Inrikes.

2021-02-04 13:10
Bild: TT
Puffetikett
Dagens ETC

Regeringen förlänger restriktioner

Statsministern, regeringen och Folkhälsomyndigheten håller pressträff.

Regeringen förlänger restriktioner mot covid-19 – det beskedet meddelades på torsdagen.

– För att vi alla ska få det skydd mot faran som covid-19 är måste vi hålla i och hålla ut lite till, säger Stefan Löfven på dagens pressträff.

• Regeringen förlänger uppdraget om hemmajobb i myndigheter  – till 31 maj.

– Alla som kan jobba hemifrån bör göra det, säger Stefan Löfven.

• Regeringen beslutar att alkoholstoppet efter 20.00 med minst en vecka. I morgon ska man också skicka ut ett förslag som innebär att det kan förlängas ytterligare, med avsikten att de nuvarande reglerna ska gälla fram till 28 februari. Därefter vill regeringen att det ska bli akoholstopp efter 22.

• Icke-nödvändiga kommunala verksamheter, utom de som riktar sig till barn och unga, uppmanas fortsatt att hålla stängt.

• Regeringen tar fram förslag på smittskyddsåtgärder i långdistanstrafiken, som tåg och bussar.

• Man förbereder för en möjlighet att kunna stänga butiker, även om Lena Hallengren påtalade att regeringen hoppas att det är något som inte ska behöva göras.

Det pågår också ett arbete hos regeringen för att ta fram nya restriktioner för evenemang, där smittskyddsåtgärder får större tyngd än antalet besökare.

– Vilka beslut som fattas beror på utvecklingen framöver, säger Amanda Lind.

På pressträffen medverkar statsminister Stefan Löfven, socialminister Lena Hallengren, kultur- och idrottsminister Amanda Lind och Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson.

Texten uppdateras.