Inrikes.

2020-04-15 15:15
Anna Sehlin (V), oppositionsregionråd / Finansregionråd Irene Svenonius (M). Bild: Erik Nordblad / Jessica Gow/TT
Anna Sehlin (V), oppositionsregionråd / Finansregionråd Irene Svenonius (M).
Puffetikett
Dagens ETC

Region Stockholm vill ha pengagåvor till vården – möts av kritik

Igår gick moderatstyrda Region Stockholm ut med att en gåvofond ska inrättas, där privatpersoner och företag kan donera pengar till kampen mot coronapandemin.

– Region Stockholm har en hundramiljardersbudget som ska kunna täcka kostnaderna inom vården och ska inte vara beroende av donationer, säger Anna Sehlin (V).

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per månad

Från

39 kr

Beställ här!

Beställ senast söndag 24 okt så får du en hel månad för bara 39 kr.

Betala per år

Från

1500 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per år. Avsluta när du vill.

Pengarna som doneras till fonden ska i första hand gå till inköp av utrustning, inventarier eller läkemedel. Det moderata finansborgarrådet Irene Svenonius menar att tillskottet som gåvorna kan ge ska ses som ”grädden på moset”, medan Anna Sehlin, oppositionsregionråd för Vänsterpartiet, ställer sig mer skeptisk.

– Eftersom Region Stockholm är en skattefinansierad verksamhet finns normalt en strikt hållning till donationer, eftersom de kan tolkas som mutor. Nu har regionstyrelsen formaliserat en fond för just pengagåvor, vilket vi tycker är lite konstigt. Region Stockholm har en hundramiljardersbudget som ska kunna täcka kostnaderna inom vården och ska inte vara beroende av donationer, säger Anna Sehlin. 

Och hon får medhåll av Socialdemokraternas finansregionsråd Aida Hadzialic, via hennes presstalesperson.

– Rent principiellt finns det flera invändningar mot att offentligt finansierad verksamhet delfinansieras med privata donationer. Under normala omständigheter ska sjukvård finansieras gemensamt av skattekollektivet.

Anna Sehlin (V) går längre i sin kritik.

– Vården har länge skrikit efter hjälp och dragits med orealistiska budgetar långt innan coronakrisen. Om Moderaterna hade investerat mer realistiskt och förstått värdet av en stark vårdpolitik så hade vi aldrig behövt hamna i det här läget som vi är idag. Med tanke på de resurser som Region Stockholm har ska det alltid finnas en beredskap och tillgång till skyddsmaterial, säger hon och fortsätter:

– Vi har akut brist på läkemedel och skyddsutrustning i Region Stockholm. Pengarna som kommer in som donationer kommer att användas att köpa in det här, så att kalla detta basala för ”grädden på moset” är ett tecken på Moderaternas sedvanliga tondövhet för situationen.