Fi:s feministiska facit.

2015-07-06 09:03
Bild: Maja Suslin/TT

Så har Fi lyckats påverka svensk politik

I riksdebatten har Feministiskt initiativ profilerat sig med frågor som arbetskritik, antirasism och förstås jämställdhet. Men vilka frågor har partiet fått en reell påverkan på i vardagspolitiken? Dagens ETC granskar Fi:s feministiska fotavtryck.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Kaoset efter förra valet begränsade sig inte till riksplanet. Antalet kommuner där inget av de traditionella blocken fick majoritet fördubblades. Läget öppnade för samarbeten även för nykomlingen Feministiskt initiativ och färgen rosa fick läggas till efter rödgrön i flera kommuners styre.

Rosafärgade budgetar

Feministiskt initiativ sitter sedan förra valet i kommunfullmäktige i 13 av landets 290 kommuner. I fyra kommuner ingår de i någon typ av samverkan kring styret. Villkoren för att driva kommunpolitik ser dock väldigt olika ut för landets lokala Fi-politiker. Medan vissa kämpar som ensam ledamot i opposition, ingår andra i styret och är med och lägger budget. Angelica Kauntz, partiföreträdare för Fi Lund där partiet ingår i styret, berättar att partiet bland annat lyckats få igenom ökat stöd till skyddat boende och härbärge till EU-migranter.

– Vi har en stor respekt i vårt samarbete och de är lyhörda för vår åsikt vilket också gör att vi ofta får igenom en rosafärgad del i våra gemensamma förslag. Men helt klart får vi en extra respekt kring frågor som rör jämställdhet och antidiskriminering över lag, säger Angelica Kauntz.

Även i Göteborg och Stockholm har partiet påverkat budgeten. I Göteborg fick partiet igenom ökat stöd till arbetet med papperslösa och EU-migranter och till våldsutsatta. I Stockholm har partiet drivit igenom ökat stöd till kvinnojourer, samt genusbudgetering i fyra av stadens nämnder, satsning på hbtq-kompentens i skolan och ett råd för mänskliga rättigheter.

Stoppade tiggeriförbud

Dagens ETC har gått igenom motioner och interpellationer lokalpolitikerna gjort, samt granskat vad partiet drivit i rödgrönrosa budgetar. Även om många frågor som drivs i kommunerna är väldigt lokala, som cykelbanor, graffitiväggar och konstnärshus, känns partiet igen från vad som uttalas på riksplanet. Fi i Simrishamn har motionerat om sex timmars arbetsdag för kommunanställda inom vård och omsorg. Återkommande i flera kommuner är ett engagemang för utsatta EU-migranter och våldsutsatta. Flera motionerar också om att kommunen antingen ska skriva under CEMR-deklarationen, för integrering av jämställhet i kommunens arbete. Bland frågorna partiet driver finns också könsuppdelad statistik bortom tvåkönsnormen och socialarbetares arbetsvillkor.

De flesta motioner har dock inte hunnit behandlas ännu. I Sala fick Feministiskt initiativ bifall för sin allra första motion. Motionen handlade om att ta bort en punkt in den lokala ordningsstadgan, som i lokaltidningen kallades för ”tiggeriförbud i ny förpackning”, och som förbjöd insamling av pengar i ”bössor eller liknande” utan polistillstånd.

Hen i Kiruna

Partiet driver på flera orter också en politik för att inkludera och synliggöra andra könsidentiteter än den binära uppdelningen i kvinnor och män. I Kiruna ska det numera stå ”hen” i kommunens arbetsordning efter ett förslag av fullmäktiges enda Fi-politiker.

De lokala framgångarna ger också nya plattformar. Mandatet i Gotlands regionfullmäktige är anledningen till att Fi i årets Almedalsvecka får en egen dag, allra sist i veckan. Gudrun Schyman tvivlar dock inte på att partiet nästa år är med på samma villkor som de andra.

– De flesta är säkert medvetna om att Fi kommer in i riksdagen nästa val, och det börjar bli en lång vecka. Mitt eget förslag är att banta ner veckan genom att låta två partier dela på en dag.

Kommunerna där Fi valts in

Kiruna

1 mandat. Styr tillsammans med S, V, M och Samelistan. Fått igenom hen.

Umeå

3 mandat.

Sala

1 mandat. Stoppade tiggeriförbud.

Uppsala

2 mandat.

Stockholm

3 mandat. Styr tillsammans med S, MP och V. Rödgrönrosa majoritet räddade Terrafems skyddade boende från nedläggning.

Gullspång

2 mandat. Har genom en valteknisk samverkan med M som också är i opposition fått en plats i kommunstyrelsen.

Göteborg

3 mandat. Ingår i minoritetsstyre med S, V och MP. Fått igenom 15 miljoner till socialsekreterares arbetsmiljö och insatser för en tillgänligare stad.

Lund

2 mandat. Ingår i minoritetsstyre med S, V och MP. Fått igenom mer aktivt antidiskrimineringsarbete.

Gotland

1 mandat. Har lyft upp transfrågor på dagordningen.

Simrishamn

5 mandat. Hade 4 ledamöter mandatperioden innan. Driver sex timmars arbetsdag.

Svalöv

1 mandat.

Malmö

2 mandat.