EU-valet 2019.

2019-05-14 09:00
 • ”Det kommer återkommande rapporter om hur mänskliga rättigheter kränks – och det är ovärdigt att det sker under något slags EU-banér”, säger Miljö- partiets Alice Bah Kuhnke. Bild: TT
  ”Det kommer återkommande rapporter om hur mänskliga rättigheter kränks – och det är ovärdigt att det sker under något slags EU-banér”, säger Miljö- partiets Alice Bah Kuhnke. 
 • Malin Björk. Bild: TT
  Malin Björk.
 • Tomas Tobé. Bild: TT
  Tomas Tobé.
Puffetikett
Dagens ETC

Så hanteras Frontex i svensk EU-valsdebatt

Det nya Frontex beskrivs av vissa i Europa som den viktigaste garanten för vår säkerhet, medan andra beskriver myndigheten som ett allvarligt hot mot människor både inom och utanför EU.

Skiljelinjerna finns även i Sverige, även om frågan tar marginell plats i EU-valsdebatten.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Miljöpartiet vill inte se ett stärkt Frontex.

– Vi vill inte heller att man ska fortsätta med de avtal man har med tredje land, till exempel med Libyen. Det kommer återkommande rapporter om hur mänskliga rättigheter kränks – och det är ovärdigt att det sker under något slags EU-banér, säger partiets toppkandidat Alice Bah Kuhnke till Aftonbladet.

Moderaternas toppkandidat Tomas Tobé vill, i likhet med den svenska regeringen, att upprustningen av Frontex ska gå snabbare än vad EU har beslutat, och ser gärna att Frontex förstärks ytterligare. Detta kommer enligt honom att hjälpa till att stoppa utländska stöldligor från att komma till Sverige för att stjäla båtmotorer göra inbrott i villor.

Vänsterpartiets toppkandidat Malin Björk sitter i parlamentet idag och röstade nej till lagen om Frontex utökade mandat. Hon menar att det är ett av de sämsta beslut som EU har ­fattat.

FI vill lägga ner Frontex.

Partiet Vändpunkt vill ”stoppa alla överenskommelser med icke-demokratiska stater vid EU:s gränser som syftar till att hålla flyktingar borta från EU.”


Prenumerera på Dagens ETC:s nyhetsbrev