foto: Jonas Ekströmer / TT

”Claes var under flera årtionden en av Sveriges främsta brottmålsadvokater. Han var en mycket skicklig advokat. Till detta bidrog hans personliga egenskaper. Han hade ett stort rättspatos. Claes var nämligen inte bara en duktig jurist. Han hade hög integritet förenad med ett stort engagemang. Han var en mycket empatisk person som arbetade väldigt hårt. Klienterna kände förtroende för honom. Claes var  en god förebild för en hel generation av unga brottmålsadvokater. Han var därtill en synnerligen uppskattad kollega. Claes skiljer sig anmärkningsvärt från den bild av dagens machoadvokater som ibland förekommer i media. Han var motsatsen till macho. Och han hade stil – i klassisk mening.

Claes och jag hade inte samsyn i alla frågor. Men han hade den ovanliga egenskapen att kunna skilja på sak och person. Han höll, helt oombedd, ett rörande tal till mig i samband att jag avtackades vid en mottagning på Advokatsamfundet den 26 augusti förra året. Det var sista gången jag såg honom. Han var redan då ansatt av sjukdom och hade svårt att gå. Ändå gjorde han sig besväret att komma. Det värmer än.

Claes var en stor humanist. För honom var oegennytta och etik en självklar grundval i samhällsbygget. Han brann för rättssäkerts-, jämlikhets- och jämställdhetsfrågor. Under sju år var han Jämo (2000-2007). Också där kom han att bli en förebild. Hans jämställdhetspatos var äkta.”

Alexandra Pascalidou
Författare

Foto: Christine Olsson/TT

”Jag mötte honom första gången 1998 när han var min advokat i rättegången mot nazisterna och Aftonbladet-journalisten. När allt rycktes ifrån mig och jag stod helt ensam dök Claes upp och visade sig vara mer än sin yrkesroll. Han blev min krycka när jag knappt kunde resa mig. Han blev mitt stöd när alla försvann. Genom åren har han alltid öst uppmuntrande ord och påmint mig om livets lågvatten som sakta vände. Men Claes uppmuntrade inte bara mig. Han var nämligen en man som systematiskt uppmuntrade de som stod upp för jämställdhet, feminism och humanism. En människa med rättvisan i ryggraden och solidariteten i hjärtat. Ett föredöme som verkade mot exploatering, prostitution och människohandel. Som aldrig vacklade eller vinglade när det gällde skuldfördelning mellan offer och förövare.”

Åsa Lindhagen
Jämställdhetsminister (MP) 2019-

Foto: Ali Lorestani/TT

”Jag minns Claes Borgström för hans starka och genuina engagemang i jämställdhetsfrågor, inte minst i kampen mot mäns våld mot kvinnor. Som Sveriges första manliga jämställdhetsombudsman visade han att både män och kvinnor behövs i arbetet för att uppnå jämställdhet.”

Agneta Stark
Ekonom, författare och debattör

”Claes var en varm, kunnig, erfaren och verkligt trevlig människa. Jag träffade honom många gånger i samband med jämställdhetsdiskussioner. Han var kunnig, konkret och rak. Han gillade också knepiga frågor, det var en fröjd att samtala med honom. Jag har flera gånger ringt för att få råd av honom och han var snabb, konkret och stödjande. Och optimistisk, vilket emellanåt är en bristvara hos oss som arbetar med jämställdhet. Det är förfärligt att han är borta. ”

Emma Persson,
Advokat

”Claes var min chef tillsammans med Thomas Bodström när jag började arbeta pе Borgström & Bodström i januari 2012. Han startade eget några år senare. Vi fortsatte ha kontakt även efter att Claes lämnade, både i jobbet och privat, vilket betydde mycket för mig. Claes var en fantastisk person, en riktig människa med stort hjärta. Han brann för juridiken och för att hjälpa andra. Han lämnar ett stort tomrum efter sig. Claes gärning på jämställdhetsområdet var historiskt viktig för Sverige. Den förste man i sin generation att kalla sig feminist. Detta genomsyrade även hans advokatgärning. Claes drevs av en övertygelse om att göra samhället bättre, där jämställdhet är en del i det.”

Ronya

”Han var min advokat när jag var 15-16 och vi hade ordnat en blockad mot SDU. Hade blivit misstänkt för ’ohörsamhet mot ordningsmakten’ och det skulle bli rättegång. Under rättegången var det som att något hände hos honom, han vaknade verkligen till. Jag kan inte mycket om juridik, men jag fick ett hopp om att det här skulle bli bra till slut. När domen kom så skrev domaren att polisen hade gjort fel från början av att gripa oss, och att vi inte hade gjort något olagligt.

Den rättegången fick min bild av vuxenvärlden att ändras och inte bara vara mörk, och det har jag Claes att tacka. Jag har alltid varit skeptisk till att ändra systemet inifrån, men han gjorde mer än att bara vara en advokat. Han fick mig att tro på mig själv, och inte låta medier och åklagaren bryta ner mig.”

