Inrikes.

2018-03-13 10:39
Statsminister Stefan Löfven och civilminister Ardalan Shekarabi (S). Bild: Henrik Montgomery/TT
Statsminister Stefan Löfven och civilminister Ardalan Shekarabi (S).

S lovar: De religiösa friskolorna ska bort

Socialdemokraterna går till val på att förbjuda landets samtliga religiösa friskolor. Det meddelade civilminister Ardalan Shekarabi och gymnasieminister Anna Ekström på en presskonferens på tisdagen.
– Skolor har marknadsfört sig utifrån affärsidén att öka segregationen, säger Ardalan Shekarabi.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Det har kokat i frågan om religiösa friskolor de senaste dagarna. I lördags gick utbildningsminister Gustav Fridolin ut på Aftonbladet debatt och lovade hårdare tag och i måndags skrev Ardalan Shekarabi, som gått i skola i Iran, att han ”såg det religiösa förtrycket igen” i den svenska skolan. Och nu presenterar alltså Socialdemokraterna ett kontroversiellt vallöfte; samtliga religiösa friskolor ska bort.

– Vi har sett fall av systematisk uppdelning av kön. Vi har sett åsikter som har uttryckts av företrädare som inte hör hemma i den svenska skolan, säger Anna Ekström.

– En del i vårt arbete måste vara att skolan präglas av de värderingar och principer som finns i vår svenska grundlag. Vi har landat i beslutet att de religiösa friskolorna ska bort från det svenska skolväsendet, säger Ardalan Shekarabi.

Under presskonferensen var tonen hård mot de religiösa friskolorna. Ardalan Shekarabi inledde med att berätta om sina egna erfarenheter från Iran där pojkar och flickor separerades med murar. Han berättade sedan att han nu ser samma sak hända i Sverige.

– Vi ser allvarliga problem med de religiösa friskolorna och vi hoppas att de andra partierna också är villiga att se det, säger han.

I nuläget finns ingen riksdagsmajoritet för att förbjuda religiösa friskolor, men flera partier har varit och nosat på frågan. Ardalan Shekarabis debattartikel i måndags hyllades av vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt och både Liberalerna och Sverigedemokraterna har lanserat förslag om att stoppa nyetableringen av religiösa friskolor, men båda vill låta de som redan finns vara kvar. S menar att det inte räcker.

– Ska vi bryta segregationen då krävs det att vi sätter stopp för religiösa friskolor. Det här kommer att vara en viktig del av vår skolpolitik under valrörelsen, säger Ardalan Shekarabi.

Religiösa friskolor i Sverige

I Sverige finns det 7 000 grund- och gymnasieskolor och ungefär 70 av dessa är religiösa. Ingen vet exakt hur många skattefinansierade religiösa friskolor som det finns i Sverige.

Av de 69 religiösa friskolor som Lärarnas riksförbunds tidning Skolvärlden listar på sin hemsida är 57 kristna, 11 muslimska och 1 judisk.