Inrikes.

2021-09-02 11:15
Gunilla Svantorp (S). Bild: Henrik Montgomery/TT
Gunilla Svantorp (S).
Puffetikett
Dagens ETC

S-topp om friskolans jaktslott: ”Gör mig mycket upprörd”

Friskolekoncernen Watma köpte ett jaktslott som nu är vd:ns privatbostad. Dagens ETC:s avslöjande har väckt starka reaktioner inom Socialdemokraterna.

– Det gör mig mycket upprörd, säger riksdagsledamoten Gunilla Svantorp.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per månad

Från

39 kr

Beställ här!

Beställ senast söndag 24 okt så får du en hel månad för bara 39 kr.

Betala per år

Från

1500 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per år. Avsluta när du vill.

Friskolebossen Anders Hultin, tidigare skandal-vd för JB Education, har slussat 22 miljoner från skolverksamhet till sitt ägarbolag i Watma-koncernen. Pengarna har använts till köp av luxuös jaktvilla utanför Åre där han nu bor med sin flickvän.

Nyheten om affärer har fått stor spridning i sociala medier och väckt ilska bland läsare och debattörer. En av dem som reagerade är Gunilla Svantorp (S), ordförande för utbildningsutskottet i riksdagen. Hon menar att bolagets agerande visar hur skolan blivit en marknad där vinstjakten blivit huvudfokus.

– Det visar orimligheten i vårt skolsystem. Vi är det enda landet i världen som tillåter sånt här. Något är uppenbart väldigt fel.

Ni har haft regeringsmakten i snart två mandatperioder, varför har ni inte stoppat vinstdrivande bolag?

– Vi har gjort det ganska bra med 60 procent borgerlig majoritet i riksdagen. Förhoppningsvis får vi starkare stöd nästa val och kan förändra systemet. Vi måste se till att pengar avsedda till utbildning också används till utbildning. Men vi väntar med skarpa förslag till efter kongressen.

”Visar problemet”

Även Åsa Fahlén, ordförande på Lärarnas riksförbund, reagerar starkt på avslöjandet.

– Det är inte väl använda resurser och visar problemet med att det finns den här typen av bolagsformer i skolan. Jag är övertygad om att väljare inom alla partier vill att skattepengar ska till gemensam välfärd.

Marcus Larsson på tankesmedjan Balans är inne på samma linje.

– Det är såklart dåligt att skattebetalarnas resurser som ska gå till undervisning, istället går till att köpa jaktslott. Inget annat land tycker att det här är bra. Det är bara i Sverige vi ger skolägare den möjligheten. Vi borde sluta med det.

I artikeln säger ägaren Anders Hultin att Watma-koncernen ”är som vilket annat företag som helst”. Uttalandet visar varför det är dåligt med aktiebolag i skolan, anser Marcus Larsson.

– Skolägarnas intresse skiljer sig ofta från elevernas och lärarnas intresse. Frågan politiker behöver ställa sig nu är vilkas intresse de representerar.

Vänsterpartiets skolpolitiska talesperson Daniel Riazat tycker att skolbolagets agerande är ”provocerande och borde vara olagligt”.

– Alla pengar som går till skolor ska användas till just skolverksamhet, inte till vinster i ägarnas fickor eller jaktvillor.

Han hänvisar till opinionsundersökningar som visat att en majoritet av svenskarna är kritiska till friskolesystemet.

– Tyvärr är det endast Vänsterpartiet som aktivt driver frågan i riksdagen, men vi kommer att fortsätta göra det tills en majoritet av riksdagens politiker följer folkets vilja istället för skolkapitalisters vilja, säger Daniel Riazat.