Välfärd.

2016-03-02 12:00
I måndags besökte statsminister Stefan Löfven (S) boende och personal på Rågsveds servicehus söder om Stockholm.  Bild Fredrik Sandberg/TT
I måndags besökte statsminister Stefan Löfven (S) boende och personal på Rågsveds servicehus söder om Stockholm.

Risk att välfärdssatsning går till privata bolags vinster

Den svenska modellen ska åter bli Socialdemokraternas ledord – och Stefan Löfven lovar stora satsningar på skola, vård och omsorg. Men när en femtedel av välfärden är privatiserad är risken att pengarna istället hamnar i fickorna hos de vinstdrivande företagen.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0


I måndags berättade Stefan Löfven under ett tal på Rågsveds äldreboende i Stockholm att Socialdemokraterna nu ska lyfta ”den svenska samhällsmodellen”. Det handlar bland annat om att satsa på välfärden, genom att anställa fler.

­– Det är viktigt för oss att visa att vi prioriterar den svenska välfärden och den svenska modellen. Vi har ju, till skillnad från den förra regeringen, valt att investera i välfärden. Lösningen är inte lägre löner för välfärdsarbetarna, som en del utav oppositionen tycker. Det är ingen framtidsutsikt. Det är fler kollegor på jobbet i stället, säger Stefan Löfven till Aftonbladet.

Privata vinstintressen

Regeringen vill genomföra ett investeringsprogram som ska innebära att välfärden får fler undersköterskor, sjuksköterskor, lärare, förskollärare och socialarbetare.

En lovvärd ambition, menar Dagens ETC:s medarbetare Kent Werne, som under flera år har granskat och skrivit böcker om den privata välfärden, men samtidigt är den svår att genomföra eftersom en stor del av välfärden numera är privatiserad.

Det är både lovvärt och nödvändigt att satsa pengar på mer personal i vård, skola och omsorg eftersom välfärden är underbemannade, men det är svårt att se hur det ska gå till, när så stor del av vården och skolan drivs av privata vinstintressen. Om man nu skickar pengar till koncerner som Capio, Attendo och Frösunda, vad är det som säger att de kommer satsa på att anställa fler?, säger han.

”En rävsax”

Han menar att risken är stor att företagen inte använder extra tillskott till att anställa fler. Och någon form av öronmärkning av pengarna tror han är svår att genomföra.

– Politikerna har hamnat i en rävsax i och med att de under så många år har låtit de vinstdrivna företagen löpa fritt vind för våg. Det har inneburit en mycket sämre möjlighet att se till att pengarna används till det de ska, säger han.

DIGITAL PRENUMERATION

FÖRSTA MÅNADEN GRATIS!

Läs alla artiklar från Dagens ETC utan kostnad första månaden. Därefter är priset 199 kronor/månad. Ingen bindningstid. Du får dessutom Dagens ETC direkt till din mejl, alla dagar i veckan. Beställ för att läsa direkt.

Genom att klicka på ”Beställ” godkänner du prenumerationsvillkoren och samtycker till att ETC-företagen hanterar dina personuppgifter

Välfärdssatsning

Socialdemokraternas kampanj om att satsa på den svenska välfärden sjösattes i måndags.

Hur mycket pengar som ska satsas på välfärden är ännu inte klart.

Idag drivs cirka en femtedel av den kommunala och landstingsfinansierade välfärden i privat regi – drygt 100 miljarder kr går dit.