Regeringen vill bromsa lånandet – men inte till privatjet och lyxyachter
Bild: TT, Shutterstock (montage)
Dagens ETC
Svenskarna lånar som aldrig förr. Det vill regeringen bromsa genom att slopa ränteavdraget för vissa lån. Men inte för alla. Köper du en lyxyacht eller ett privatjet får du fortfarande göra avdrag på skatten.
– Jag satte frukostkaffet i halsen när jag läste det, säger Annika Hirvonen (MP).
50 miljoner om dagen. Så mycket ökade svenskarnas skulder till Kronofogden under det gånga året och den totala skulden låg i början av 2024 på 119 miljarder kronor. Framför allt till bostäder men också till att köpa resor, prylar och kläder. Siffror från Kronofogden visar att fler och fler dessutom har problem att betala tillbaka pengarna de lånat. Pandemi, inflation, räntehöjningar och höga elpriser lyfts fram som förklaringar till att allt fler grupper hamnar i betalningssvårigheter.
Regeringen vill nu bromsa svenskarnas lånande genom att ta bort ränteavdraget på vissa lån. Det ska alltså inte längre vara möjligt att dra av räntekostnaderna på skatten.
– Skattebetalarnas pengar ska inte gå till att finansiera dyra blancolån, sa finansminister Elisabeth Svantesson (M) när hon presenterade förslaget i början av året.
Undantag för aktier
Den som handlar på kredit eller som lånar pengar till att köpa prylar, kläder eller tar snabblån för att få pengarna att räcka till hyra och mat ska från och med januari 2025 inte längre kunna göra avdrag. Men det finns några undantag. Om du lånar pengar för att köpa aktier få du till exempel fortsätta att göra avdrag på skatten. Samma sak om du köper en fin bil. Eller en lyxyacht och ett privat flygplan.
– Regeringen väljer alltså att göra undantag, inte för dem som har det tuffast och som kan hamna i betalningssvårigheter när ränteavdragen slopas, utan för dem som köper flygplan och stora båtar. Det är en otroligt märklig prioritering av statligt skattestöd. Dels för att det slår så snett fördelningspolitiskt men också för att vi befinner oss i en klimatkris, säger Annika Hirvonen, som sitter i riksdagens skatteutskott för Miljöpartiet.
Annika Hirvonen tycker att det är problematiskt att ta bort ränteavdragen överhuvudtaget just nu.
– Vi är i ett utsatt läge. Arbetslösheten är på väg upp och även om räntorna har vänt neråt igen så är det fortfarande höga nivåer på många lån. Det kommer att slå hårt mot dem som inte har någon säkerhet på sina skulder och inte har några tillgångar.
Kronofogdens varning
Hon pekar på att sårbara grupper kommer att få ökade kostnader. Till exempel de som har skulder till Försäkringskassan och Pensionsmyndigheten. De ska inte längre får göra avdrag för sina räntekostnader. Enligt regeringens egen lagrådsremiss hade drygt 60 000 personer sammanlagt 57,3 miljoner kronor i skulder till Försäkringskassan och omkring 1700 personer skulder till Pensionsmyndigheten på 2,4 miljoner kronor under förra året.
– Skulder till Försäkringskassan är svåra att kontrollera. De kan komma retroaktivt. Plötsligt kan du få besked om att du inte hade rätt till ersättning som du redan fått och bli skyldig att betala tillbaka, säger Annika Hirvonen.
Flera remissinstanser avråder från ett slopat ränteavdrag eftersom det är oklart om det faktiskt kommer att påverka överskuldsättningen och att det tvärtom riskerar att göra det ännu svårare för hushåll med sämre ekonomi att betala sina skulder. Kronofogden skriver i sitt svar att myndigheten räknar med att det antalet betalningsförelägganden kommer att öka med 15000 året efter att avdraget slopas. Jämställdhetsmyndigheten vill veta mer om vilka grupper det kan handla om.
– Vi hade gärna sett att man hade utrett hur det här slår mot kvinnor och män men också i olika socioekonomiska grupper. Som det är idag vet vi helt enkelt inte, säger Jens Sandahl, enhetschef på analysavdelningen.
Varför inte hästar?
LO är kritiska till att vissa hobbies men inte andra ska skattesubventioneras genom avdrag på räntorna.
– Du får avdrag för lån till en båt men inte till en häst eller en tv. Det är inte logiskt och rättvist. Och det är oklart om det kommer att påverka överskuldsättningen. Det känns om att regeringen har hittat en möjlighet att göra en skattehöjning som de tycker känns legitim. Sen försöker de motivera den med att de vill minska skulderna, säger Peter Gerlach, LO-ekonom.
Tusentals människor kommer att få det tuffare och hamna i skuldfällor, säger Annika Hirvonen som tycker att regeringen ska dra tillbaka förslaget.
Ränteavdragen är idag en stor kostnad för staten och hushållens skuldbörda har ökat kraftigt de senaste åren, är det inte rimligt då att skära ned på ränteavdragen?
– Det ville vi göra när räntorna var låga, men de stora partierna hade inget intresse av det då. Och ska vi göra det är det rimligt att börja med de rikaste. Och göra undantag för de som har det tuffast.
Dagens ETC har frågat ansvarig minister, finansmarknadsminister Niklas Wykman (M), hur han ser på risken för att fler kommer att hamna hos Kronofogden och att det kan uppfattas som orättvist att man får göra avdrag för lyxyachter men inte för skulder till Försäkringskassan. Hans pressekreterare Victoria Ericsson svarar i ett mejl.
”Alltför många tar lån för ren konsumtion – exempelvis sms-lån för resor – och hamnar i en ohållbar skuldsituation. Det ser vi inte minst på hushållens skuldsättning hos Kronofogden som nästan fördubblats sedan 2010. Det här drabbar både individer och samhälle hårt. Målet med det här förslaget är att långsiktigt minska överskuldsättningen och ta bort det faktum att staten idag genom ränteavdrag bidrar till att personer tar dessa lån utan säkerheter."
Den här konversationen modereras enligt ETC:s communityregler.
Läs reglerna innan du deltar i diskussionen.
Tänk på att hålla god ton och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Olämpliga inlägg kommer att tas bort och ETC förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.