Jens Orback
Jämställdhetsminister (S) 2004-2006

”Ett möte med Claes innebar alltid ett engagerat samtal om stort och smått. Ofta kring omtanke om andra.”

Gudrun Schyman
Debattör, tidigare partiledare för Vänsterpartiet och Feministiskt Initiativ

Foto: Stina Stjernkvist / TT

”Jag, precis som många andra som arbetar med jämställdhet och kvinnors rättigheter, känner en stor sorg och saknad idag. Min vänskap med Claes går tillbaka till 90-talet. Jag var partiledare för Vänsterpartiet och han var stridbar och framgångsrik jurist. Vi möttes i en tv-studio. Och bestämde att mötas igen. Jag ville förstås att han skulle gå med i Vänsterpartiet, vilket han långt senare kom att göra. Då hade jag lämnat men våra samtal fortsatte. Under senare år har vi samarbetat i aktivism, senast kring klimatkrisen.

Det intressanta med Claes var att han fick ett så enormt genomslag när han blev utsedd till Jämo. Det hade funnits personer på posten före honom och det kom personer på posten efter honom. Ingen hade lyssnat på de tidigare och ingen lyssnade på de som kom efter. Den stora skillnaden var att Claes var man. Ingen man hade haft det ämbetet tidigare men när han tillträdde blev det väldigt uppenbart att samhällets rådande genuskontrakt innebär att män lyssnar på män och även kvinnor lyssnar på män. Det som i kvinnors mun betecknades som ’hysteriskt’ blev i Claes mun både klokt, sansat och intressant. Han var fullt medveten om detta och använde sin position på ett oerhört kreativt sätt för att flytta fram positionerna för jämställdhetsarbetet. Han var byråkrat men samtidigt en barrikadernas man. De är få. Därför blir saknaden desto större.”

Olga Persson
Förbundsordförande Unizon, som samlar fler än 130 kvinnojourer, tjejjourer och andra verksamheter

Foto: Pressbild

”I fredags satt vi på Unizon tillsammans med Kvinnolobbyn och gick igenom en jätteviktig debattartikel. Vi behöver en feministisk man vi kan lita på som undertecknar. Den enda vi kom på var Claes. Några timmar senare fick vi veta att han var död. Så fruktansvärt. Han ställde sig alltid på kvinnors sida i praktiken, han lyssnade på ett sätt som var genuint – och det märker man snabbt som feminist. Han sökte aldrig ett alibi, vi på kvinnoorganisationerna var de viktigare personerna för honom i samtalet om jämställdhet.

Han var en föregångare. Han förstod vidden av hur allvarligt mäns våld mot kvinnor är, men även den generella överordningen. Han förstod dessutom motståndet, hur lätt det här perspektivet försvinner. Jag tror att han drevs av en övertygelse om att det här är rätt och sant. För många svenskar står han för den moderna jämställdhetspolitiken, den som folk kan förstå och som spelar roll i deras liv. Konkreta och basala rättigheter. Han var lätt att begripa, han använde ett demokratiskt språk och var aldrig elitistisk. Vem ska axla det bland dagens unga manliga feminister?”

Maria Sveland
Författare och debattör

”Jag tar emot nyheten om att Claes gått bort nästan exakt samtidigt som jag läser nyhetsnotisen om Paolo Robertos utnyttjande av en ung kvinnas kropp. Två män som symboliserar tvе diametralt motsatta inställningar till feminism och jämställdhetsarbete – och inte minst beträffande sexköpslagen. Tack för allt det fantastiska arbete du gjorde, Claes! För att du varje gång vi hade med varandra att göra var peppande, stöttande och för att du visade att det faktiskt finns män som på riktigt vill vara med och jobba för en feministisk värld. Dessutom var du något så unikt som en 40-talistman som i dina politiska idéer och arbete var oerhört mycket mer modern än många betydligt yngre män.”

Johan Ehrenberg
Grundare ETC

”En feminist, en aktivist, en advokat och en politisk kämpe har avlidit. Du som läst Dagens ETC har kunnat följa hans tankar i ledartexter sedan 2014.  Du som varit aktiv feminist har sett arbetet i många år dessförinnan.

Claes var advokat och därmed en försvarare av både de som gjort fel och de som anklagats utan bevis. Men han var också en aktivist som i yrket slogs för förändring och för en jämlikhet som inte var bara ord utan verklighet. Som Jämo drev han den formella och den praktiska striden mot ett samhälle som inte riktigt ville förstå. Den kamp han tog gjorde han för andra som behövde hans ord, hans hjärna, hans förmåga att förklara.

Vi som läst honom som en av våra viktiga röster känner stolthet över de idéer vi gemensamt stod för och försvarade. Våra tankar gå nu till familj och nära men också till alla som i Claes känt en kamrat i en politisk strid som alltid fortsätter.”