Inrikes.

2014-10-13 09:32
Idag finns det drygt 35 000 människor i Fas 3. ”I början av 90-talet var ingen arbetslös mer än några månader. Nu har vi minst 100 000 personer som varit arbetslösa i mer än två år. Så något måste göras”, säger Anders Forslund, arbetsmarknadsforskare vid  BILD: Yvonne Åsell/SvD/TT
Idag finns det drygt 35 000 människor i Fas 3. ”I början av 90-talet var ingen arbetslös mer än några månader. Nu har vi minst 100 000 personer som varit arbetslösa i mer än två år. Så något måste göras”, säger Anders Forslund, arbetsmarknadsforskare vid

S besked till Fas 3-företag: ”Byt bransch”

Den nya S-ledda regeringen är tydlig i sin vision. Fas 3 ska bort och de företag som gjort stora vinster på att sysselsätta människor mot betalning får se sig om efter ett annat sätt att tjäna pengar.

I väntan på regeländringar kör de kritiserade företagen på som vanligt. De menar att det inte är säkert att regeringen ens får igenom beslutet. Men socialdemokraternas budskap till dem är klart:

– Jag tror att de företagen gör bäst i att söka sig till andra marknader. Det är svårt att säga när vi kan ändra i regelsystemet och lagstiftningen och företagen kör väl på så länge de kan. Men vi satsar på att ha något klart efter årsskiftet för att stoppa Fas 3, säger Raimo Pärssinen (S), ordförande i arbetsmarknadsutskottet.

”Utnyttjande av arbetslösa”

Åtgärden leder ingenstans och är ett utnyttjande av arbetslösa, anser Raimo Pärssinen.

– Fas 3 ska bort och sedan får vi se i vilken takt vi kan fasa ut det, men bort ska det. 

Beslutet var ett av de första som togs mellan Socialdemokraterna och Miljöpartiet när de diskuterade arbetsmarknaden inför bildandet av den nya regeringen. Trots det svåra parlamentariska läget där S och MP inte har egen majoritet tror Pärssinen inte att det kommer bli svårt att driva igenom förslaget att helt skrota Fas 3.

– Det finns stora möjligheter att det går igenom för det är inte många som gillar Fas 3. De rödgröna är överens och det finns många i alliansen som tvekar kring detta. Även Sverigedemokraterna är negativt inställda, säger Pärssinen.

Traineejobb

Just nu finns drygt 35 000 människor i Fas 3. Dessa människor hoppas Socialdemokraterna kunna hjälpa in i jobb genom förstärkt förmedling och förstärkt utbildning.

– Vi vill satsa på traineejobb och extratjänster för att göra förstärkningar i till exempel vård och omsorg. Sedan finns det en del av dessa som skulle behöva ytterligare utbildning, säger Pärssinen.

DIGITAL PRENUMERATION

TVÅ VECKOR GRATIS!

Läs alla artiklar från Dagens ETC utan kostnad första två veckorna. Därefter är priset 199 kronor/månad. Ingen bindningstid. Du får dessutom Dagens ETC direkt till din mejl, alla dagar i veckan. Beställ för att läsa direkt.

Genom att klicka på ”Prenumerera” godkänner du prenumerationsvillkoren och samtycker till att ETC-företagen hanterar dina personuppgifter