Inrikes.

2017-08-02 10:22
Ana och Jakob är två arrangörerna bakom Revolutionär Pride.  Bild: Hilda Arneback
Ana och Jakob är två arrangörerna bakom Revolutionär Pride.

Revolutionärt alternativ utmanar Stockholm Pride

Pride har blivit ett dyrt, avpolitiserat och kommersiellt jippo. Det tycker nätverket bakom Revolutionär Pride, som från och med i dag arrangerar sin egen alternativa Pridevecka på kulturhuset Cyklopen i Högdalen i Stockholm.

Samtidigt som Stockholm Pride firar 20 år ger Revolutionär Pride sitt socialistiska gratisalternativ för andra året i rad. Bland programpunkterna finns ett panelsamtal om adoption och surrogatmödraskap i den vita gay-rörelsen, författarsamtal om homonationalism och en föreläsning om asylrätt och hbtq. Allt samlas under kulturhuset Cyklopens tak i Stockholm.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


– Vi är en yngre generation hbtq-personer som känner ett behov av ett alternativ till hur Pride ser ut i dag, som vi anser är väldigt avpolitiserat och något av ett kommersiellt företagsjippo, säger Ana, en av personerna bakom Revolutionär Pride.

– Man bryr sig i stort sett inte alls om hbtq-personers rättigheter utan det är snarare en tredagars festival som mest handlar om att det ska vara en god feststämning, säger hon.

Politiska frågor på agendan

Istället vill Revolutionär Pride, som beskriver sig som frihetliga socialister, starta en självorganiserad festival på sina egna villkor och lyfta frågor och problem som personer inom hbtq-rörelsen möter och blir utsatta för.

– Pride lämnar inte särskilt mycket utrymme till de negativa saker som vi inom hbtq-rörelsen fortfarande drabbas av. Vi vill vara en motkraft till det och sätta frågor som vi tycker är viktiga på agendan. Till exempel asylsökande hbtq-personers rättigheter, säger Ana.

Att även Stockholm Pride lyfter frågor om hbtq-personers rättigheter är hon medveten om.

– Jag säger inte att noll av det vi tar upp på Revolutionär Pride finns på vanliga Pride, men vi försöker ha mer fokus på sådant som kanske faller mellan stolarna. Frågor som det inte pratas så mycket om, kanske för att personerna som berörs är utsatta och inte nås av information, säger Ana.

Inte för alla

Att Pride är dyrt och otillgängligt är en annan anledning till varför Revolutionär Pride startats.

– Om man kollar på hur det officiella Pride ser ut i Stockholm så är det mycket som kostar pengar, du måste köpa en biljett till Pride park, till Pride house och flera andra evenemang. Det har många inte råd med och därför kan utsatta grupper som till exempel asylsökande och fattiga människor, som verkligen behöver ett nätverk, inte ta del av det som ska vara Nordens största Pridefirande, säger hon.

– Det innebär att en stor grupp hbtq-personer faller bort och står utan alternativ.

Därför är Revolutionär Prides program helt gratis, med undantag för festen som hålls på fredag.

– Vi vill att tillgängligheten som inte finns på vanliga Pride ska finnas här. Att man kan känna sig trygg i att man inte förväntas ha en viss klass eller social bakgrund eller måste legitimera sig för att komma in till våra dagliga evenemang, säger Ana.

Vill erbjuda ett alternativ

Som avslutning på veckan kommer Revolutionär Pride tillsammans med Queers against fascism gå med i den officiella paraden på lördag.

– När vi syns i paraden vill vi inte bara vara kritiska till Pride genom att säga att de gör saker dåligt. Vi vill kunna säga att det här tycker vi är dåligt och därför vill vi erbjuda ett alternativ. Vi vill synas och berätta att det inte måste vara som det är nu, att vi kan bygga en egen plattform och hitta egna lösningar. Vi vill att folk får upp ögonen för vårt motstånd. 

DIGITAL PRENUMERATION

TVÅ VECKOR GRATIS!

Läs alla artiklar från Dagens ETC utan kostnad första två veckorna. Därefter är priset 199 kronor/månad. Ingen bindningstid. Du får dessutom Dagens ETC direkt till din mejl, alla dagar i veckan. Beställ för att läsa direkt.

Genom att klicka på ”Prenumerera” godkänner du prenumerationsvillkoren och samtycker till att ETC-företagen hanterar dina personuppgifter