Inrikes.

2020-05-26 14:42
Lena Hallengren, socialminister och Johan Carlson, generaldirektör vid Folkhälsomyndigheten. Bild: Claudio Bresciani/TT
Lena Hallengren, socialminister och Johan Carlson, generaldirektör vid Folkhälsomyndigheten.
Puffetikett
Dagens ETC

Regeringen: Ingen ändring av restriktioner för personer över 70 år

Fortsatta rekommendationer om fysisk distans för äldre: ”Gäller också friska personer.”


Här kan du se pressträffen


Folkhälsomyndigheten och regeringen bedömer fortsatt att personer över 70 år ska betraktas som en riskgrupp, och rekommendationerna ligger kvar. Det meddelar Lena Hallengren, socialminister och Johan Carlson, generaldirektör vid Folkhälsomyndigheten vid en presskonferens på tisdagen.

– Jag vet att situationen är tuff för de personer som tillhör riskgrupper och har hållit sig hemma i månader, men man gör det i solidaritet med andra, säger Lena Hallengren.

Folkhälsomyndigheten gör löpande bedömningar om restriktioner och råd allt eftersom kunskapsläget om coronaviruset blir bättre. Och utifrån nuvarande kunskapsläge bedömer man alltså att restriktionerna ska ligga kvar.

– Rekommendationen är fortfarande att personer över 70 år ska undvika nära kontakter med andra människor. Det är särskilt viktigt om man har underliggande sjukdomar, men gäller också friska människor, säger Johan Carlson.

Man konstaterar dock att restriktionerna kan ha en negativ påverkan på andra aspekter av folkhälsan ju längre tiden går, och kommer därför med nya råd.

– Kontakter på säkert avstånd utomhus innebär en betydligt mindre risk. Det innebär att du absolut kan ta en fika med din äldre mamma på en parkbänk i solen, eller träffa en kär vän som tillhör någon annan riskgrupp. Men man ska inte komma närmare än två meter, säger Lena Hallengren.