Inrikes.

2017-06-12 02:06
Jytte Guteland, Europaparlamentariker Socialdemokraterna. Bild: Fredrik Persson/TT
Jytte Guteland, Europaparlamentariker Socialdemokraterna.

Risk för utvattnad lag mot skatteflykt

I kväll ska Europaparlamentets utskott rösta om ett lagförslag mot skatteflykt som tvingar storföretag att offentligt redovisa vad de betalar i skatt i hela världen.

Men risken finns att det ursprungliga förslaget vattnas ur, varnar svenska Europaparlamentariker.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per månad. Avsluta när du vill.

Det förslag mot skatteflykt som Europaparlamentets utskott ska ta ställning till I kväll handlar om att alla multinationella företag med en årlig omsättning över 40 miljoner euro offentligt tvingas att redovisa hur mycket skatt de betalar i varje land, även i de länder som ligger utanför EU.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


Förslaget stöds av Socialdemokraternas, vänsterns och de grönas partigrupper men förslaget är på väg att vattnas ur rejält, menar svenska Europaparlamentariker.

Konservativa vill ha ändringar

Det är huvudsakligen den konservativa partigruppen, EPP, som vill ha till ändringar i förslaget. Utöver att höja omsättningströskeln handlar det om att göra vissa undantag i den offentliga redovisningen för hur mycket och var företagen betalar skatt.

– EPP vill att tröskeln blir 750 miljoner euro istället för 40 miljoner, vilket vi inte kommer att rösta för. Men om vi förlorar omröstningen i utskottet kommer vi lägga ändringsförslag i plenum (parlamentet, reds. anm.), säger Malin Björk, Europaparlamentariker för Vänsterpartiet.

Även Jytte Guteland, europaparlamentariker för Socialdemokraterna, ser en risk för att förslaget ändras när det behandlas i utskotten I kväll. Hon säger att hon helst vill se en omsättningströskel på 40 miljoner men att hon är beredd att kompromissa om det krävs för att nå majoritet.

– Vi måste ändå kämpa för att få en så bra politik som vi någonsin kan. Då försöker vi driva EPP framåt så att de förstår att de måste göra något i kölvattnet av Panama och Luxleaks. Att de åtminstone erkänner problemet med skatteflykt och att vi får en land för land-rapportering som start, säger Jytte Guteland.

Kan bli tandlöst

Jytte Guteland vill inte säga om hon även är beredd att kompromissa om undantag i kravet på att offentligt redovisa skatt:

– Vi behöver diskutera mer i vår grupp inför omröstningen och samla mer information om vilka majoriteter vi kan säkra innan jag uttrycker vad som kan bli en röd linje. Det är oerhört viktigt att få fram detta beslutet.

Malin Björk menar att alltför omfattande undantag från redovisningskravet kan göra lagförslaget tandlöst.

– Utan möjlighet att kunna granska förehavanden och skattemässiga upplägg kommer vi inte att kunna nå fram. Och med nå fram menar jag att ge oss bra verktyg för att bekämpa skatteflykt.

Det är de juridiska och ekonomiska utskotten som ska ta ställning till lagförslaget I kväll. Därefter går det vidare till omröstning i Europarlamentet i juli.

EU-förslaget mot skatteflykt

Den 9 februari i år lade två Europaparlamentariker fram ett förslag till en offentlig land-för-land-rapportering som går längre än tidigare förslag från EU-kommissionen och som drivits fram inom OECD. Omröstning i parlamentets plenum sker i juli. Därefter följer förhandlingar mellan Kommissionen, Rådet och Parlamentet. Detta kommer antagligen ske under hösten 2017.

Förslaget innebär en lägre tröskel än tidigare. Lagen ska gälla alla multinationella företag med en årlig nettoomsättning på 40 miljoner euro (i ett tidigare förslag ville EU-kommissionen endast inkludera bolag över 750 miljoner euro i omsättning).

Land-för-land-rapporteringen ska omfatta företagens aktiviteter i alla länder. Informationen ska vara offentlig så att medborgare kan utkräva ansvar.