Inrikes.

2019-08-19 09:00
 • Nazistiska Nordiska motståndsrörelsen (NMR) ställer upp sig inför demonstration i Ludvika på första maj i år. Bild: Ulf Palm/TT
  Nazistiska Nordiska motståndsrörelsen (NMR) ställer upp sig inför demonstration i Ludvika på första maj i år. 
 • Den 6 augusti offentliggjordes det att grundaren och den före detta ledaren Klas Lund har lämnat NMR och skapat den konkurrerande nazistorganisationen Nordisk styrka. Bild: Johan Främst/TT
  Den 6 augusti offentliggjordes det att grundaren och den före detta ledaren Klas Lund har lämnat NMR och skapat den konkurrerande nazistorganisationen Nordisk styrka.
 • NMR-ledaren Simon Lindberg talar vid en NMR-demonstration på Kungsholms torg i Stockholm. Bild: Fredrik Persson/TT
  NMR-ledaren Simon Lindberg talar vid en NMR-demonstration på Kungsholms torg i Stockholm. 
Puffetikett
Dagens ETC

Så lyckades aktivister skada NMR:s ekonomi

Sveriges mest våldsamma nazistorganisation har splittrats. Bakom tvisten finns flera orsaker och nu ökar risken för både radikalisering, ett växande våldskapital och fler terrordåd.

Ett av de avgörande slagen mot NMR kom från antirasistiska aktivister som granskade rörelsens ekonomi och delade med sig av resultatet till myndigheter, banker och Swish.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Sedan flera månader tillbaka har det rapporterats om växande slitningar inom Nordiska motståndsrörelsen (NMR), Sveriges mest extrema och våldsamma nazistorganisation. Den 6 augusti offentliggjordes det att grundaren och den före detta ledaren Klas Lund har lämnat NMR och skapat en konkurrerande nazistorganisation, som kallas Nordisk styrka. Klas Lund har tagit med sig flera av NMR:s ledande organisatörer som är kända för ett stort våldskapital.

Splittringen är den största interna konflikten som observerats i NMR. En spricka har uppstått mellan Klas Lunds falang och en annan falang där bland andra hans ersättare Simon Lindberg, NMR:s ledare sedan 2015, ingår.

Enligt den antirasistiska tidskriften Expos chefredaktör Anna Fröjd ligger flera orsaker bakom utvecklingen:

– Det handlar om ideologiska och strategiska meningsskiljaktigheter. Sådana har funnits inom NMR under lång tid och särskilt sedan Lindberg tog över som ledare, men de har aktualiserats nu efter det misslyckade valet i höstas.

Misslyckades i höstens val

NMR har tidigare identifierat sig som revolutionära och tagit avstånd från parlamentariskt arbete. Men 2015 bildade man parti och i valrörelsen i fjol satsade man stort på att få en plats i kommunfullmäktige i Boden, Kungälv och Ludvika. Det hela slutade i fiasko – trots all medial uppmärksamhet fick NMR ytterst få röster.

Sedan dess har den interna kritiken vuxit mot både det parlamentariska experimentet och de resurskrävande demonstrationer NMR genomfört.

– Den nya organisationen vill ha en mer radikal aktivistisk kamp, de vill inte ha stora demonstrationer eller ställa upp i val, säger Anna Fröjd.

Den misslyckade valrörelsen 2018 har också tärt på NMR:s ekonomiska resurser. Detta, jämte flera andra slag mot organisationens ekonomi, är sannolikt ännu en faktor som spätt på de interna slitningarna.

Under de senaste två åren har NMR utretts för storskaligt skattefiffel. Man har bland annat förvarat sina pengar i medlemmars privata bankkonton, vilket lett till att flera av dem åkt på stora skattesmällar eftersom de inte kunnat redovisa utgifter å organisationens vägnar.

Skatteutredningarna påskyndades efter att det antirasistiska nätverket We are Dalarna i maj 2017 lämnade in en 22-sidig rapport till Ekobrottsmyndigheten. Rapporten visade hur NMR:s ekonomi har bestått av olika kassor kopplade till mindre föreningar, vars bankkonton och Swishnummer varit privata istället för kopplade till registrerade organisationer eller företag.

