Hälsa.

2018-07-02 11:45
För att njuta av sommaren och semestern gäller det att sänka sina krav och förväntningar, menar Torbjörn Åkerstedt, professor vid stressforskningsinstitutet vid Stockholms universitet. ”Ta bort kraven, dra ned på onödiga möten, aktiviteter och resor.” Bild: Hasse Holmberg/TT
För att njuta av sommaren och semestern gäller det att sänka sina krav och förväntningar, menar Torbjörn Åkerstedt, professor vid stressforskningsinstitutet vid Stockholms universitet. ”Ta bort kraven, dra ned på onödiga möten, aktiviteter och resor.”

Så blir du kvitt stressen på semestern

Sommaren är här och det är hög tid för avkoppling i hängmattan, bokläsning, en stund på stranden.

Ändå slutar många inte stressa under ledigheten.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Sommarplanerna innebär för de flesta lugn och ro, semester och avkoppling, sol och bad. Men verkligheten kan ibland se annorlunda ut än drömmen om den. För många kan sommaren i stället innebära regn och rusk, konflikter, för mycket inplanerat och onödig stress. För att inte stressa och verkligen kunna njuta av sommaren och semestern gäller det att sänka sina krav och förväntningar, menar Torbjörn Åkerstedt, professor vid stressforskningsinstitutet vid Stockholms universitet.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


– Om folk har för höga krav eller förväntningar, och vill göra för mycket på sin semester, då kan det bli stressande och väldigt lätt att hamna snett. Men det är inte själva semesterns fel, det är individen som stoppar in allt för mycket saker att göra, säger han.

– Och om man bara stoppar in massor av måsten, till exempel besök av både både vänner och släkt under sommaren, då kan det bli för mycket.

Höga krav

I stället handlar det om att göra det man vill och att inte ha några krav på sig.

– Ta bort kraven, dra ned på onödiga möten, aktiviteter och resor. Framför allt sådant som du inte absolut vill göra. Och stoppa inte in en massa skyldigheter.

– Man ska bara göra det man vill, man ligger i sängen på morgonen om man vill det, på badstranden eller tar promenader. Och en del snickrar på huset. Människan mår bäst när de får göra det de vill. Om man lägger på sig saker som man inte vill göra, men som man känner att man måste göra, så kommer man att få högre stressvärden, säger Torbjörn Åkerstedt.

Hur lång semester krävs då för att koppla av?

– Inte särskilt lång. Det är naturligtvis så att det tar några dagar innan man varvar ner efter arbetsperiodens slut. Och sedan innan man börjar jobba så brukar man varva upp under några dagar. Så det innebär ju att man måste ha några dagar däremellan för att kunna utnyttja det hela för att kunna koppla av. Men det finns inga data på om det är bäst att ta lång eller kort semester.

Viktigt med ledigt

Torbjörn Åkerstedt betonar vikten av att faktiskt ge sig själv rätten att vara ledig på semestern, inte förse sig med extrajobb och onödiga arbetsuppgifter.

– Semester är tänkt för att man ska vila och koppla av, det är själva vitsen med semester. Men det finns ju även många som tar andra jobb på sommaren och gör man det då är det klart att semestern inte blir någon semester.

Men att kolla mejlen då och då går trots allt bra tycker Torbjörn Åkerstedt.

– Det är nog inga som helst problem att läsa ett meddelande från kollegor eller andra under semestern, om det inte är så att mejlen triggar en att börja tokjobba.

Samtidigt påpekar Torbjörn Åkerstedt att den stress som människor kan känna under sin semester inte är att jämföra med de stressproblem som finns i samhället.

– Det här kommer inte i närheten av den vardagsstress som folk känner i arbetet eller i familjelivet. Det är inte någon stor stressfråga skulle jag vilja säga. Semester är något som vi mår bra av.

Läs vidare på nästa sida: Brukar du känna dig stressad på semestern?

Tips för en stressfri semester

1. Sänk kraven

Ha inte för höga krav och förväntningar på semestern. Sänk i stället ambitionsnivån och ta dig tid att bara vara, för dig själv eller tillsammans med familjen eller med andra. Ta dig tid att vara spontan.

2. Planera inte in för mycket

Många vill göra så mycket som möjligt under ledigheten, vilket är något som kan ge upphov till stress. Det är bättre att planera in några få saker som du verkligen vill göra och som känns rimliga att hinna med.

3. Gör bara det du/ni vill göra

Tänk efter om du/ni vill resa runt och hälsa på släkt och vänner eller om det snarare känns som ett måste. Dra ned på onödiga aktiviteter, resor och möten. Gör bara det som känns bra och som du/ni verkligen vill göra.

4. Ta tid för vila och avkoppling

För att återhämta sig från arbetsperioden är det bra med vila. Det kan för vissa vara att bara ta det lugnt och sova länge och mycket  eller äta långa frukostar, för andra kan det vara att röra sig mycket, åka till stranden, snickra på huset, läsa böcker.