Hoppa till innehållet

ETC Malmö

Rekordhög hemlöshet i Malmö

ETC Malmö. Allt fler svenskar står utanför bostadsmarknaden och bland storstäderna är det Malmö som toppar listan över flest hemlösa per capita. Forskare efterlyser förändringar i bostadspolitiken, men kommunalrådet Andreas Schönstrom (S) menar att saker rör sig i rätt riktning.

Som varje år släppte Malmö stad i oktober sin årliga hemlöshetskartläggning. Och som (nästan) varje år under det senaste decenniet så har antalet hemlösa – framför allt hemlösa barn – ökat. Enligt kommunen lever just nu 1 752 vuxna och 1 070 barn i hemlöshet. Socialstyrelsens nationella kartläggning, som publicerades förra veckan, visar i sin tur att Malmö därmed har det största antalet hemlösa per capita av alla svenska storstäder.

I hela Sverige finns det bara en kommun (Bjurholm i Västerbotten) där andelen hemlösa i befolkningen är större. Eftersom kommunens beräkningar endast avser människor som är folkbokförda i Malmö och omfattas av socialtjänstlagen, och därmed exkluderar exempelvis papperslösa och hemlösa EU-migranter, finns det dessutom ett stort mörkertal.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på ETC Malmö!
Om du redan är det loggar du in här .

Betala per vecka

Från
Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från
Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Detta ingår:

  • Tidning varje dag i veckan
  • Läs den digitalt när och var du vill
  • Läs låsta artiklar på ETC.se
  • Tillgång till arkivet på sajt och i app
  • Garanterat inga fossila annonser