Inrikes.

2020-06-15 09:15
Bild: Johan Nilsson/TT
Puffetikett
Dagens ETC

Regeringen presenterar krisstöd till flyget – SAS kan få 5 miljarder

Swedavia får tillskott på 3,2 miljarder – och meddelar samtidigt att utbyggnaden av Arlanda pausas. Regeringen öppnar också för ett tillskott på 5 miljarder till SAS.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Flyg- och resebranschen har drabbats hårt i spåren av coronakrisen. Under måndagsmorgonen presenterade regeringen och samarbetspartierna gemensamt åtgärder för att stötta branschen.

I ett förslag till riksdagen, inom ramen för en extra ändringsbudget, vill regeringen göra ett kapitaltillskott till Swedavia på 3,15 miljarder kronor. Samtidigt meddelar bolaget, som driver tio flygplatser i Sverige, att man pausar den planerade utbyggnaden av Arlanda.

Regeringen söker också ett bemyndigande att delta i en rekapitalisering av SAS, med upp till fem miljarder kronor.

”Som största ägare i SAS är det naturligt att svenska staten tar ansvar i denna kris men det kommer även att krävas ansvar från andra intressenter”, skriver regeringen i ett pressmeddelande. Totalt söker SAS minst 12,5 miljarder kronor.

”Om svenska staten ska delta i en rekapitalisering kommer regeringen att verka för att SAS ska sätta nya ambitiösa mål för att minska utsläppen från inrikes och utrikes flygresor. Bolaget behöver bland annat visa en plan för hur bolagets strategiska inriktning stegvis ska utvecklas i linje med Parisavtalets 1,5-graders mål. Regeringen kommer också att noga följa SAS klimatarbete och regelbundet göra en fördjupad klimatanalys”, skriver regeringen.