Inrikes.

2020-01-07 09:45
Bild: Fredrik Sandberg/TT
Puffetikett
Dagens ETC

Rekordsiffror för tågen – 9 av 10 kom fram i tid

Under 2019 var antalet avgångar rekordmånga – och även punktligheten slog rekord.

Efter att 2018 slog rekord i tågförseningar, med 12 procent försenade persontåg, vände trenden ordentligt i fjol. 2019 kom drygt 91 procent av alla persontåg i tid, vilket är den bästa siffran sedan Trafikverket började mäta 2013.

– Tittar vi på 2019 så har vi en mycket bättre punktlighet. Jämfört med 2018 ökar vi punktligheten med runt tre procentenheter. Det är vi glada över, säger Roberto Maiorana, verksamhetschef på Trafikverket, till Ekot.

Även antalet persontåg som kördes på landets järnvägar slog rekord under fjolåret, när det för första gången gick över en miljon.

Men det är forfarande en bit kvar till målet om att 95 procent av tågen ska vara i tid.

– För att nå det målet så fortsätter vi det här arbetet. Vi ska fortsätta jobba som vi gjort 2019 och då tror vi att det kommer fortsätta förbättra vår situation, säger Maiorana.


Prenumerera på Dagens ETC:s nyhetsbrev

 

För att få fler tåg att komma i tid ska bland annat banarbeten planeras bättre och ändringar av tidtabellerna göras på vissa sträckor.

– Det handlar om att lägga på lite extra tid på vissa tåg under de intensiva perioderna under sommaren när vi har väldigt mycket arbeten i anläggningen, säger Roberto Maiorana till Ekot.

Utmaningarna blir fler för Trafikverket i år med fler banarbeten planerade och fler tåg som ska köras. Men Roberto Maiorana tror inte att det riskerar att påverka punktligheten.

– Med hjälp av vårt arbete kommer vi kunna behålla den nivå vi har i dag eller också förbättra den, säger han till Ekot.

800dagar

DIGITAL PRENUMERATION

TVÅ VECKOR GRATIS!

Läs alla artiklar från Dagens ETC utan kostnad första två veckorna. Därefter är priset 199 kronor/månad. Ingen bindningstid. Du får dessutom Dagens ETC direkt till din mejl, alla dagar i veckan. Beställ för att läsa direkt.

Genom att klicka på ”Prenumerera” godkänner du prenumerationsvillkoren och samtycker till att ETC-företagen hanterar dina personuppgifter

Fakta

För att ett tåg räknas vara i tid enligt Trafikverkets definition ska det inte vara mer än fem minuter sent till slutstationen.