Inrikes.

2021-06-03 13:22
Konstitutionsutskottet presenterade sina slutsatser under torsdagen. Bild: TT/Lars Schröder
Konstitutionsutskottet presenterade sina slutsatser under torsdagen.
Puffetikett
Dagens ETC

Regeringen får KU-kritik för pandemihanteringen

Regeringen har på flera punkter brustit i pandemihanteringen. Den slutsatsen drar KU i en utredning som presenterades idag

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Idag presenterade Konstitutionsutskottet, KU, sina slutsatser över hur regeringen har hanterat coronapandemin. På flera områden riktas det kritik mot hanteringen – totalt har KU hittat brister i 16 av 28 granskade ärenden.

– Utskottet anser att regeringen brustit i hanteringen av pandemin. Vi påtalar ett flertal brister i ett flertal ärenden. Bland annat handlar det om besöksförbuden inom äldreomsorgen och hur regeringen agerade avseende testning och smittspårning säger Karin Enström (M), ordförande i KU, under en presskonferens.

Otillräckligt för äldreomsorgen

Hon påpekar också att KU har utgått från de delar av pandemihanteringen som är möjliga att bedöma redan nu, i ljuset av vad som var känt eller borde ha varit känt när åtgärder vidtogs. Slutsatsen är att regeringen kunde ha gjort annorlunda på flera områden. När det gäller äldreomsorgen var de åtgärder som vidtogs före besöksförbudet inte tillräckliga, och när det gäller testning tog det för lång tid innan det kom igång ordentligt.

– Utskottet anser att regeringen inte agerat tillräckligt snabbt för att utöka testningen. Målsättningen om 100 000 tester per vecka uppfylldes först i september, säger Karin Enström.

Även hanteringen av pandemilagen får kritik, framförallt för att lagen infördes onödigt sent.

Hans Ekström (S), vice ordförande för KU, påpekar dock att mycket också har fungerat bra.

– Det är en enorm mängd beslut som har fattats, över 700 regeringsbeslut. Det mesta har fungerat bra, även om det finns en del saker vi som måste ta med oss och lära av den här krisen.