Budget.

2015-09-07 15:00
Sedan den nya sjukförsäkringen infördes har nästan 100 000 personer utförsäkrats. Men från den 1 februari ska det alltså inte längre kunna hända.
Sedan den nya sjukförsäkringen infördes har nästan 100 000 personer utförsäkrats. Men från den 1 februari ska det alltså inte längre kunna hända.

Regeringen satsar på hälsa i höstbudgeten

Gratis mammografi, gratis preventivmedel för alla under 20 år, och dessutom – slopad stupstock i sjukförsäkringen. De är några av nyheterna i höstbudgeten som snart läggs.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Om två veckor lägger regeringen sin höstbudget. Men redan nu har många av nyheterna i budgeten presenterats. Förra veckan berättade Ulla Andersson, Vänsterpartiets ekonomisk-politiske talesperson, att V har kommit överens med regeringen om en rad reformer. Bland annat försvinner den hårt kritiserade bortre gränsen för sjukförsäkringen – den så kallade stupstocken. Ett besked som Kjell Rautio, välfärdsutredare på LO, välkomnar.

– Det är bra första steg i rätt riktning. Vi har länge velat ha bort stupstocken. Den har bara gjort att människor som är sjuka hela tiden behövt oroa sig över att bli utförsäkrade och inte klara sin försörjning. Det underlättar knappast för förutsättningarna att återgå till arbete, säger han.

300 miljoner

Sedan den nya sjukförsäkringen infördes har nästan 100 000 personer utförsäkrats, enligt Kjell Rautio. Men från den 1 februari ska det alltså inte längre kunna hända. Nu hoppas Kjell Rautio att regeringen också står fast vid att höja inkomsttaket – något Socialdemokraterna lovade i sitt valmanifest. Han menar också att arbetsgivarna måste få ett ökat tryck på sig så att de tar ett större ansvar.

– Det grundläggande problemet är att inflödet till sjukförsäkringen ökar. För att komma bort från det måste vi ha en arbetsmarknad som inte genererar så mycket ohälsa som den gör idag. En rimligare sjukförsäkring hör ihop med en rymligare arbetsmarknad, säger han.

Regeringen räknar med att kostnaden för slopandet av stupstocken blir 300 miljoner kronor netto per år.

– Tidigare har de sjuka själva fått bära den kostnaden. Och så ska man ju inte behöva ha det. Är du sjuk ska du ändå kunna känna en ekonomisk trygghet, säger Ulla Andersson till Expressen.

”Bra med likvärdighet”

En annan nyhet är att preventivmedel för alla under 21 år blir gratis. Idag har de flesta landsting subventioner, men hur de ser ut är olika. Kristina Ljungros, ordförande för RFSU, tycker att regeringens förslag är ett bra första steg.

– Vi är jätteglada över att regeringen vill ta ett nationellt grepp, att de säkerställer att det blir likvärdigt och inte som idag att olika landsting har olika regler, säger hon.

Samtidigt hade hon önskat att alla sorters preventivmedel skulle vara gratis, inte bara de som ingår i läkemedelsförmånen, och att alla upp till 25 år skulle omfattas av förslaget.

– Aborttalen är som högst för dem som är mellan 20 och 24 år, och det visar att även en äldre grupp behöver ett särskilt stöd med preventivmedel, säger hon.

Även mammografi kommer att bli gratis för alla kvinnor över 40 år. Det kan få stor betydelse, tror Rose-Marie Fredrikson, ordförande i bröstcancerföreningen Johanna.

– För människor som lever på marginalen kan avgiften kan vara avgörande för om man ska gå på mammografi eller inte, säger hon.

När Stockholms län infördes gratis mammografi ökade besöken med tre procent – men i Skärholmen där medelinkomsten är låg gick sex procent fler och gjorde mammografi. Ett bevis för att avgiften spelar roll, menar Rose-Marie Fredrikson.

– Det är inte den enda faktorn, även utbildningsnivån och om man är född i Sverige eller inte spelar roll, men avgiften är absolut viktig. Hälften av alla bröstcancerfall upptäcks genom mammografi och därför är en sådan här insats så behövlig, säger hon.

Enligt uppgifter till TT kommer dessutom alla över 85 år att slippa avgifter för besök i primärvården. Den slopade avgiften väntas kosta omkring 200 miljoner kronor och ska gälla från och med 2017.

Annat nytt i budgeten:

• 250 miljoner kronor satsas på fritidshemmen – fram till 2019 räknar man med satsningar på närmre två miljarder.

• 130 miljoner kronor per år 2015-2019 till satsningar på kvinnors hälsa i primärvården.

• Alla vuxna ska få rätt att läsa in behörighet till högskolestudier och yrkesskola på komvux (ska kosta 500 miljoner/år från 2017)

• Höjd ersättning till skolor för asylsökande barn

• Skatteavdraget för välgörenhet slopas. Det ska öka skatteintäkterna med 250 miljoner kronor beräknar regeringen.