Inrikes.

2018-10-12 09:10
  • Stefan Löfven (S) under talmansrundan med Andreas Norlén (M). Bild: Henrik Montgomery/TT
    Stefan Löfven (S) under talmansrundan med Andreas Norlén (M).
Puffetikett
Dagens ETC

S-profiler: Vi borde gå i opposition

Att gå i opposition skulle kunna vara bättre för Socialdemokraterna än att regera tillsammans med mittenpartierna. Det menar bland andra Daniel Suhonen. Men han får mothugg av partikamraten Lars Stjernqvist – och LO-kollektivet gillar inte alls idén.

– Socialdemokraterna måste inse att de inte vunnit valet. De har inte vunnit de senaste fyra valen ens och högern har momentum, säger Daniel Suhonen, chef på tankesmedjan Katalys.

Han menar att det långsiktigt skulle kunna vara bättre för hans parti att gå i opposition kommande mandatperiod än att regera med stöd av Centern och Liberalerna.


Prenumerera på Dagens ETC:s nyhetsbrev

 

– Det är absolut inte så att jag dömer ut alla varianter av mittensamarbete. Det finns absolut lägen där man ska arbeta mittenut men det är också viktigt att diskutera läget för Socialdemokraterna och hur man ska vinna på sikt. Där är jag bekymrad. Det verkar viktigare att hamna i regeringsställning än vad man ska åstadkomma när man sitter där.

Vill se reformer

Socialdemokraten och debattören Benjamin Ivansson är inne på samma spår. Han skrev nyligen en krönika i S-tidskriften Tiden om att partiet måste våga satsa på klassisk socialdemokratisk politik oavsett om det innebär att man måste gå i opposition eller kan regera blocköverskridande.

– Vilken regering det än blir kommer den vara väldigt handlingsförlamad. För mig är det huvudsakliga inte vem som sitter i regering. Det huvudsakliga är att Socialdemokraterna tar fram nya reformer. Om det sker i regering eller inte är sekundärt, säger Benjamin Ivansson.

Han tycker att familjeveckan som lanserades i valrörelsens slutskede var ett första steg och menar att partiet borde driva på starkare för liknande reformer. Det kunde handla om att höja pensionerna, utöka semestern och arbetstiden.

– Som det ser ut nu tappar S i varje val och det kommer väl ticka ner till tio procent om inget görs. Man måste ta fram en berättelse. Vi har vår samhällsanalys och vi kan inte ändra den bara för motståndarna inte tycker så. Gärna regeringsmakten, men först reformer.

Får mothugg

Lars Stjernqvist, socialdemokratiskt kommunalråd i Linköping och före detta partisekreterare, tror inte att det vore en klok strategi att gå i opposition. Han är en varm förespråkare för regeringssamarbete över blockgränsen av två skäl: dels har motsvarande prövats med gott resultat i många kommuner, dels har tyngdpunkten i svensk politik förflyttats högerut.

– Lägger man ihop dagens borgerlighet med SD finns en stabil majoritet för en politik som utmanar det som vänstern står för. Det är ett skäl för att vi ska vara med och påverka. Politik handlar om att i varje läge försöka göra vad man kan för att påverka, säger Lars Stjernqvist.

LO-kollektivet gav tidigt oppositionsalternativet kalla handen. När tidningen Arbetet ringde runt till förbunden två veckor efter valet svarade alla att Socialdemokraterna borde försöka behålla makten.

– Jag skulle nog inte säga att första­handsalternativet är gå i opposition. Givetvis finns det lägen när det är rimligt att göra det, men dit har vi inte kommit än, tycker jag, säger IF Metalls ordförande Marie Nilsson till Dagens ETC.

Som läget ser ut nu tror hon att det bästa alternativet vore en blocköverskridande regering ledd av Socialdemokraterna – trots att det finns flera frågor där den politiska oenigheten är närmast total. Skatterna är en av dem, arbetsrätt en annan. Bland annat Centern vill lagstifta om lägre ingångslöner.

– Jag har sagt tidigare att det är väldigt svårt för oss att säga något innan vi ser en förhandlingsuppgörelse, men givetvis är arbetsrätten väldigt viktig för oss. En lösning vore att man helt enkelt inte rör frågan utan lämnar över det till parterna som får komma med eventuella förslag på lagstiftning, säger Marie Nilsson.

”Kan bli pyrrhusseger”

Daniel Suhonen tror att det kan bli svårt att nå samsyn med mitten­partierna och räknar upp en rad potentiella stridsfrågor.

– Det finns enormt mycket problem. Vad ska man samarbeta med mitten om och vad kan man inte släppa? Det handlar om hyrorna, välfärdens finansiering, arbetsrätten. Där måste man gå in med ett stenhårt program och jag ser inte att man kan hitta så många beröringspunkter med mittenpartierna. Man måste inse att valet inte var en seger och jag är osäker på om man kan hitta ett läge där en regering med mittenpartierna inte bara blir en pyrrhusseger, säger Daniel Suhonen.    

Lars Stjernqvist menar att Socialdemokratins historiska framgångar byggt på förhandlingar och förmågan och kompromissa. Han avfärdar Daniels Suhonens resonemang och kallar det ”svårbegripligt”

– Det finns några saker i vårt dna. Det ena är att det är självklart att kämpa för ett rättvist och jämlikt samhälle, det andra är att försöka göra det varje dag. Konkreta resultat har alltid varit viktigare än renlärighet. Hellre en hyfsad kompromiss än en utmärkt formulerad reservation.

Läs vidare på nästa sida

DIGITAL PRENUMERATION

TVÅ VECKOR GRATIS!

Läs alla artiklar från Dagens ETC utan kostnad första två veckorna. Därefter är priset 199 kronor/månad. Ingen bindningstid. Du får dessutom Dagens ETC direkt till din mejl, alla dagar i veckan. Beställ för att läsa direkt.

Genom att klicka på ”Prenumerera” godkänner du prenumerationsvillkoren och samtycker till att ETC-företagen hanterar dina personuppgifter

Två blocköverskridande alternativ

l S + MP + C + L: Skulle samla 167 av riksdagens 349 mandat och därmed sakna egen majoritet.

S + C + L: Skulle samla 151 av riksdagens 349 mandat och därmed sakna egen majoritet.

För båda alternativen gäller att minst ett av oppositionspartierna M, V eller SD måste lägga ner sina röster i riksdagens omröstning om regeringen. Det gäller även i budgetomröstningen.

Potentiella stridsfrågor: skatter, arbetsrätt, hyressättning, väl­färdens finansiering.