Politik.

2016-01-07 08:41
Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson. Bild: Björn Lindgren/TT
Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson.

Så har svensk flyktingpolitik vridits åt SD:s håll

Sveriges flyktingpolitik har förändrats i grunden på kort tid. I flera frågor driver nu regeringspartierna en politik som tidigare var signerad Sverigedemokraterna. Det visar en genomgång som Dagens ETC har gjort.
– Det som regeringen gör nu är enbart till fördel för SD, säger statsvetaren Jonas Hinnfors vid Göteborgs universitet.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0

Tillfälliga uppehållstillstånd, stängda gränser, medicinska åldersbedömningar. Listan kan göras lång på förändringar som Sverigedemokraterna har varit först med att föreslå och som Socialdemokraterna och Miljöpartiet sedan infört. Tvärt emot politiken som de gick till val på och som statsministern själv försvarade i sitt brinnande tal på Medborgarplatsen i Stockholm så sent som i höstas.

– Regeringen har bestämt sig för att skärpa regelverket och då blir det naturligt att de närmar sig det parti som hårdast har förespråkat en sådan linje. Varför man väljer den här vägen är däremot svårare att svara på, säger Jonas Hinnfors.

Dagens ETC har försökt att nå både migrationsminister Morgan Johansson (S) och Miljöpartiets migrationspolitiska talesperson, Magda Rasmusson, men ingen har velat svara på frågan varför de på flera punkter har anammat Sverigedemokraternas politik.

Skälen olika

Jonas Hinnfors påpekar att förändringarna i regeringens linje inte behöver innebära att den har närmat sig SD ideologiskt och att skälen till den förda politiken skiljer regeringspartierna från SD.

– Det finns ett antal indicier som säger att regeringen och SD inte står för samma inställning till varför det behövs striktare migrationsbeslut. S och MP menar att det stora flyktingmottagandet tillfälligt försvårar för myndigheterna att klara av sitt arbete. SD har å sin sida under lång tid hävdat att det finns problem med ett etniskt blandat samhälle, säger han.

Vilken trovärdighet har Socialdemokraterna och Miljöpartiet när de säger att de inte samarbetar med Sverigedemokraterna, men trots det genomför deras politik?

– Samarbeta och få stöd av är två olika saker, även om många inte skulle hålla med mig. Deras trovärdighet är fortsatt hög i att inte samarbeta med SD.

Hinnfors menar dock att SD gynnas av regeringens svängning i flyktingpolitiken.

– Det man kan säga är att den vaga forskning som finns visar att när ett parti sätter fokus på ett annat partis område så gynnar det snarast det andra partiet.

Läs vidare på nästa sida