Inrikes.

2014-12-02 18:06
Bild: Jonas Ekströmer/TT

"S och M borde bilda en majoritetsregering"

Efter SD:s budgetbesked vill Folkpartiets tidigare partiledare Bengt Westerberg se ett blocköverskridande samarbete mellan S och M.
   – Blockpolitiken har nått vägs ände, säger han.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per månad. Avsluta när du vill.

– Det Sverigedemokraterna sa i dag var att man inte bara är beredd att fälla den rödgröna budgeten, utan även en budget framlagd av en ny regering. Jag kan bara konstatera att det här innebär att blockpolitiken har nått vägs ände, säger Bengt Westerberg efter SD:s besked.

Han menar att ett samarbete över blockgränserna nu är nödvändigt. Om han fick bestämma skulle de två största partierna bilda en ny regering tillsammans.

– Jag tycker för min del att framför allt Socialdemokraterna och Moderaterna borde prata med varandra. De är de enda som kan bilda majoritetsregering och det är det enda som kan ge stabilitet nu, säger han.

En sådan skulle ha gemensamt ha egen majoritet med 197 av riksdagens 349 mandat. Bengt Westerberg tror dock inte att scenariot är särskilt troligt.

– Det finns för starkt ideologiskt motstånd i båda partierna, säger han.

Många menar att Alliansen borde lägga ned sina röster vid omröstningen imorgon. Hur ser du på det?

– Det är en konstig tanke att man skulle lägga ner sina röster när det handlar om en budget som man tror på. Det har jag svårt att tro att kan gör. Däremot är det inte osannolikt att det blir återremiss imorgon. Det är troligt, säger Bengt Westerberg.