Hoppa till innehållet

Inrikes

Regeringen stryper bidrag till arbete mot antisemitism

Bild: Carl-Olof Zimmerman/TT / Zanna Nordqvist

Dagens ETC

Sedan 2014 har Svenska kommittén mot antisemitism fått statsbidrag för att utbilda hundratals lärare och högstadieelever om förintelsen, antisemitism och rasism. Nu säger regeringen nej till ytterligare bidrag.

Svenska kommittén mot antisemitisms utbildningsprojekt Hågkomstprojektet har pågått med hjälp av statsstöd sedan 2014. Projektet syftar till att utbilda högstadieelever och lärare om Förintelsen, antisemitism och rasism och har finansierats av statliga bidrag.

Men nu säger regeringen nej till fortsatt stöd, något som hotar projektets framtid. Det säger Willy Silberstein, ordförande i SKMA till Dagens ETC.

– Det här är ytterst allvarligt. Den här verksamheten har pågått i flera år. Vårt jobb är oerhört viktigt och den respons vi har fått från deltagare har varit helt enorm. Både lärare och elever har sagt att deras syn på Förintelsen har förändrats efter våra resor, säger Willy Silberstein.

– Om det här beslutet kvarstår så ser inte jag någon möjlighet att fortsätta med det här projektet. Det är djupt beklagligt. Antisemitismen ökar på flera håll i landet och då är det oerhört märkligt att regeringen gör såhär, stoppar en verksamhet som fått så stor positiv respons.

2018 beslutade regeringen att SKMA skulle tilldelas bidrag på 12,5 miljoner för att bedriva utbildningsprojektet, som innefattar seminarier och studieresor till förintelsens platser i Polen. Projekttiden var tänkt att räcka fram till 2020, men förlängdes i och med pandemin fram till 2022. 

Mellan 2018 och 2021 deltog runt 750 elever och 200 lärare deltagit i projektet.

– De här projektet har varit väldigt uppskattat. SKMA tjänar inte en spänn på det här, det är inte så att pengarna har gått till oss. Pengarna har gått till viktig verksamhet. Regeringen talar om att arbetet mot rasism och antisemitism ska fortsätta. Det är jättebra att de pratar om det, men ord stoppar inte antisemitism. Det är handling som gör det, säger Willy Silberstein.

– Sverigedemokraterna har försökt stoppa stödet till Civil rights defenders. jag vet inte om de har även med det här att göra. Jag hoppas verkligen inte det, men jag kan inte utesluta det. Det som gör mig riktigt orolig är att oavsett om SD är arga på SKMA så står tre regeringspartier bakom det här. Hittills har jag inte hört en förklaring och jag är väldigt undrande inför vilken förklaringen är.

Kulturdepartementet svarar via kulturminister Parisa Liljestrands pressekreterare Caroline Opsahl:

”Arbetet för att sprida kunskap om Förintelsen och de ofattbara brott som begicks är en mycket prioriterad fråga för regeringen, liksom att arbeta mot antisemitismen som idag tyvärr är ett stort problem i Sverige. Detta lyftes särskilt i regeringsförklaringen. Det här är ett arbete som pågår på flera parallella nivåer, till exempel har Forum för levande historia flera viktiga uppdrag här. Staten bygger också ett nytt museum över Förintelsen, och där ökar vi anslagen med 15 miljoner kronor nästa år.”

Och:

”De särskilda statliga pengarna till hågkomstresor på 5 miljoner kronor år 2020 och 6 miljoner 2021 och 2022 var tillfälliga, den tidigare regeringen satte ett stoppdatum i år för den satsningen. Den nuvarande regeringen arbetar nu intensivt med nya satsningar, även vad gäller hågkomstresor, och kommer återkomma inom kort. Vi arbetar också med hur uppdragen för myndigheterna kommer se ut nästa år. Även där kommer vi återkomma inom kort.”

Fakta: 

Enligt verksamhetsberättelsen för 2021 så har SKMA sedan 2018 fått 16,5 miljoner kronor i statliga anslag:

• 12,5 miljoner kronor för en utbildning av elever och lärare om Förintelsen, antisemitism och rasism.

• 4 miljoner kronor för att förstärka utbildningssatsningen.

Svenska kommittén mot antisemitism, SKMA, är en religiöst och politiskt obunden organisation med syfte att motverka och sprida kunskap om antisemitism och rasism.

SKMA anordnar bland annat utbildningar, kurser och studieresor om antisemitism, nazism och Förintelsen.