Inrikes.

2021-06-14 14:45
Bild: Pontus Lundahl/TT
Puffetikett
Dagens ETC

Regeringen vill höja publiktaket ytterligare på stora evenemang

Det kan bli fler än 3 000 i publik på fotbollsmatcher och stora utomhuskonserter efter 1 juli. Regeringen säger nu de vill höja tidigare siffran ytterligare på de största evenemangen.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Steg två i regeringens avveckling av restriktioner, som planeras för 1 juli, innebär bland annat att publiktaket på evenemang kommer att höjas, både inomhus och utomhus. 3 000 personer i publik ska kunna vara med på uthomhusevenemang om de har sittplats. Nu tycks det siffran kunna bli högre på de större evenemangen, efter nytt besked från regeringen.

– Det kommer att göra stor skillnad för många, framför allt de stora evenemangen, säger kultur- och idrottsminister Amanda Lind (MP) till TT.

I förslaget som nu skickas på remiss så föreslås att maxtaket ska gälla per sektion istället för totalt. Vilket kan innebära mer publik på stora arneor som Friends arena och Ullevi.

– Sannolikt gäller detta för de allra största evenemangen, och det är oavsett vilka evenemang det är. Det är yta och möjlighet till avstånd som är avgörande. Det får inte bli trängsel, säger socialminister Lena Hallengren (S) till TT.

Folkhälsomyndighetens föreskrifter om bland annat avstånd gäller fortfarande. Förutsättningen är att arenan, lokalen eller platsen är tillräckligt stor för att kunna delas in i sektioner, där publik kan hålla avstånd även när de ska till toaletten eller kiosken.

Regeringen har fått underlag på det här från Folkhälsomyndigheten. I uppdraget ingick även att undersöka om vaccinationsbevis eller testning kan användas vid större evenemang. Men regeringen tror inte på det alternativet just nu, skriver TT.

Från den 1 juli kommer även upp till 1 800 personer att tillåtas i demonstrationer utomhus.