– Det är ett lapptäcke. Även om det varit mindre summor så finns de här småcellerna överallt, och då blir det till en mycket större sak, säger Lina Lodin, medgrundare av We are Dalarna som författade rapporten tillsammans med sin make Elias.

Lina och Elias märkte även att NMR-föreningarna inte var momsregistrerade, att de bedrev näringsverksamhet i flera led utan att betala vare sig moms eller skatt. Det fanns inte heller några ordentliga årsredovisningar. Trots det samlade NMR exempelvis in pengar via 123-Swishnummer, vilket bara företag med F-skattesedel får använda sig av.

Efter att de kontaktat flera banker, Swish och Paypal så har NMR kastats ut därifrån. I dag har nazisterna delvis löst utmaningen genom att inlemma föreningar i medlemmars enmansföretag, men de har fortsatt stora problem med att sköta sin ekonomi.

– Det här har lett till att folk ännu mer har skuldbelagt den falang som NMR-ledningen tillhör, säger Elias Lodin.

Nazistveteranens återkomst

Det har redan tidigare skett lokala utbrytningar från NMR. Så var fallet med den nazistiska terrorcellen i Göteborg som vintern 2016–2017 placerade ut bomber vid ett syndikalistiskt bokcafé och två flyktingboenden. Men nu handlar det om en mer samordnad utbrytning av aktivister som vill se mer radikalism och därför tytt sig till Klas Lund.

Klas Lund, 51, är en av den svenska vit makt-miljöns viktigaste profiler under de senaste 30 åren. Han har suttit i fängelse för dråp. I början av 1990-talet ledde han den nazistiska organisationen Vitt ariskt motstånd, vars medlemmar rånade banker och stal vapen för att bedriva en väpnad kamp. 1997 bildade han Svenska motståndsrörelsen, som han sedan ledde fram till att rörelsen bytte namn till NMR. Klas Lunds återkomst som nazistisk ledare är något oväntad.

– Han har haft en väldigt tillbakadragen roll, synts vid NMR-sammanhang men inte haft ett ledarskap, säger Anna Fröjd.

Utökad hotbild

Etablerandet av Nordisk styrka innebär att Sverige nu har två våldsbejakande nazistorganisationer som inte drar sig för att använda terror som politiskt verktyg. Det medför en utökad hotbild mot alla de människor och grupper som är nazisternas måltavlor. Anna Fröjd säger att det kan komma att dyka upp ännu mer hot och våld både från Nordisk styrka, som vill profilera sig som mer radikal, och från NMR som måste bevisa för de aktivister som stannar kvar att organisationen inte har liberaliserats.

– Men det är inte säkert att Nordisk styrka lyckas. Det är tidskrävande att starta upp en ny organisation. En intern konflikt kommer också ta tid och kraft av NMR som behöver hantera den här splittringen, betonar Anna Fröjd.

Det här är Nordiska motståndsrörelsen:

Svenska motståndsrörelsen bildades 1997 av nazister med rötter i Vitt ariskt motstånd, däribland Klas Lund som avtjänat fängelsestraff för både dråp och bankrån. 2016 bytte organisationen namn till Nordiska motståndsrörelsen och fokuserade på att även bygga upp avdelningar i grannländerna.

NMR är strikt hierarkisk och uppbyggd på regionala avdelningar kallade ”nästen”, med propagandaspridande lokalgrupper och aktivister. Det är den svenska vit makt-miljöns mest militanta organisation.

NMR:s ideologi bygger på antisemitiska konspirationsteorier. Man vill störta en påstådd judisk kontroll över Sverige och ersätta demokratin med en nordisk nationalsocialistisk republik styrd av en hierarkisk elitorden. Under de senaste åren har man experimenterat med parlamentariskt arbete.

NMR-aktivister har dömts till en stor mängd fall av hets mot folkgrupp och grova våldsbrott, för mord, vapenbrott och förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse. Så sent som i juli 2019 åtalades tre aktivister för förberedelse till grovt vapenbrott och penningtvätt. Vid ett tillslag i Södertälje i april i fjol påträffade polisen tårgas, patroner, materiel för att tillverka skjutvapen och över 60 000 kronor i kontanta medel.