Inrikes.

2020-09-15 10:47
 • Israel förbereder en andra nedstängning av landet. Bild: Maya Alleruzzo/AP
  Israel förbereder en andra nedstängning av landet.
 • De spanska skolorna var stängda i ett halvår men har nu öppnat igen. Bild: Alvaro Barrientos/AP
  De spanska skolorna var stängda i ett halvår men har nu öppnat igen.
 • I helgen var det fullt på uteserveringarna i London men i veckan träder nya begränsningar i kraft som förbjuder folksamlingar större än sex personer. Bild: Dominic Lipinski/PA/AP
  I helgen var det fullt på uteserveringarna i London men i veckan träder nya begränsningar i kraft som förbjuder folksamlingar större än sex personer. 
 • Oron i Tjeckien är stor att sjukvården riskerar ett sammanbrott om smittspridningen fortsätter I samma explosiva takt som den senaste veckan. Bild: Petr David Josek/AP
  Oron i Tjeckien är stor att sjukvården riskerar ett sammanbrott om smittspridningen fortsätter I samma explosiva takt som den senaste veckan.
Puffetikett
Dagens ETC

Rekordökning av covid-19-fall i världen: ”Kommer se högre dödlighet”

Över 300 000 nya fall av covid-19 bekräftades globalt på söndagen, uppger WHO. Det är den största ökningen på ett dygn sedan coronapandemin startade i januari.

I stora delar av Europa ökar nu smittspridningen kraftigt och flera EU-länder hade fler bekräftade smittfall i augusti än någon tidigare månad.

”I oktober och november kommer vi se en högre dödlighet”, säger WHO:s Europachef Hans Kluge till AFP.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

På söndagen meddelade Världshälsoorganisationen WHO att 307 930 nya fall av covid-19 hade bekräftats det senaste dygnet, vilket är den största ökningen sedan corona­pandemin startade i början av året.

Totalt har nu 28,9 miljoner fall konstaterats världen över, och drygt 922 000 personer har avlidit med covid-19, enligt statistik från amerikanska John Hopkins-universitetet på söndagen.

Flest nya fall har konstaterats i Indien, Brasilien och USA, men även i Europa har smittspridningen fått ökad fart de senaste veckorna.

Fler fall än toppen i april

Bara i fredags konstaterades över 51 000 nya fall i de 55 europeiska länderna som ingår i WHO. Det är fler fall än under den högsta toppen i april, ­skriver The Guardian.

I länder som Tjeckien, Bulgarien, Albanien, Montenegro och Nordmakedonien konstaterades fler smittofall under augusti än någon tidigare månad. Även i länder som Italien, Spanien, Frankrike, Storbritannien, Polen och Belgien ökar smittspridningen, men där är det fortfarande långt ifrån de höga siffrorna från i våras.

Återinför restriktioner

Flera av länderna i Centraleuropa som klarade sig relativt lindrigt under våren har nu tvingats återinföra restriktioner. I  Österrike, där antalet smittade ökat rejält de senaste veckorna, talar förbundskansler Sebastian Kurz om en andra våg.

– Det vi upplever just nu är början på den andra vågen. Antalet smittade ökar varje dag, säger förbundskansler ­Sebastian Kurz, enligt TT.

Dödstalen i Europa ligger än så länge kvar vid ungefär samma nivå som de legat på sedan i början av juni, runt 400-500 dödsfall om dagen med covid-19, enligt WHO:s data.

Men nu går WHO ut med varningar om att dödstalen kan komma att öka under hösten.

– Det kommer att bli värre. I  oktober och november kommer vi se en högre dödlighet, säger Hans Kluge, chef för WHO:s Europadivision, till AFP.

Gemensam strategi

Även i Mellanöstern ökar smittspridningen mycket i länder som Iran, Irak, Turkiet och Israel, som nu blir det första landet i världen att införa en andra lockdown, där stora delar av samhället ska stängas ned igen, efter den kraftigt ökade smittspridningen senaste tiden. Beslutet röstades igenom i parlamenetet Knesset på söndagen och innebär att medborgare får vistas maximalt 500 meter ifrån sina hem samt att skolor och restauranger ska hållas stängda, däremot håller apotek och matbutiker öppet. Reglerna ska till en början gälla i tre veckor, från och med fredag.

Under måndagen och tisdagen ska de 55 europeiska länderna i WHO hålla ett onlinemöte för att diskutera lösningar på coronaviruset och komma överens om en gemensam strategi för de kommande fem åren.

– Det är ett läge där länderna inte vill höra de här dåliga nyheterna, sade Kluge och varnade även för en övertro på de kommande vaccinen mot coronaviruset.

– Jag hör hela tiden att ”vaccinet ska bli slutet för pandemin”. Självklart är det inte så! Vi vet inte ens om vaccinet kommer kunna hjälpa alla befolkningsgrupper. Vi får tecken nu på att det kan hjälpa en grupp, men inte en annan, säger Hans Kluge till AFP.

– Slutet på pandemin kommer att vara tillfället då vi som samhälle lär oss att leva med pandemin.

Israel

Parlamentet röstade på söndagen igenom beslut om ny nedstängning av stora delar av samhället.

Skolor, restauranger, barer och nöjesetablissemang stängs. Mataffärer och apotek håller öppet.

Inrikes resor mellan städer förbjuds.

Medborgare får vistas maximalt 500 meter från sina hem.

Reglerna ska till en början gälla i tre veckor, från och med fredag.

Spanien

I fredags rapporterades rekordhöga 12 183 nya fall av covid-19.

Antalet dödsfall under den senaste veckan var 241.

På sjukhusen och i Madrid, där nära en tredjedel av de nya fallen konstaterats, upptas nu 18 procent av sjukhusplatserna av covid-fall.

I veckan börjar åtta miljoner spanska barn skolan igen.

Tjeckien

I lördags rapporterades 1 539 nya fall av covid-19, vilket är den högsta siffran hittills.

Epidemiologen och förre biträdande hälsoministern Roman Prymula menar att den andra vågen är här och att kapaciteten på sjukhusen kan slå I taket om smittspridningen fortsätter I samma explosiva takt som den senaste veckan.

I förra veckan ställde Tjeckien in en landskamp i Nations League mot Skottland efter att flera spelare testat positivt för coronaviruset.

Storbritannien

Runt 3 500 nya fall dagligen rapporterades i Storbritannien såväl fredag som lördag och söndag. Det är de högsta siffrorna sedan i maj.

Hälsominister Matt Hancock kallar ökningstalen oroande och menar att det främst är yngre personer som smittats.

Den här veckan träder nya begränsningar i kraft som förbjuder folksamlingar större än sex personer. Samtidigt hävdes Sveriges reseavrådan till Storbritannien.