Hoppa till innehållet

ETC Göteborg

Så kämpade radikala Frigga Carlberg för kvinnors rösträtt

Styrelsen i Föreningen för kvinnans politiska rösträtt, FKPR, i Göteborg 1910. Ordförande Frigga Carlberg är den tredje sittande kvinnan från vänster.
Styrelsen i Föreningen för kvinnans politiska rösträtt, FKPR, i Göteborg 1910. Ordförande Frigga Carlberg är den tredje sittande kvinnan från vänster. Bild: Bildkälla: Tidskriften Idun, 26 mars 1911/KvinnSam

Dagens ETC.

En av nyckelpersonerna som bidrog till att kvinnor för första gången röstade i riksdagsvalet för 100 år sedan var Frigga Carlberg – en på den tiden radikal förkämpe som skrev satiriska pjäser och kontroversiella böcker. Hon låg även bakom Sveriges enda gatu­demonstration för kvinnlig rösträtt som startade från Järntorget.

Att som kvinna demonstrera sågs som kontroversiellt. Ändå samlades tusentals personer på Järntorget den 2 juni 1918 med plakat som proklamerade rösträtt för kvinnor. På en känd bild från platsen ser man Frigga Carlberg stå mitt i folkskaran, bärande en mörk hatt och med blicken vänd mot kameran. Hon var ordförande i Föreningen för kvinnans politiska rösträtt, FKPR, i Göteborg. Hon är också den som antas ha initierat till gatudemonstrationen, den enda i sitt slag i Sverige, som sedan fortsatte vidare längs Göteborgs gator mot Heden.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här .

JUST NU: Prova en vecka utan kostnad

Från

Lås upp alla låsta artiklar en vecka utan kostnad. Ingen bindningstid.

Läs digitalt i 3 mån

Från

Prova 3 månader digitalt till superpris. Ingen bindningstid.

Betala per år

Från

Spara upp till 1 109 kr med en årsprenumeration på Dagens ETC.

Detta ingår:

  • Tidning varje dag i veckan
  • Läs den digitalt när och var du vill
  • Läs låsta artiklar på ETC.se
  • Tillgång till arkivet på sajt och i app
  • Garanterat inga fossila annonser

Ämnen i artikeln

00:00 / 00:00