Inrikes.

2020-06-29 13:31
”Vi har vetat hela tiden att det här är en av de svåraste frågorna i januariavtalet”, säger Daniel Färm, tankesmedjan Tiden. Foto: Thomas Johansson / TT
”Vi har vetat hela tiden att det här är en av de svåraste frågorna i januariavtalet”, säger Daniel Färm, tankesmedjan Tiden.
Puffetikett
Dagens ETC

Redo att köra över MP: Socialdemokraterna får hård kritik av S-röster

Socialdemokraterna står redo att köra över regeringspartnern Miljöpartiet i migrationspolitiken. En regeringskris hägrar och även inom S är många kritiska till partiets agerande.

– Om man nu månar så mycket om integrationen borde man värna saker som stärker integration, som permanenta uppehållstillstånd, säger Ulf Bjereld, förbundsordförande för Socialdemokrater för tro och solidaritet.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Enligt januariavtalet ska Migrationskommittén enas om hur Sveriges framtida migrationspolitik ska se ut. Socialdemokraterna är enligt många rapporter redo att överge Miljöpartiet till förmån för en bredare överenskommelse, någonting som bland annat skulle innebära ett volymmål för asylinvandringen. I fredags förhandlade S med de fyra borgerliga partierna, medan Miljöpartiet hölls utanför, vilket ledde till att MP kallade till krismöten under helgen. Nu gungar regeringssamarbetet rejält. Enligt källor till bland annat Expressen ska det finnas en stark vilja inom partiet att lämna regeringen.

Locket på

Dagens ETC har varit i kontakt med Socialdemokraterna, som inte vill kommentera pågående förhandlingar eller möten om migrationspolitiken eftersom de inte vill störa förhandlingsprocessen.

– S vill få bort migrationsfrågan från dagordningen och hoppas att Miljöpartiet ska lägga sig platt. De ser ett större värde i en bred överenskommelse med flera partier inklusive Moderaterna än att enbart ha med sig MP. Det här är också en mycket impopulär fråga att ta strid för nu, säger Somar al Naher, skribent med rötter inom S.


Hur påverkar detta ditt förhållande till socialdemokratin?

– Det kommer att vara fortsatt ansträngt. Jag vet att många håller med mig off the record, att det är för jävligt att S har blivit så reaktionära i den här frågan, och jag hoppas verkligen att fler kritiker inom partiet ska höja rösten. Dessutom tror jag att partiet tänker fel strategiskt. Man tänker att frågan försvinner från dagordningen med en bred överenskommelse, men det vi har sett hittills är ju att de som är mest drivande – SD, KD och M – pushar längre och längre.

Miss i förhandlingarna

Ulf Bjereld ser S inställning till migrationspolitiken som djupt olycklig.

– För mig ska S första fråga i detta område vara på vilket sätt Sverige bäst kan hjälpa fler människor, nu kretsar frågan kring hur ska Sverige hjälpa färre.

Bjereld tycker också att S gör en miss i förhandlingarna.

– Man underskattar grovt möjligheten att bilda och leda opinionen här, regeringens uppgift är inte att passivt följa det man uppfattar som folkets opinion.

”Måste vara beredd att kompromissa”

Daniel Färm, chef på tankesmedjan Tiden, ser det som oundvikligt att det uppstår konflikt i regeringen kring migrationsfrågan.

– Vi har vetat hela tiden att det här är en av de svåraste frågorna i januariavtalet och regeringssamarbetet eftersom S och MP har skilda uppfattningar i sak. Nu är det upp till MP att se om de är beredda att ta ansvar eller om de väljer att kliva av regeringen.

Är det här värt en regeringskris?

– Jag tycker alltid att det är värt att stå upp för vad man tror på i sakfrågan. Man måste vara beredd att kompromissa både i livet och i politiken, men man måste också kunna stå upp för vad man verkligen tror på.

”Fattar beslut tillsammans”

Många miljöpartister som Dagens ETC har varit i kontakt med avböjer att kommentera läget. I en intervju med P1 morgon pressades språkröret Isabella Lövin till att säga att MP inte kan sitta i en regering där ”partierna fattar olika beslut”. Partiets migrationspolitiska talesperson Annika Hirvonen Falk håller med:

– Sitter man i en regering tillsammans, så fattar man beslut tillsammans. Man gör inte upp med andra partier i olika frågor.

Hon vill dock inte kommentera trycket inom partiet att lämna regeringssamarbetet.

– Jag upplever att det finns ett jättestarkt stöd för att stå upp för mänskliga rättigheter och för de mest utsatta i vårt parti. Det handlar om en grundläggande människosyn. Sveriges flyktingpolitik är redan en av de mest restriktiva i EU och vi är inte beredda att gå ännu ett steg. Det vore oerhört olyckligt om vi fick en regeringskris i coronakrisen, det har jag varit tydlig med gentemot de andra partierna i migrationskommittén.

MP i opinionen

Valet 2018: 4,4 procent

Nov 2018: 4,0 procent

Maj 2019: 5,7 procent

Nov 2019: 5,2 procent

Maj 2020: 4,1 procent

Källa: SCB och Valmyndigheten