Teknik.

2016-05-20 14:00
REEM-C tillsammans med sin utvecklare Francesco Ferro från Pal Robotics.  Bild: Sam Linderoth
REEM-C tillsammans med sin utvecklare Francesco Ferro från Pal Robotics.

Robotar på intåg

I dagarna har Stockholm besökts av en stor mängd robotar. Den här veckan anordnas nämligen ICRA, en årlig internationell konferens om robotik och automatisering. Dagens ETC var på plats, tillsammans med tusentals forskare och entreprenörer på området.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per månad. Avsluta när du vill.

Drönare, självstyrande gräsklippare, sociala robotar och automatiserade industrimaskiner. I dagarna har Stockholm Waterfront Congress Centre varit fullproppat med dessa apparater, tillsammans med tusentals personer som arbetar eller forskar på området. Den här veckan anordnas ICRA, en årlig internationell konferens om robotar och automatisering.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0


Danica Kragic, professor i datalogi vid Kungliga tekniska högskolan (KTH), är ordförande för konferensen. Dagens ETC träffade henne utanför en hektisk mötessal för ett samtal om teknikens möjligheter och utmaningar.

– ICRA har anordnats i över 20 år, och är den största konferensen inom robotik. Det har kommit ungefär 2 300 deltagare till Stockholm i år för att få vara med. Tanken är dels att ledande personer på området ska kunna utbyta information med varandra, men också att visa för samhället hur långt tekniken har kommit, säger hon.

Men, vad är egentligen en robot, och vad är det som sker på området just nu?

– Robotik handlar om att bygga just robotar och maskiner. Det är något som människor har gjort väldigt länge, för att förenkla arbetsuppgifter exempelvis. Det som sker nu är att vi ser en exponentiell utveckling av datorkraften, säger Danica Kragic och fortsätter:

– Det betyder att vi kan bygga maskiner som har ”hjärnor” och inhämtar väldigt mycket information. De kan skapa databaser med kunskap, och använda denna för att agera intelligent. När detta integreras med maskiner och elektronik får vi något som är väldigt kraftfullt.

Utmaningar och möjligheter

Under konferensen har mängder av möten och seminarier ägt rum. I en stor utställningshall har företag och institutioner visat de senaste uppfinningarna på området. Danica Kragic ser både möjligheter och utmaningar för robotiken de kommande åren.

– I dag går det att bygga komplexa maskiner som liknar människor. Men de är inte redo att säljas ute i handeln än. De är dyra, klumpiga och inte användarvänliga för vanliga konsumenter. Jag tror att vi har 10-20 år framför oss där robotarna måste anpassas till olika typer av användare, så att de kan interagera bättre med oss människor.

– Men det är absolut mycket som är på gång att hända redan nu. Om tio år tror jag att det kommer vara betydligt vanligare med självkörande bilar. Jag tror att det kommer finnas en funktion via webben där man kan beställa en bil som kommer och hämtar upp en. Och jag tror att vi kommer se fler robotar i stil med R2D2, små maskiner som rör sig i exempelvis köpcentrum och hjälper folk att bära tunga kassar eller utför andra vardagstjänster, säger Danica Kragic.

Nya jobb

Förutom rent tekniska utmaningar innebär robotiken och automatiseringen också en stor prövning för samhället. Vita husets ekonomiska råd­givare släppte nyligen en rapport som pekade på att en stor del av arbetskraften i USA riskerar att få se sina jobb övertagna av robotar.

– Det här är något som diskuteras på väldigt många olika nivåer i branschen. Och det är viktigt att resten av samhället är med i det samtalet. Det är bara genom en integrerad diskussion som vi kan hitta lösningar på de utmaningar vi står inför. Många jobb kommer att försvinna, absolut. Men det kommer att tillkomma nya också, säger Danica Kragic.

Etiska frågor

Dessutom medför robotiseringen andra etiska spörsmål. Vem är ansvarig för en robots agerande? Vem kan exempelvis ställas till svars för de skott som avlossas i ett automatiserat vapensystem?

– Även detta diskuteras väldigt mycket, bland annat här på konferensen. Och det utvecklas hela tiden nya standarder på området, för hur vi ska konstruera säkra datorsystem och liknande, säger Danica Kragic.

Läs vidare på nästa sida

Om ICRA 2016

l ICRA står för International Conference on Robotics and Automatation, och är en årlig internationell konferens. Huvudanordnare är Institute of Electrical and Electronics Engineers (IEEE), och i år är KTH med och drar i konferensen. Arrangemanget äger rum måndag-fredag på Stockholm Waterfron Congress Centre denna vecka.