Inrikes.

2019-01-16 11:56
Rossana Dinamarca. Bild: Jonas Ekströmer/TT
Rossana Dinamarca.
Puffetikett
Dagens ETC

Rossana Dinamarca: ”Ett historiskt misstag av V”

Vänsterpartisten menar att chansen till inflytande är förbi.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

På onsdagen meddelade Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt att man kommer att släppa fram Stefan Löfven vid fredagens statsministeromröstning. Det är ett beslut som inte uppskattas av alla i V.

En som är mycket kritisk är V-profilen Rossana Dinamarca.

– Jag är enormt besviken. Jag ser det som ett historiskt misstag från Vänsterpartiet. Man hade en stor möjlighet att få inflytande, men man sumpade den. Nu är chansen för att få inflytande förbi. Vänsterpartiet behövs inte efter att de tryckt på den gula knappen på fredag. 

– Resultatet är att man har släppt fram en sosseledd  högerregerering och man har inte fått någonting för det. Visst var klausulen förnedrande. Men det cenrala var innehållet i överenskommelsen, och den släpper Jonas Sjöstedt igenom.

Tror inte på misstroendevotum

Att Vänsterpartiet skulle kunna väcka misstroendevotum mot statsminstern om förlsagen kring arbetsrätt eller hyror läggs fram tror inte Dinamarca. Det kräver nämligen att de får med sig M, KD och SD på detta. 

– Jag har mycket svårt att tro att KD eller M skulle fälla en regering på någon utav de frågorna, det är ju högerpolitik, säger hon. 

Dinamarca menar att partiet i princip ger sitt godkännande till listan på förslag som förhandlats fram mellan C , L, S och MP. 

– Man hade en vågmästarroll, men den är borta nu. Det spelar ingen roll vad V tycker om de här förslagen, eller om de trycker nej. Det spelar ingen som helst roll. Vänsterpartiets inflytande tar slut när man trycker på den gula knappen, säger hon. 

Rossana Dinamarca sitter inte längre i riksdagen och inte heller i partistyrelsen, men hon kommer att försöka påverka partiet genom att vara ute i debatten.

–Jag är en simpel medlem nu bara, Jag försöker påverka i debatten. Jag har varit väldigt öppen med var jag står. Jag hade förhoppningen att V inte skulle släppa fram den här högerpolitiken. Jag förstår att vi inte kan få igenom all vår politik, men jag var inte beredd på att de skulle ge sig helt gratis, jag kan inte se det på nåt annat sätt. Att Löfven har lovat att kämpa för våra gamla reformer, det är långt ifrån tillräckligt, säger hon. 

Vad har du sett för reaktioner i partiet?

– Folk har redan skrivit till mig och det är ingen glad dag bland vänsterpartister, så vitt jag kan se. Jag har varit med väldigt länge och något liknande har jag aldrig varit med om. Jag vet att det kan vara tufft i förhandlingar, men samtliga parter måste få någonting. Det som kommer från Sjöstedt nu är bara tomma ord, det finns inget skriftligt. Bara ett tomt hot om att väcka misstroendeförklaring, säger Rossana Dinamarca.