Inrikes.

2014-12-04 06:48
Både Gudrun Schyman och Maria Ferm säger sig vara redo för ännu en valrörelse. Bild: Maja Suslin/TT, Lars Pehrson/SvD/TT
Både Gudrun Schyman och Maria Ferm säger sig vara redo för ännu en valrörelse.

Redo för en ny valrörelse: "Bara att sätta igång igen"

De rödgrönrosa är redo för ännu en valrörelse – den tredje på ett år.
   – Det är bara att sätta igång igen, säger Gudrun Schyman (Fi).
   – SD får inte diktera villkoren, säger Maria Ferm (MP).

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per månad. Avsluta när du vill.

Nu står det klart. Den 29 december utlyser regeringen nyval. Det beskedet meddelade statsministern vid en presskonferens på onsdagseftermiddagen.

Maria Ferm, gruppledare för MP i riksdagen säger till Dagens ETC att det är viktigt att ge svenska folket en chans att rösta för det alternativ de anser vara bäst.

– Vi ser nu att vi har två alternativ som ställs mot varandra i form av våra budgetar vi lagt i riksdagen. Vi tror på vår politik, med fokus på jämställdhet och jämlikhet och med satsningar på skola, jobb, vård och omsorg. Nu ska vi kommunicera den till väljarna. Vi vet att vi har ett stort stöd för vår gemensamma politik.

Hur ska ni hantera SD?

– Det viktiga nu är att inte gå de främlingsfientligas ärenden. Vi ska fortsätta stå upp för våra värderingar och inte låta dem diktera villkoren.

"Måste visa mer vilja"

Yonna Waltersson, chefredaktör på Dagens Arena säger att det finns flera saker som de rödgröna partierna, inte minst S, kan göra annorlunda i den här valrörelsen.

– De måste visa mer vilja, på samma sätt som att Löfven var förbannad under presskonferensen idag. Höstens valrörelse var lite för ängslig. Socialdemokraterna måste gå all in, och låta väljarna ta ställning till ett tydligt alternativ.

Vilka kommer de viktigaste frågorna att vara?

– Jag är väldigt orolig för att det här blir ett val som handlar om flyktingfrågan och de ”kostnader” som diskuteras kring detta. Därför är det viktigt att de rödgröna verkligen lyfter välfärdsfrågorna, som fungerande sjukvård, skola och så vidare. Att människor ska kunna känna sig trygga.

Sjöstedt: Invandring blir inte huvudfrågan

Vänsterledaren Jonas Sjöstedt anser att det nu finns en chans att få till en rödgrön majoritet. Han menar att skillnaderna i politiken har blivit tydligare under hösten.

Vilka frågor blir viktigast i extravalet?

– Att få bort de privata vinsterna i välfärden.

Vissa hävdar att det bara kommer att handla om invandringen?

– Det tror jag inte. SD har visat att de är emot välfärdssatsningar. Så kan vi också stoppa deras framfart, genom att ta vara på att de som parti visat sig vara emot att pensionärer och ensamstående får det bättre.

Vad tror du om Alliansens chanser?

– Jag tror inte de är så bra. De gjorde gjort bort sig när de lät sig bli beroende av SD.

Schyman: "Jag är positiv"

Ett nytt val i september innebär också att Fi måste börja mobilisera på riksplanet. I valet i september fick partiet 3,1 procent.

Om Löfvens besked om extravalet säger säger Gudrun Schyman till Dagens ETC:

– Det är lika bra, positionerna var så låsta att Löfven inte hade kunnat agera annorlunda.

Hur ser du på chanserna för Fi att ta sig in i Riksdagen vid ett nyval?

– Jag är positiv. Vi är över 22 000 medlemmar nu och jag är på eftervalsturné fortfarande.

Orkar ni med en till valrörelse?

– Det är bara att sätta igång igen. Ett problem för oss att många ideellt arbetande valarbetare är trötta efter två valrörelser. En del har gått tillbaka till sina vanliga jobb. Men det finns fördelar med att vara ideella också: vi är snabbfotade och kommer fort upp på benen igen.